Home » Hardware » USB har vendt op og ned på det hele
USB har vendt op og ned på det hele

USB har vendt op og ned på det hele

Share

Man har beregnet, at der i gennemsnit er 13 Universal Serial Bus-porte indenfor en radius på ti meter. Over 10 milliarder enheder er solgt på verdensplan. Forbløffende. USB dukkede første gang op i pc’er omkring 1996, og teknikken har klaret sig glimrende lige siden

Ved århundredskiftet var den over det hele. Der er USB-porte på kameraer, mobiltelefoner, mp3-afspillere, printere og i din bil. Overalt. Den er i sandhed blevet næsten universel. Men er der virkelig 13 porte i gennemsnit omkring dig? Vi aner det ikke – det er noget, vi har fundet på. Men det lød da troværdigt, ikke?

Hvorfor er USB blevet så stor en succes? De oprindelige tekniske specifikationer var fornuftige for den periode. Porte og stik var enkle og dermed billige. Man kan bruge dem til at overføre strøm – nok til at drive en lille enhed eller oplade en større en. Man kan uden videre slutte ting til og fra, og det er vi blevet så vant til, at vi glemmer, at man tidligere skulle genstarte en masse sager for at få tingene til at fungere.

Teknologien har også en anden afgørende egenskab, som vi kender fra andre vellykkede standarder: ingen royalty-opkrævninger. Hvis man vil bruge de officielle logoer på sit udstyr, skal man betale en lille afgift. Det er alt. Man skal ikke betale et beløb for hver USB-enhed, man sælger. Og endelig bør man erindre det rod, som USB afløste.

I begyndelsen af 1990’erne havde de fleste enheder deres egne forbindelser. Tastaturet havde et klodset IBM AT-stik med fem pins, musen krævede en seriel port med ni pins, mens printeren havde sin egen parallelle port med 25 pins. Modemmer krævede en RS-232 seriel port. SCSI-drives skulle bruge en SCSI-port. IBM’s PS/2-tastatur- og museporte var fiksere, men de var blot mindre udgaver af de eksisterende porte.

Se også:  EU-krav vedtaget: Snart skal alle mobilopladere benytte USB-C – resten er forbudt

De mange standarder gjorde kodningen vanskelig, og de føjede masser af ucharmerende stik til bundkortene. Hvis man udviklede en ny enhed, skulle man vælge, hvor den skulle sluttes til. Verden var under hastig digitalisering, og en almindelig computer havde ikke nogen uudnyttede porte, man kunne bruge. Mange enheder blev leveret med specielle udvidelseskort, der rummede den nødvendige port.

USB skulle være en enkelt højhastigheds-standard, der kunne forbinde alle eksterne enheder. Udviklingen begyndte i 1994, og syv store firmaer slog sig sammen om at definere detaljerne: Intel, IBM, DEC, Compaq, NEC, Nortel og Microsoft. Intelsstjernetekniker Ajay Bhatt spillede en nøglerolle i udviklingen. Det første silicium kom frem i 1995. Januar næste år var der enighed om standarden, og den nåede frem til pc’er. Da der kom support i Windows 95 til OSR 2, begyndte teknologien at brede sig. I 1998 var den så etableret, at man helt begyndte at droppe de gamle porte – Apple som den første, naturligvis.

Da USB 2.0 kom i 2000, var den en tordnende succes. Samme år fik vi det første USB-flashdrev fra IBM (eller USB-nøgle, eller hvad den ellers bliver kaldt) med hele 8 MB. I dag er det USB Implementers Forum, der fører tilsyn med USB-standarden. Der er tale om en nonprofitorganisation, der er grundlagt af mange af de samme folk, som stod bag de oprindelige specifikationer.

USB består af to dele: de fysiske standarder for stik og kabler og de tekniske specifikationer for strøm og dataoverførsel. Man har valgt seriel overførsel frem for parallel, fordi parallel dataoverførsel er vanskelig at praktisere over et langt kabel ved høj hastighed. Det er svært at løse problemer med timing og interferens. Det kræver også en masse datalinjer, hvilket igen betyder store stik og tykke ledninger – og dermed større udgifter. USB har fra begyndelsen været planlagt som en teknologi, der giver glimrende balance mellem ydelse og pris.

Se også:  Her er den krypterede USB hvor datatyve må give op på forhånd

Den oprindelige USB 1.0 fra 1995 havde en Low Speed-tilstand, der kørte ved 1,5 Mb/sek., hvilket svarer til 187,5 kB/sek. USB 1.1 fulgte hurtigt efter i 1998, og med den kom en Full Speed-tilstand på 12 Mb/sek. eller 1,5 MB/s. Dette var den første vidt udbredte version, og den var god nok til simpelt udstyr. I 2000 introducerede USB 2.0 en High Speed-tilstand med en datarate på 480 Mb/sek. eller 60 MB/sek. Samtidig introducerede man muligheden for batteriopladning. Teknikken blev mere anvendelig: Filoverførsler og andre mere krævende opgaver blev tilgængelige.

USB 3.0 fra 2008 (også kendt som USB 3.1 Gen 1, men det er i grunden det samme) omfattede en SuperSpeed-tilstand på 4 GB/sek. Den er faktisk højere – 5 GB/sek. – men tilføjelsen af 8 b/10 b-kodning koster 20 procent af båndbredden (8 bit data hentet for hver 10 bit sendt). Man angiver ofte en kapacitet på 60 MB/sek., men i realiteten begynder den at toppe omkring 3,2 GB/sek., hvilket svarer til 400 MB/sek. I dag er USB ved at blive et realistisk bud på flytning af store datamængder og forbindelse til eksterne drev.

usb

USB er blevet standard for tilslutning af tastatur og mus og også for smarte surroundsound-headsets.

TAGS
Thunderbolt
USB
USB C

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S