Home » Andet » Vækst i it-branchen
Vækst i it-branchen

Vækst i it-branchen

Share

Det har set sort ud i mange år, men endelig lysner det for dansk erhvervsliv og den danske it-branche. Alt om DATA har interviewet IT-Branchens direktør og fået ham til at fortælle, hvad vi har lært af de mørke år, og hvad vi skal forvente os af de lyse, der kommer

Vi har hørt det så mange gange før og tørstet efter at få det bekræftet gennem tal og fakta. Nu skulle den altså være god nok: Den danske it-branche er kommet på fode igen efter nogle magre år i kølvandet på den internationale finanskrise.

Det slår en ny undersøgelse fast foretaget på vegne af IT-Branchen i samarbejde med Dansk Erhverv. IT-Branchen og Dansk Erhverv har fået lavet en særkørsel af Danmarks Statistik og fået adgang til en række helt nye 2013-tal om it-branchen. Og det ser lyst ud, indleder adm. direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard.

“Hvis jeg skulle sætte overskrifter på den danske it-branche lige nu, vil jeg sige, at krisen har gjort, at det er blevet en moden og meget konkurrencedygtig industri, der nu endelig er kommet ud på den anden side. Det er en industri præget af hård konkurrence og lavere vækstrater, end vi så før 2008. Men branchen er kommet ud af krisen. Det kan vi se på tallene i den seneste undersøgelse.”

Så en spirende optimisme?
“Ja. Forårsfornemmelserne er, om man så må sige, tilbage i branchen.”

Hvad baserer du forårsfornemmelserne på?
“Det, vi kan se, er, at der er sket en transformation af it-branchen. Der er stadigvæk dele af branchen, der har det rigtig svært, men der, hvor de danske styrkepositioner manifesterer sig, er indenfor salg og udvikling af software. Der er der igen rigtig pæne vækstrater og massiv stigning i omsætningsudviklingen.”

Kan du prøve at dykke lidt mere ned i begrebet software. Hvad dækker det over i undersøgelsen?
“De opererer med nogle lidt ældre kategorier i Danmarks Statistik, de udvikles ikke helt lige så hurtigt som vores teknologier. Så rapporten nævner eksempelvis ikke app-området, selvom det er et af de områder, der virkelig rykker i branchen, og som absolut trækker software-området op i undersøgelsen.”

Gælder optimismen for alle virksomhedsstørrelser?
Generelt siger vi, at de store virksomheder har klaret sig bedre gennem krisen end de små og mellemstore virksomheder. Men gennem de sidste 12-14 måneder, har vi kunnet observere, at også SMV’erne begynder at være med på væksten igen. Hvad angår iværksættere, så havde vi på vores årsmøde for nylig besøg af en nystiftet iværksættervirksomhed, som havde fået 30 kunder udenfor landets grænser i løbet af virksomhedens første måneder. Det fortæller os dels, at der stadigvæk er en høj grad af innovationsevne i branchen, og dels at man i løbet af kriseårene er begyndt at sigte direkte mod det globale marked. Man opfatter i mindre grad sig selv som dansk it-virksomhed og vil gerne ud over kongerigets grænser fra dag 1, fordi det er derude vækstmarkederne er,” siger Morten Bangsgaard.

Se også:  Danmark har verdens dyreste forretningsrejser - onlinemøder giver kæmpe besparelser

Hård konkurrence

De to områder, som tegner sig for det største fald i omsætningen fra 2009-2013, er områderne “Fremstilling af computere, kommunikationsudstyr mv.” samt “Telekommunikation”.

Hvad er forklaringen på det?
“Hvad angår markedet for telekommunikationsydelser, så ved vi, at prisen på teleydelser er blevet lavere og lavere gennem årene. Det er simpelthen blevet sværere at tjene penge i telebranchen. Vi får fri tale, fri sms, fri data osv. for en stadigt lavere pris. Man har efterhånden vænnet forbrugerne til, at alt er gratis. Det har gjort, at konkurrencen i dag er benhård og marginerne ekstremt små. Fremadrettet peger det på, at man generelt skal blive bedre til at tjene penge på andre ting end teleydelser. Det seneste eksempel, vi har set på, er TDC, der er gået ind på betting-området,” siger Morten Bangsgaard og henviser til TDCs to nye brands Bet25 (betting-tjeneste) og Red25 (casino-tjeneste).

