Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ung nigerianer bag international bølge af cyberangreb

En ung nigeriansk statsborger bosat tæt på landets hovedstad Lagos står alene bag en omfattende bølge af internationale cyberangreb på over 4.000 virksomheder inden for bl.a. energi-, produktion- og byggesektoren, hvor der også var danske virksomheder iblandt.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I går afslørede IT-sikkerhedsvirksomheden Check Point detaljer om identiteten på en hacker, der har stået bag det, der ved første øjekast lignede en række statsfinansierede cyberangreb. Angrebene var målrettet over 4000 internationale virksomheder, hvoraf mange er førende indenfor deres industri. Heraf var tre danske virksomheder inden for fremstilling, elektronik og arkitektur også i skudlinjen.

Bølgen af de globale angreb startede i april 2017, og det globale omfang af kampagnen og typen af de ramte organisationer tydede på, at det var en velorganiseret gruppe af IT-kriminelle eller en statsfinansieret enhed, der stod bag. Efter Check Points hold af efterforskere har undersøgt angrebene, viser det sig dog, at de er foretaget af blot én enkelt nigeriansk statsborger i midten af tyverne bosiddende nær landet hovedstad. På hans personlige Facebook-profil brugte han mottoet: ’get rich or die trying’.

Angrebene bestod af falske e-mails, som lignede originale mails fra olie- og gasgiganten Saudi Aramco, verdens anden største olieproducent. E-mailene var målrettede finansielle medarbejdere, som bagmanden forsøgte at narre til at afsløre virksomhedernes bankinformationer eller åbne inficerede filer med ondsindet kode. Bagmanden havde succes med at inficere virksomheder i 14 tilfælde, hvilket har indbragt ham tusindvis af dollars. Der er dog ingen tegn på, at nogen af disse ofre var danske.

”Selvom denne person benytter sig af dårlige phishing e-mails og generisk malware, som er nemt at finde online, har han stadig været i stand til at inficere adskillige organisationer og angribe tusinder af virksomheder verden over. Det beviser, hvor nemt det er for en relativ utrænet hacker at starte en storstilet malwarekampagne, som er i stand til at bryde igennem selv store virksomheders cyberforsvar, og give de IT-kriminelle adgang til at begå bedrageri,” siger Maya Horowitz, Threat Intelligence Group Manager for Check Point.

Falske e-mails og svindel er guldgrube for IT-kriminelle

Hackeren benyttede sig af to typer af malware under navnene NetWire og Hawkeye. NetWire er en fjernstyret trojansk hest, der giver fuld kontrol over den inficerede enhed, mens Hawkeye er et keylogging program, som registrerer offerets anslag på computeren.

”Dette eksempel understreger nødvendigheden af, at organisationer forbedrer deres sikkerhed og beskytter sig mod phishing, svindelnumre via forretningsmails, og samtidig lærer medarbejdere at være forsigtige, når de åbner e-mails, selv når det er fra virksomheder og personer, som de tror, de kender.”

Efter afdækningen af angrebene og deres oprindelse har Check Points forskningsteam informeret nigerianske og internationale myndigheder og delt deres fund.

Antallet af denne type af sager, hvor IT-kriminelle benytter sig af såkaldt CEO-fraud og svindel med forretningsmails, er steget dramatisk over den seneste tid. Således meddelte Forsvarets Efterretningstjeneste, at danske virksomheder havde mistet mindst 180 millioner kroner på ’direktør-svindel’ i andet halvår af 2016, mens FBI har rapporteret en stigning på 270 % i antallet af ofre for svindel med forretningsmails siden starten af 2016. Globalt har disse angreb kostet organisationer over tre milliarder dollars i perioden fra 2013 til 2016, hvor ofrene i snit mister 50.000 dollars per angreb (ca. 315.000 tusinde kroner).

Læs mere om angrebene og metoderne bag på Check Points blog.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere