Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Undgå dyre telefonregninger i sommerferien

Ni gode råd til hvordan du undgår en ubehagelig ekstraregning, når du vender hjem fra ferie i udlandet.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En smartphone er uundværlig for de fleste af os, når ferien går til udlandet. Udover at holde sig i kontakt med venner og familie, så hjælper den med at finde restauranter, hoteller, museer, guider os på rette vej og meget meget mere. Det betyder da også, at dataforbruget er eksploderet de sidste par år, men selvom de fleste af hos har et abonnement, der giver data i udlandet, så er det alligevel en god idé at tage nogle forholdsregler, før man tager afsted.

“Efter vores kunder for to år siden fik EU-data med i pakkerne, er forbruget af data i EU blevet 20 gange højere, og vi forventer, at det vil fortsætte med at stige. Det er helt tydeligt, at internetadgang og digitale tjenester er blevet hverdag - også når vi rejser. De fleste af vores kunder har EU-data med i deres mobilabonnement, men ikke desto mindre er det stadig en god ide at spare lidt på forbruget, så man kan køre længere på literen,” siger Henrik Lehman, der er adm. direktør i Telmore.

Gode råd til mobilbrug på ferien

De fleste mobilabonnementer har nemlig stadig et loft over det dataforbrug, du kan bruge i udlandet, så det er en god idé at tjekke, hvordan præcis dit abonnement er skruet sammen, før du streamer din yndlingsserie på Netflix fra liggestolen.

Telmore har da også udgivet ni gode råd til, hvordan man kan spare på sine mobildata, når man rejser til udlandet. Rådene kan bruges både inden og udenfor EU:


  1. Tjek dit mobilabonnement, inden du rejser
    Hvordan du er dækket i udlandet i forhold til data og roaming afhænger af dit mobilabonnement. Hvis du har et abonnement, der kun kan bruges i Danmark, skal du være opmærksom på, at du hverken kan tale, SMS’e eller være på mobilnettet, når du rejser uden for Danmark. Det er derfor en god ide at tjekke dit abonnement i god tid, inden du rejser ud af landet.

  2. Vær opmærksom på landegrænser
    Rejser du tæt på grænserne til et land, er der risiko for, at din mobiltelefon hopper over på nabolandets mobilnet. Og hvis nabolandet ikke er en del af EU, kan det blive en dyr fornøjelse. Du kan eksempelvis være dækket i Frankrig, men ikke i Monaco. Vær derfor ekstra opmærksom på dit dataforbrug, når du rejser tæt på landegrænser.

  3. Brug wi-fi på færgen eller krydstogtet
    Rejser du med færge eller krydstogt, kan du opleve, at din telefon hopper over på en satellitforbindelse, der ikke er omfattet roamingpriserne samt EU-taksterne. Det kan betyde, at du selv skal betale for dit dataforbrug, og det kan godt blive ret dyrt. Slå derfor roaming fra og brug wi-fi, når du sejler.


  4. Download film, musik og e-bøger
    Streaming af film og serier kræver meget data. Derfor kan det være en god ide at downloade film, musik, serier, e-bøger ned på din telefon, smartphone eller tablet, inden du rejser. Så kan du også se dine yndlingsfilm på flyet.

  5. Download landkort hjemmefra
    Digitale kort som fx Google Maps kan være guld værd, når der skal findes vej gennem bjergbyer, metropoler eller naturområder. Du kan med fordel downloade kortet, inden du tager afsted, så du udelukkende bruger GPS-funktionen.

  6. Slå automatiseringer fra
    I mange mobiltelefoner er en række data-tunge automatiseringer slået til. Det kan fx være automatisk opdatering af apps eller automatisk download af e-mails. Slå disse funktioner fra og spar på den måde data.

  7. Hold igen med emojis
    Emojis er blevet en naturlig del at vores kommunikation, men kan på ferien blive en dyr fornøjelse. Bare én emoji fylder adskillige tegn i en tekstbesked, men det kan man ikke se. Bruger man rigtig mange emojis, kan man altså komme til at sende rigtig mange beskeder afsted.

  8. Brug SMS og ikke iMessage
    Medmindre du er på wi-fi, så undgå at bruge iMessage, når du skal sende tekstbeskeder fra feriedestinationen, da denne funktion bruger data. I stedet kan du bruge almindelige SMS’er.

  9. Hold løbende øje med dit forbrug – også når du rejser
    Det er altid en god ide løbende at holde øje med sit forbrug på rejsen. Tjek om dit teleselskab sender dig en SMS, når du har opbrugt henholdsvis 80 pct. eller 100 pct. af din EU-data.


 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere