Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Vækstpakke - godt nyt for it-iværksættere

Nystartede it-virksomheder får ifølge den tidligere regerings vækstpakke nemmere adgang til at låne penge.

Af Jan Dahlmann, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den tidligere regerings nye vækstpakke indeholder også et boost til udvikling af nye grønne teknologier. Det glæder IT-Branchen, der mener, at det er helt rigtigt at satse på små innovative virksomheder, som med vækstpakken får mulighed at udvikle grøn it-teknologi.

»Mange nystartede it-virksomheder har svært ved at skaffe kapital. Derfor er det nye initiativ meget kærkomment. Det er helt rigtigt at satse på innovative iværksættere. Det er dem, som skal skabe ny vækst i Danmark. Ikke mindst it-erhvervet har et enormt potentiale,« siger Morten Bangsgaard, administrerende direktør i IT-Branchen.

Den tidligere regering ville afsætte 150 millioner kroner i 2012 til kom i gang-lånene til iværksættere. Staten giver en statsgaranti på 75 procent af lånets størrelse, hvilket vil give flere nystartede virksomheder mulighed for at låne. Op til omkring 300 nystartede virksomheder ville kunne få gavn af initiativet.

Boost til grøn it

Den nye vækstpakke vil styrke indsatsen med 150 millioner kroner allerede i 2011. »Vi har efterlyst en større satsning på grøn teknologi. Det er nødvendigt, hvis Danmark fremover skal være førende på grønne it-løsninger og andre grønne teknologier. Det nye initiativ er et solidt spark fremad for udvikling af grøn it,« siger Morten Bangsgaard. 75 millioner kroner skal gå til det eksisterende energipolitiske udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP). De øvrige 75 millioner kroner skal gå til Fornyelsesfonden og andre ordninger, der støtter udviklingen af grønne teknologier.

IT-Branchen efterlyser dog penge, der er særligt målrettet til udrulning af et såkaldt smart grid i Danmark. Smart grid er et intelligent elsystem baseret på it, der giver bedre udnyttelse på tværs af de forskellige miljøvenlige teknologier som for eksempel vindmøller og solenergi.

Nye låntyper

Kom i gang-lån blev oprettet i 2005, og der har i forbindelse med krisen været et stort træk på ordningen. Der blev derfor med Erhvervspakken for små og mellemstore virksomheder samt opfølgning på erhvervspakken i 2010 afsat en kautionsramme på i alt 200 millioner kroner. Den tidligere regering ville nu forlænge og styrke ordningen med yderligere 150 millioner kroner til udlån i 2012.

Ordningen kan benyttes af virksomheder, hvis CVR-nummer er mindre end tre år gammelt. Siden 2005 har mere end 1.000 virksomheder optaget lån gennem ordningen. I gennemsnit låner en virksomhed 570.000 kroner. Hvert fjerde kom i gang-lån udgør mindre end 250.000 kroner.

Kom i gang-lån benyttes af virksomheder i hele Danmark. Over 75 procent af lånene udstedt i perioden april 2008 til juni 2011 gik til virksomheder vest for Storebælt. I samme periode er over halvdelen af lånene givet til virksomheder inden for brancherne detailhandel, reparationsvirksomhed, hoteller og restauranter samt engroshandel.

Øget satsning på grønne teknologier

Mange danske energi- og miljøteknologiske virksomheder arbejder med teknologier, der er tæt på at være klar til kommerciel markedsføring. Ud over den umiddelbare aktivitetseffekt er det forventningen, at en række projekter hurtigt vil kunne skabe grundlag for en produktion af de nye teknologier og dermed bidrage til væksten på mellemlang sigt.

Også ordninger, der yder tilskud til forskning, udvikling og demonstration af andre miljø og grønne teknologier, oplever stor efterspørgsel og må afvise mange gode ansøgninger. Det gælder Tilskudsordningen til fremme af miljøeffektiv teknologi, Fornyelsesfonden, der yder støtte til at bringe grønne teknologier fra demonstrationsfasen og ud på markedet, samt ordningen under landdistriktsprogrammet, der yder tilskud til miljøvenlige teknologier i fødevareerhvervet.

Den tidligere regering foreslog derfor en styrket indsats på 150 millioner kroner inden for grønne teknologier i 2011, heraf 75 millioner kroner til EUDP, og 75 millioner kroner vil blive fordelt mellem forskellige ordninger, der støtter udviklingen af andre grønne teknologier.