Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vælg den perfekte skærm til grafisk arbejde og fotoredigering

Det perfekte billede fanges med kameraet, men det er ved computerskærmen, at magien for alvor trækkes ud af motivet og finpudses. I samarbejde med Acer, der blandt andet står bag ConceptD-skærme til kreative, har vi lavet en guide til, hvordan du vælger den perfekte professionelle skærm til foto- og videoredigering.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når det drejer sig om foto- eller videoredigering, handler det om at have sit udstyr i orden. En for langsom computer kan skabe irriterende arbejdsprocesser og ikke mindst umenneskelige renderingstider, men den rette skærm er mindst lige så vigtig.

For det du ser på skærmen afspejler ikke nødvendigvis, hvordan det endelige resultat bliver. Det er særlig tydeligt, hvis du benytter en skærm, som ikke er tiltænkt fotoredigering.

Derfor er det afgørende, at du som fotograf vælger den rette skærm. Herunder finder du fem gode tips til, hvordan du finder frem til den optimale skærm.

Opløsning

Vælg en skærm med en høj opløsning. De fleste almindelige skrivebordskærme og skærme på bærbare computere har en opløsning på 1080 x 1920 pixels også kaldet 1080p eller FullHD. FullHD er fint til dagligdagsopgaver, men hvis du vil fange alle de små detaljer, bør du vælge en højere opløsning. 1440p er dobbelt så høj en opløsning som 1080p, men det bedste er absolut en skærm med 4K-opløsning svarende til 3840 x 2160 pixels.

Dæk alle farverum

Gå efter en skærm, som bedst muligt viser farver. Skærme af typen IPS viser oftest farver bedst, og du bør som minimum gå efter skærme, som dækker mindst 90 procent af sRGB-farverummet, 80 procent af Adobe RGB-farverummet og 80 procent af DCI-P3-farverummet.

sRGB er 8-bit standard farverum for web-indhold, AdobeRGB dækker et bredere spektrum af farver og DCI-P3 er en industristandard, som benyttes af filminstruktører og producere. Ved at kunne ramme så meget af farverummene som muligt, sikrer du dig, at dine modtagere modtager så korrekte farver som muligt.
Skærmen skal have en lav Delta E-værdi. Det er en indikator for, hvor præcise farverne er, og jo lavere en værdi – dog ikke lavere end 1 – jo bedre, professionelle skærme bør ikke have en Delta E-værdi over 2.

Kalibrereret skærm

Husk for alt i verden at kalibrere din skærm. Mange skærme – særligt skærme tiltænkt gamere – har ofte skruet farverstyrken drastisk op, så indholdets farver er så kraftige som muligt. Hvis du redigerer dine fotos på en ikke-kalibreret skærm, vil du arbejde på et falsk grundlag, og resultatet bliver fotos med helt forkerte farver.

Mange professionelle skærme leveres prækalibrerede fra fabrikken, og hvis du arbejder med Pantone-værdier, så sigt efter en Pantone-valideret skærm. Så er du sikker på, at din skærm gengiver Pantone-Matching-Farver (PMS).

HDR

Billeder eller videoer, alt ser bedre ud i HDR. Hvis du tager stillbilleder eller video, og ønsker du selv at redigere high dynamic range-indhold, så er det vigtigt, at din skærm kan vise HDR. Takket være understøttelsen af et omfattende farverum og den høje lysstyrke, ser dine fotos og videoer nøjagtigt ud, som de ser ud på enhver anden HDR-enhed – og HDR-skærme er begyndt at blive en almindelighed hos forbrugerne.

https://www.altomdata.dk/acer-conceptd-500-test-nu-er-den-stationaere-pc-spaendende-igen/