Home » Andet » Vælg den rigtige switch – og få styr på kaos
Vælg den rigtige switch – og få styr på kaos

Vælg den rigtige switch – og få styr på kaos

Share

Kommunikation mellem kabelforbundne enheder er nok noget, man bare tager for givet – i hvert fald, indtil der ikke er porte nok på de switche, der sidder i racks i teknikrummet eller flyder på gulvet ved arbejdspladserne. AOD har smøget ærmerne op i sommervarmen og kommer med tips til at få bedre styr på de ofte kaotiske switch-løsninger

Har du talt med din switch for nylig? Sandsynligvis ikke, for hvorfor skulle du egentlig det? Uanset om du sidder og arbejder på en desktop eller en laptop, er forbindelser til internettet og lokale netværk lige så givne ting som strøm på en stikkontakt. Og så længe det hele virker, er alt i skønneste orden.

Når alt dette kan lade sig gøre, skyldes det ikke mindst, at et sted mellem computeren og resten af verden sidder der et fuldautomatiseret omstillingsbord, som styrer trafikken og sørger for, at de rigtige enheder udveksler de rigtige data med hinanden.

På engelsk hedder et omstillingsbord et switchboard, og i it-verdenen taler vi om netværksswitche – når der er grund til det. Hvad der kun sjældent er. Med den mulige undtagelse af det litiumbatteri, som bevarer indholdet af en computers grundlæggende opsætning (BIOS), siger vores mavefornemmelse, at switches underholdningsværdi ligger i samme niveau som tørrende maling.

Det siger ordbogen

Denne påstand er det nemt at få bekræftet af eksperterne, som står for ”Den Danske Ordbog – Moderne Dansk Sprog”.

Her kan man læse, at en switch er ”en særlig enhed, der knytter flere computere sammen i et netværk” (1993), samt at ”switche benyttes typisk i større netværk” (2000). Og i 2003 kan man oplyse, at ”i modsætning til en hub, som også kan forbinde computere i et netværk, er en switch udstyret med ”intelligens”, så den overfører data til den rette computer.”

Se også:  Den hybride arbejdsplads kræver bedre netværkshardware

Her nede på AOD-gulvet har vi en svag erindring fra forrige årtusinde om et ISDN-modem, hvor vi manglede netværksporte og derfor investerede i en hub.

Hubben havde en mekanisk omskifter, som vi aldrig rigtigt lærte at forstå, så den billige hub blev lynhurtigt skrottet til fordel for en marginalt dyrere switch, der blot gjorde jobbet og ellers passede sig selv.

Et ægte ”plug & play-” eller ”connect & forget-” produkt, som sammenkobler de tilsluttede klienter – typisk computere, trådløse routere, NAS-servere, flere switche osv. – og sørger for, at alle kan udveksle data med hinanden.

En switch er i vores optik en helt genial enhed. De enkleste og billigste modeller stiller ikke andre krav til brugeren, end at de skal have strøm, og de såkaldte RJ45-stik skal sidde rigtigt i portene.

Bonusinfo: Uden brug af destruktiv vold kan disse stik ikke vendes forkert!
Måske har vi været heldige, men vi mindes heller ikke, at en switch er stået af hos os.

Nogle gange har vi haft brug for et graverteam fra Nationalmuseet for at lokalisere en switch i et bjerg af nullermænd under en sofa eller en reol, men det har også været de største tekniske udfordringer.

Et par af alderspræsidenterne i vores hardwaresamling er to Linksys SE2500-switche med fem gigabit-porte hver. Modellen blev lanceret i 2011, og den ene switch er stadig i fast brug som bindeled til vores fjernvarmeanlæg. Den anden hygger sig for det meste i rodekassen, men den fejler ikke noget.

Flere porte

I dette hjørne af AOD har vi en både/og-holdning til kablede og trådløse datanetværk.

Som udgangspunkt prøver vi at etablere kablede forbindelser til stationære enheder. Når en desktop-computer, et smart-tv, et hi-fi-anlæg med mediestreaming, en NAS-server osv. i forvejen skal tilføres strøm, og et mylder af andre kabler får installationen til at minde om en slangegrotte i en Indiana Jones-film, kan der vel også klemmes et LAN-kabel eller to ind i setuppet.

Se også:  Wi-Fi til en hel parkeringsplads eller et komplet varehus

Tilsvarende bestræber vi os på at give vores mobile enheder – smartphones, laptops og tablets osv. – den størst mulige bevægel-sesfrihed, så de primært fødes med data fra vores Wi-Fi-system.

Trådløs strømforsyning over mere end ganske korte afstande er endnu ikke realistisk, men vi kompenserer ved at have trådløse opladere placeret på strategiske steder, så vi for det meste slipper for ladekabler med tilhørende bøvl i det daglige.
Men uanset hvordan vi indretter os, banker vi med regelmæssige intervaller ind i kapacitetsproblemer.

Når der ikke er flere ledige porte på switchen i (hjemme)kontoret, er tiden inde til at gøre noget ved det. I en snæver vending kan man ”forlænge” switchen med endnu én af slagsen, men hvis man ikke kan huske, hvornår det eksisterende udstyr er anskaffet, kan det være smart at tage en dyb indånding og se på helt nyt grej.

Hvis en switch med eksempelvis otte porte melder udsolgt, så køb en ny med 16 porte – og vær forberedt på en tur på skruen uden ende. Her tænker vi først og fremmest på, at netværksforbindelser – som al anden it – er på vej op i fart.

For fem år siden kunne man tillade sig at bruge udtrykket ”fremtidssikker” om en netværksport med en hastighed på 1 Gbps – gigabit pr. sekund eller blot 1G. I dag er 1G-grej knap nok nutidssikkert.

1 2 3 4Næste

TAGS
Kabel
optimering
Switch

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S