Home » Hardware » USB-C – Stig på en helt ny type databus
USB-C – Stig  på en helt ny  type databus

USB-C – Stig på en helt ny type databus

Share

Den nye USB-C-standard er meget mere end en forbedring af den velkendte data- og strømbus. Med USB-C kan en computer – i princippet – klare sig med ét enkelt stik

USB (Universal Serial Bus) er noget af det bedste, der er sket i it-verdenen. Standarden blev udtænkt tilbage i 1996 af IBM, Intel, Microsoft og NEC samt de nu afdøde mærker Compaq, DEC og Nortel, der havde set et behov for en enkel og billig løsning til sammenkobling af computere og perifert udstyr som tastaturer, mus, printere og diske, m.v. I forhold til tidligere forbindelser kunne USB fra dag ét ikke blot overføre en seriel bitstrøm, som navnet fortæller, men også forsyne mindre enheder med elektrisk strøm.

En anden genialitet ved USB-standarden er, at en enkelt såkaldt værtscontroller kan styre op til 127 enheder. Dette forklarer, hvorfor man sagtens kan løbe tør for fysiske USB-terminaler på en computer, men så blot kan tilslutte et praktisk talt ubegrænset antal hubs til flere stik og enheder.

Det foreløbigt mest signifikante stykke hardware med USB-C kommer – selvfølgelig – fra  Apple og er den nye MacBook. Det lille stik sørger for strømforsyning og alt det andet, som ellers kan kræve et batteri af terminaler.

Det foreløbigt mest signifikante stykke hardware med USB-C kommer – selvfølgelig – fra Apple og er den nye MacBook. Det lille stik sørger for strømforsyning og alt det andet, som ellers kan kræve et batteri af terminaler.

Hurtigere og mindre
I begyndelsen gik det langsomt med USB – både lancerings- og hastighedsmæssigt. Det viste sig i begyndelsen overraskende vanskeligt at få teknologien til at fungere, og dataoverførselshastigheden var fin til tastaturer og mus, men problematisk til audio og håbløs til video. Derfor blev mange digitale videokameraer dengang udstyret med en langt hurtigere FireWire-forbindelse, som stadig bruges i professionelt grej.

Se også:  Nu bliver USB dobbelt så hurtig

Udtrykt i tal lagde USB 1.0 ud med 1,5 Mbps eller 12 Mbps. Derefter fulgte USB 2.0, som stadig er den mest brugte standard og sprinter af sted med 480 Mbps. USB 3.0 er 10 gange så hurtig med 4,86 Gbps, og den seneste nummerversion – 3.1 – kan komme helt op på 10 Gbps.

Nok så væsentligt er de seneste af disse standarder bagudkompatible med forgængerne.

Sådan kan den næste bundkort-generation komme til at se ud. Den uanseelige lille terminal i midten hedder USB-C og kan mere end alle de andre bøsninger – tilsammen.

Sådan kan den næste bundkort-generation komme til at se ud. Den uanseelige lille terminal i midten hedder USB-C og kan mere end alle de andre bøsninger – tilsammen.

Fra starten blev USB udtænkt til at bruge envejskabler med forskellige stik i hver ende. Det velkendte, flade USB-stik, som sættes ind i en såkaldt downstream-port på en computer eller hub, kaldes ”A”, mens kablet i den anden ende har et helt anderledes ”B”-stik til upstream-enheden.

Se også:  Her er den krypterede USB hvor datatyve må give op på forhånd

Et standard ”B”-stik er en stor klump med et tværsnit på 11,6 x 10,9 mm og en længde på 50 mm plus kablets tilladte bøjningsradius. Det er intet problem i forbindelse med en printer, men til et digitalkamera – for slet ikke at tale om en mobiltelefon eller et sportsur – er det håbløst stort.

Derfor har man udviklet mini- og mikroversioner af ”B”-stikket. Mini har især været brugt til kameraer, mens mobiltelefoner har nydt godt af det lidt mindre mikrostik, som kan klare sig med en udskæring på 2,2 x 6,8 mm og i dag bruges af alle andre end Apple.