Hvad med den anden kæmpende branche, hardware. Er det et uddøende marked i Danmark?
“Det er klart, at man som engrosforhandler af it-udstyr har været presset af krisen. Især i de første år var det et svært marked, fordi alle købte mindre hardware. Men det er et område, som er meget konjunkturfølsomt, så det er formentlig også et marked, der vil vende tilbage, i takt med at vi går lysere tider i møde. Som eksempel kan man jo se, at der blev solgt 2,5 mio. smartphones i 2013. Det er ret mange.”

Der handler det vel om at lægge sig i slipstrømmen af enheder som smartphones og tablets?
“Begge typer af enheder er jo ikke meget ældre end krisen, men udgør allerede et helt nyt fundament for ydelser og services. Eksempelvis er mobilbetaling i fuld udvikling, ligesom musik også angiver nye muligheder for forhandlerne. Man kan roligt satse på disse mobile trends. Området vil bare fortsætte med at vokse,” siger Morten Bangsgaard.

[pt id=’2030694′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Morten Bangsgaard er direktør i IT-Branchen og fortæller Alt om DATA hvordan krisen i it-branchen er vendt.”‘]

Morten Bangsgaard er direktør i IT-Branchen og fortæller Alt om DATA, hvordan krisen i it-branchen er vendt.

Transformeret it-branche
Alle de faresignaler, der er så nemme at få øje på i dag, var meget sværere at få øje på tilbage i 2008, måneder før krisen for alvor tog til.

Hvad ville du gerne – i bagklogskabens lys – have vidst dengang, inden verden gik af lave?
“Det gælder ikke bare i it-branchen, men også i andre brancher, at dem, der ikke havde styr på deres forretningsmodeller, da krisen startede, de havde det svært, da den rasede på sit højeste. Og nogle af de virksomheder er her heller i dag. Dertil kommer, at nogle af de helt store globale spillere, som før var softwareproducenter, i dag er hardwareproducenter. Eksempelvis Microsoft, som med købet af Nokia pludselig blev mobilproducenter. Omvendt er IBM, som traditionelt har været en hardwareproducent, i dag stort set kun software- og serverleverandør. Det fortæller meget om den transformation, der har været i branchen. Der har været et enormt behov for at kunne vende forretningsmodellen 180 grader. Dem, det er lykkes for, har klaret sig godt. Resten har haft det vanskeligere.”

Se også:  5 tips til et godt digitalt hjemmekontor

Gennem mange år har virksomhederne holdt lidt igen med deres it-investeringer pga. de usikre fremtidsudsigter. Kan man nu roligt slippe håndbremsen igen?
“Vi har set to overordnede tendenser i markedet. Der er dem, der har været tilbageholdende med it-investeringerne. Og så er der dem, der har forstået, hvad teknologi kan gøre. Nemlig at være et stærkt værktøj i forsøget på at skabe de nødvendige forandringer, tilpasninger og effektiviseringer i virksomheden. De sidste er et hestehoved foran de andre i dag. Det gælder ikke kun teknologivirksomheder, men virksomheder i alle brancher. Teknologi er en enabler, der kan være med til at transformere virksomheden,” siger Morten Bangsgaard.

Det er modsat den trend, der har været i mange år, hvor it altid var stedet, man sparede?
“Præcis. Et godt råd inden krisen var, at enhver topleder skulle holde it-projekter på armslængde, for det kunne man kun komme galt afsted med. I dag tager den moderne topleder teknologien ind som en del af ledelsesværtøjet til at styre virksomheden. Potentialet i teknologiinvesteringer er simpelthen blevet tydeligere i virksomheder i dag efter kriseårene.”

Har du et afsluttende budskab til den danske it-branche?
“Tallene viser, at der er håb for den danske it-branche. Især der, hvor vi har vores styrke-positioner indenfor software og services. Det er der, væksten ligger. Også for små og mellemstore virksomheder,” siger Morten Bangsgaard.

It-branchen i Danmark giver job til ca. 80.000 fuldtidsbeskæftigede og har en omsætning på godt 190 mia. kroner.

De to underbrancher, der klarer sig bedst, er softwareudvikling (udgivelse af computerspil og anden software) og informationstjenester.
Antallet af it-virksomheder er vokset markant. Det gælder særligt indenfor de to underbrancher softwareudvikling (udgivelse af computerspil og anden software) og informationstjenester.

It-branchen eksporterede i 2013 for cirka 45 mia. kroner, og en stigende del af branchens salg er eksport.
It-branchens medarbejdere har et meget højt uddannelsesniveau, og en række indikatorer peger på, at it-branchen er en branche med en høj produktivitet.

It-branchen har en høj andel af innovative virksomheder.


TAGS
erhverv
it
vækst

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S