Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Undgå en katastrofal online-handel

Når du lader det være op til den enkelte at indfri en transaktion, er der mange måder, du kan få narret dine penge fra dig.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Online auktionssteder kan være et arnested for svindlere, fordi hver transaktion er afhængig af tillid. »Mange mennesker siger, at det er en dårlig ting at følge flokken, men flokken har det med at etablere et ry for at være til at stole på,« siger økonom doktor Baines.

»Ebay har været meget succesrig, fordi de har tilladt dig at bedømme sælgere. Amazon valgte også at bedømme produkter såvel som sælgere, men alle disse sider fungerer på basis af en persons omdømme.«

Det virker at have tillid til at flokken til at vurdere produkter eller sælgere, men der er flere svindelnumre, som smarte tilbudsjægere skal være klar over, før de skiller sig af med deres penge.

1. Konto-kapring

Dit 100 procent positive handelsomdømme er penge værd, og svindlere vil have dig til at give dit password fra dig, så de kan logge ind, ændre det og låse dig ude. Mens du prøver på at overbevise auktionsstedets ejer om, at du er den rigtige ejer, handler svindleren på dit omdømme ved at lave nye poster for ikke-eksisterende varer.

Svindlere vil bruge et phishing-angreb for at snuppe dine detaljer. For at forblive sikker skal du huske, at intet hæderligt auktionshus nogensinde vil sende dig en email, hvori de beder dig om at logge ind via et link og bekræfte din identitet. Log altid direkte ind.

2. Svindel med pengeoverførsler

Brug altid sidens indbyggede betalingssystem. Hvis en handlende insisterer på, at du bruger et elektronisk pengeoverførselssystem i stedet for PayPal, så sig nej. Tjenester til pengeoverførsel er ikke beskyttet mod bedrageri, og du ser måske aldrig mere dine penge.

Svindlen med pengeoverførsel involverer sædvanligvis at noget dyrt (kameraer er populære) bliver udbudt pænt under markedsværdien. Du vinder auktionen og sender pengene, men transaktionen bliver afvist.

Sælgeren sender en email for at sige, at der er et problem med hans PayPal-konto og spørger, om du kan overføre pengene ved at bruge en anden, ubeskyttet metode. Du sender pengene, og sælgeren forsvinder.

Et beslægtet fupnummer er den falske betingede kontrakt. En betinget kontrakt er en betroet tredjepart, der holder købers penge, indtil sælger sender varerne.

Ebay anbefaler www.escrow.com og forklarer, hvordan det bruges her. Hvis din sælger anbefaler en anden tjeneste, så vær skeptisk, da du måske sender dine penge ned i et sort hul.

3. Sende varer før betaling

Vinderen af din auktion har pludselig et problem med at få pengene hen til dig. Han er meget ivrig efter at få løst situationen og sender dig måske endda noget dokumentation på, at han snart har penge til at betale dig med.

Lad dig dog ikke narre: Denne dokumentation er falsk. Det er overraskende, så mange mennesker der falder for dette nummer hvert år. Send aldrig varer til nogen uden først at have modtaget betaling til din PayPal eller din bankkonto.

4. Tilbagebetalingen

Dette er velsagtens det nemmeste svindelnummer at klare ved hjælp af et anerkendt betalingshåndteringssystem. Det foregår således: Du modtager pengene via PayPal og sender de købte varer, som lovet. Køberen klager imidlertid til PayPal over, at intet er ankommet. PayPal refunderer så hans penge til ham og efterlader dig med et tab.

Du er kun beskyttet fra et tilbagebetalingssvindelnummer, hvis du sender til en PayPal-bekræftet adresse og bruger en tracker-tjeneste som for eksempel Recorded Delivery.

Læg omkostningen for sikker forsendelse til forsendelsesomkostningerne, men lad dig ikke friste til at forlange overpris. Det er intet mindre end et billigt bondefangerkneb i sig selv at lave ekstra penge på din køber ved at puste forsendelsesomkostningerne op – som vi forklarer detaljeret nedenfor.

5. Oppustede eller ukendte forsendelsesomkostninger

Dette fupnummer er et grænsetilfælde, der frister mange nye sælgere, som er ivrige efter at maksimere deres auktionsindtægt. Hvis du nogensinde har solgt noget som helst på Ebay, så ved du, at forsendelsen af en lille ting som for eksempel en bog ikke koster meget – måske 20 kroner inklusive den tid, det tager at gå ned på posthuset.