Hver gang jeg er ude at rejse, sender jeg en venlig tanke til opfinderen af mikrostikket, som sparer mig for at slæbe rundt på en pose med diverse opladere og adaptere til mine telefoner. Alt det klarer min trofaste notebook.
Og tingene kan blive bedre endnu.

Denne dock fra danske Sandberg indgår i firmaets omfattende USB-C-tilbehørsprogram og er samtidig en overbevisende demonstration af, hvor meget det nye stik kan bruges til.

Denne dock fra danske Sandberg indgår i firmaets omfattende USB-C-tilbehørsprogram og er samtidig en overbevisende demonstration af, hvor meget det nye stik kan bruges til.

Samme stik i begge ender
Med Type-C dropper USB-standardens fædre kompatibiliteten med samtlige tidligere stik. På den korte bane kommer det selvfølgelig til at koste nogle nye adaptere, mellemled og kabler, men det skal nok blive godt – engang.

Det nye USB-C-stik minder i størrelse og udseende noget om USB-mikrostikket eller
Apples Lightning-stik, men konceptet er end-nu mere konsekvent.

Med målene 8,4 x 2,6 mm er USB-C-stikket lidt større end USB-mikrostikket, men det kan også meget mere. Ikke færre end 2 x 12 terminaler med tilhørende sytrådstynde kabler er det lykkedes at klemme ind i den nye formfaktor. Her kommer elektronikfuskere med loddekolber totalt til kort.

Et USB-C-kabel afsluttes med det samme stik i hver ende, så glem al snak om downstream og upstream. Og ligesom et Lightning-stik kan et USB-C-stik ikke vendes forkert. På den måde kan mange defekte stik og dyre reparationer undgås.

En smart brobygger mellem gammelt og nyt grej kan være SanDisks Dual Drive hukommelse med både USB-C og almindeligt USB-stik.

En smart brobygger mellem gammelt og nyt grej kan være SanDisks Dual Drive hukommelse med både USB-C og almindeligt USB-stik.

USB-C til det hele
I sin tid tog USB livet af parallelle kabler med kæmpestore Centronics-stik til printere og serielle kabler med klodsede D-Sub-stik til alt det andet. Nu kan USB-C komme til at forenkle ormegården omkring en it-arbejdsplads endnu mere.

Ud over USB-data understøtter en USB-C-terminal protokollerne DisplayPort (op til 8K-video ved 60 Hz), HDMI, VGA og Ethernet. Og ikke nok med det. Muligheden for at levere 5 V ved strømstyrker op til 2 A suppleres nu af 20 V-strømforsyning, der passer til rigtigt mange notebooks, ved op til 5 A eller 100 W. Det er ikke så lidt af en ingeniørmæssig bedrift at sende så store effekter gennem så små stik.

Kort fortalt behøver en computer kun én enkelt USB-C-terminal til strømforsyning plus kommunikation og dataoverførsel til/fra perifere enheder. At dette også kan fungere i praksis, bevises af Apples nye MacBook, som dog også har en almindelig 3,5 mm jackbøsning til en analog hovedtelefon.

Et USB-C-kabel med stik og matchende terminaler til printmontering. Her har håndloddere ingen chancer.

Et USB-C-kabel med stik og matchende terminaler til printmontering. Her har håndloddere ingen chancer.

En spæd begyndelse
I skrivende stund i begyndelsen af september 2015 er der ikke ligefrem trængsel af produkter med USB-C-tilslutning(er). Ud over på den nævnte MacBook findes USB-C på en Google Chromebook Pixel, et par Alienware-laptops, en Nokia mobiltelefon, en kommende kinesisk OnePlus 2-mobil, en ekstern harddisk fra LaCie og nogle få andre produkter.

Ikke just imponerende, men situationen kan lynhurtigt ændre sig, for der findes allerede nu et yderst interessant antal hubs, adaptere og kabler, som understøtter den nye standard.
Mit gæt på den nærmeste tids udvikling går på, at både desktops og notebooks får en kombination af USB-C og USB 3.0/2.0-terminaler. Derefter, når brugerne ser, hvor mange forskellige typer data de kan jage gennem USB-C ved op til 10 Gbps, kommer interessen til at eksplodere, så grej uden USB-C kommer til at ligne mosefund. Næste år ved denne tid skulle vi gerne være meget klogere.


TAGS
Databus
USB

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S