Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Usb 3.0 vil snart være allemandseje

Udbredelsen af usb 3.0 er ikke gået så hurtigt, som man kunne håbe. Men nu er der meget, der tyder på, at der er ved at komme skub i udviklingen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Selvom udbuddet af produkter vokser, er det alligevel langt fra alle nye computere og bundkort, der kommer med usb 3.0. Det skyldes blandt andet, at Intel har været tøvende med at understøtte standarden i deres chipsæt, så producenterne er nødt til at ty til eksterne controller-chip, som både er en dyrere og mere besværlig løsning.

Som vi i går kunne berette, vil Intel imidlertid til stor overraskelse understøtte usb 3.0 i deres nye Sandy Bridge processorer, som er klar til næste. Samtidig er der flere andre ting, der peger i retning af, at superforbindelsen snart vil være at finde i mange flere produkter.

Billigere chips

Japanske NEC står for 90 procent af de chips, der gør det muligt at anvende den nye usb 3.0 standard på vores computere. Det må siges at være en solid dominans.

Konkurrenterne haler dog hastigt ind, og særligt taiwanske ASMedia Technology skyder frem, fordi de er i stand til at underbyde NEC med væsentligt billigere chips.

Det har NEC valgt at tage konsekvensen af og sænker nu prisen på deres nuværende chips. Samtidig er producenten på vej med en ny generation af usb 3.0-chips, som skal give højere ydelse og lavere strømforbrug uden at blive væsentligt dyrere end den ældre generation.

AMD vil understøtte usb 3.0

Samtidig med at Intel er sprunget på vognen, tyder det også på, at AMD er ved at være klar til usb 3.0. Det forlyder sig nemlig, at producenten vil integrere standarden i deres kommende Hudson D1 southbridge-chipsæt, som er ude sidst på året. Det rygtes, at AMD er i forhandlinger med NEC, som med al sandsynlighed vil bidrage med teknologien til de nye chipsæt.

Hudson D1-chipsættet skal blandt andet bruges i forbindelse med AMD’s 40nm Ontario Soc’er, som er rettet mod ultra-tynde bærbare. Forhåbentligt vil det sætte lidt mere gang i udbredelsen af usb 3.0, som har haft en lidt træg start, grundet Intels manglende understøttelse.

Det kan betale sig at opgradere

Er usb 3.0 overhovedet en opgradering værd? Hvor stor en hastighedsforbedring kan du egentligt forvente af den nye standard? Godt nok reklameres der med en forbedring på 10 gange usb 2.0, men vi ved jo godt alle sammen, at det er teoretisk snak, og at der ofte er langt fra sådanne tal til virkelighedens verden.

Hjemmesiden Notebook Hunter har dog sat det på en prøve. De har testet, hvor hurtigt en usb 3.0-harddisk kunne overføre data via en usb 3.0-port sammenlignet med en usb 2.0-port.

I testen overførte usb 3.0-forbindelsen en fil på 700MB på 8 sekunder, mens det tog 27 sekunder for usb 2.0-forbindelsen. Overførselshastigheden for usb 3.0 var således 105,2 MB/s, mens den for usb 2.0 var 30,7 MB/s - altså cirka tre gange højere med usb 3.0.

Det er et pænt stykke under den 10 gange højere hastighed, som er blevet lovet, men ikke desto mindre en markant forbedring i forhold til usb 2.0, og noget der især vil kunne mærkes, når der overføres store mængder data.

For de fleste brugere vil det således godt kunne betale sig at opgradere. Det behøver du dog ikke en helt ny pc for at gøre. Det er nemt at gøre det selv ved hjælp af udvidelseskort, som fås til både bærbare og stationære pc’ere. Prisen ligger mellem 300 - 400 kroner.