Medregn altid forsendelsesomkostningerne, når du vurderer en handel – særligt hvis den oplyste forsendelsesmetode er suspekt. Hvis sælger siger, at han kun vil fortælle dig forsendelsesomkostningerne, hvis du vinder auktionen, så er han sikkert en svindler – og du gør klogt i at kigge andetsteds.

6. Betaling for information

Dette er et interessant svindelnummer, da det involverer at sælge information om, hvordan du får et givent produkt snarere end at få selve produktet. Siden viser måske sådan noget som en iPhone, og beskrivelsen er formuleret, som om du får en, men hvad du faktisk køber, er information om, hvordan du finder ting med beskrivelser, som indeholder stavefejl, og som der derfor ikke bliver budt på.

Dette er praktisk taktik, men der er ingen grund til, at du betaler for disse detaljer. Spar dig selv nogle penge og brug en gratis tjeneste såsom www.missing-auctions.com i stedet for.

7. Forfalskninger

Sider som for eksempel Ebay arbejder hårdt for at fjerne forfalskninger lige så hurtigt, som de dukker op, men nogle slipper igennem. Du bør være mistænksom over for enhver auktion, som viser et generisk fotografi og være meget på vagt over for ting, hvor mærket ikke er vist. Hvis sælgeren siger, at varen er ’som’ et velkendt mærke, så hold dig fra den.

En anden taktik som sælgere af efterligninger bruger, er at holde auktionen kort, så folk tror, de går glip af en god handel. Hvis du ser nogen af disse tegn, så er det en god idé at rapportere auktionen.

8. Kunstig opbydning

Kunstig oppustning af prisen ved at byde på dine egne varer er ulovlig i Danmark. Det kan godt være, at en legitim budgiver er desperat for at vinde en auktion og altid overbyder dig, men nogengange er budgiveren ikke, hvad han ser ud til at være.

Du kan beskytte dig selv mod dette raffinerede svindelnummer ved at sætte en klar grænse for, hvad du vil give og så ikke byde en øre mere end det. Hvis sælgeren så selv byder over dig, så vinder han sin egen ting og spilder sin tid snarere end at få fat i dine penge.

9. »Jeg er ikke en ekspert«

Vær forsigtig med sælgere, der angiver, at de ikke er helt sikre på, hvad det er, de sælger. Det kunne være et kneb for at skjule det faktum, at varerne enten er fejlbehæftede eller noget andet end det, du tro, du køber.

Når de bruges med vendingen »købt som beset«, er det et tegn på, at du måske byder på noget til overpris. Stil spørgsmål og få sælgeren til at være mere detaljeret. Hvis han eller hun fortsat er undvigende, så hold dig væk fra auktionen og overvej at rapportere dine mistanker.

10. Originalt men piratkopieret

I din iver for at få de allernyeste ud- givelser, skal du ikke lade dig friste til at købe dvd’er af den nyeste kæmpesucces, før den bliver udgivet i Danmark.

Det, du måske får fra sælger, kan nemt være en dårligt skåret piratkopi af filmen på dvd-rw, med usikker kameraføring, lyden af slik-spiseri og andres folks hoveder i biografen. Det er meget bedre at vente!

Beskyt dig selv og dine kortdetaljer online ved at kende tegnene på en hjemmeside, der er ude på at fuppe dig.

Så du har fundet en side, der sælger nye iPads til 500 kroner? Det lyder for godt til at være sandt, så hvordan kan du finde ud af, om internetbutikken er ægte?

Overvej først, hvordan du endte hos forhandleren. Hvis du fik en uopfordret email, der anbefalede et sted, du aldrig har hørt om, så skal du være mistænksom. Det er sikkert spam, der skubber dig mod en dårlig hjemmeside; måske en der er designet til at høste kreditkortoplysninger. Hold dig væk fra den!

Kig dig derefter omkring på siden. Har firmaet en postadresse og et telefonnummer, eller tilbyder de kun kontakt pr. email? Hvis du ser det sidste, så lav nogle flere tjek. Se på betalingsmuligheder – hvis siden spørger efter direkte pengeoverførsler, så se at komme ud derfra.

Test til sidst sidens betalingssystem. Hvis der ikke starter en krypteret forbindelse (securesocketlayer session, vist ved ’https://’ i starten af url’en) når du klikker »Køb«, så skal du ikke fortsætte. Ingen legitim side ville forvente, at du sender følsomme oplysninger uden at bruge ssl. Kontroller også ssl-certifikatet.

Dobbeltklik på hængelåsen i vinduets nederste højre hjørne, klik på fanen »Generelt« i det næste vindue og sikr dig, at den viste adresse er den samme som den, din browser siger, du kigger på.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]