Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Ultraslanke bærbare: Så meget turbo havde vi ikke forventet

Hvor meget computerkraft kan man klemme ind i ultraslanke laptops, der glider let ned i tasken? Vi har kigget på tre bærbare, der er helt fremme på design. De overrasker med masser af muskler.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Grænserne for, hvor megen teknologi og regnekraft man kan klemme ind i ultrakompakte maskiner rykker sig konstant. Se bare, hvor vilde de nyeste smartphones er.  Når det gælder bærbare, er selv de letteste og slankeste ved at nå et niveau, hvor de færreste vil føle mangel på kræfter uanset, hvor tunge opgaver man arbejder med. Vi tester tre maskiner, der er helt fremme på såvel design, og som overrasker med høj ydelse trods lav vægt og slanke former.

Alle tre testdeltagere ligger på omkring et kilo i vægt; Vaio formår at snige sig lige under, mens de to andre ligger lidt over.
Selvom Vaio ikke er i hænderne på Sony længere, er der holdt fast i de kendetegn, vi forbinder med maskinerne. Der er masser af muskler i et kompakt og lækkert design. SX14 føles en smule plastikagtig med en skærm, der giver efter, når du bukker den, men det er faktisk en kombination af karbon og aluminium, der udgør grundmaterialerne i den lette maskine.

De to andre maskiner er skabt i ren aluminium. Asus udmærker sig ved at være den bærbare pc på markedet, der har mindst ramme omkring skærmen. Hele 97 procent af skærmarealet er fyldt ud, så der kun er en forsvindende tynd kant udenom. Det betyder, at den fylder en anelse mindre i tasken end de andre to. Det er især i højden, man ser det. Her er den faktisk lavere end Envy-maskinen, der har mindre skærm. Til gengæld er Zenbook så lidt bredere.

Envy 13 slår ingen rekorder, men er en rigtig nydelig maskine, der udnytter det kompakte kabinet særdeles godt, Den er en smule slankere end Vaio og har en skærm, der går langt ud til kanterne.

Touchpad til forskel

Alle tre er konstrueret sådan, at tastaturet vipper op bagtil, når skærmen åbnes. Det får således en svag hældning, som gør det behageligt at skrive. Det er glimrende tastaturer; dog føles tastaterne mest stramme og stabile hos Vaio og Asus. Hos HP føles de bløde og vagere i deres respons. Denne maskine har dog en dejlig stor touchpad. Desværre kræver den et meget hårdt og dybt tryk for at få et klik ud af den, derfor bliver den lettere frustrerende at bruge.

Her har de to andre bedre respons. Vaio har fysiske knapper, så du ikke er i tvivl om, hvor du skal trykke. Touchpad'en er dog ret lille, så præcisionen er ikke helt på højde med Asus'. Her har man imidlertid placeret en fingeraftrykslæser i øverste højre hjørne af touchpad'en, hvilket betyder, at man ikke kan bruge denne del. Det er ret besynderligt.

De to andre har også fingeraftrykslæser, men her har man placeret den ude i siden under tastaturet, hvor der alligevel er fri plads. Det giver bedre mening.

Hi-Fi-brands leverer lyden

Skærmfomat og opløsning er den samme på de tre maskiner: Ganske ordinær full HD uden touchbetjening. Der er dog forskel i skærmbilledet. Lysstyrken er højere og farverne mere mættede hos Asus. De andre to står lidt blegere. Betragtningsvinklerne er heller ikke optimale hos HP, som dog har den smarte SureView-funktion, der med et enkelt klik lægger et filter over skærmen, så andre ikke kan se med.

Man har ikke rigtig gjort noget for at optimere lyden i Vaio, og derfor lyder den nogenlunde som man kan forvente af så tynd en maskine – spinkelt og uden fylde. De to andre producenter har allieret sig med velrenommerede lydproducenter for at optimere højttalerne i deres maskiner.

Harman Kardon-højttalerne i Zenbook S13 leverer klar og veldefineret lyd, der gør sig udmærket til video, men mangler lidt bund, når du lytter til musik. Her klarer B&O-højttalerne hos Envy opgaven betydelig bedre. Der er imponerende fylde, flot stereoperspektiv og ikke mindst en utrolig volumen, når du fyrer op for både musik, film og spil.

Imponerende ydelse

Der er intet dedikeret grafikkort hos Vaio eller HP. De kører med den integrerede grafikløsning i Intel-processoren. Derfor lander de også på nogenlunde samme resultat i vores benchmark. HP scorer dog en anelse højere. Du vil ikke føle nogen mangler ved almindeligt arbejde og dagligdags opgaver. Endda lettere spil vil de to maskiner kunne klare, men forvent ikke en flydende oplevelse ved mere krævende grafikopgaver.

Hos Asus har man klemt et Nvidia GeForce MX150 grafikkort ind i den lille maskine, og det bonner ud i en højere score. Vi er oppe i en klasse, hvor du snildt kan køre spil af den tungere kaliber eller arbejde med moderat videoredigering.

Den Zenbook, vi tester, er forsynet med Core i7-8565U-processor. De to andre har vi fået i konfigurationer med Core i5 i ottende generation. På papiret burde Asus derfor have været den hurtigste, men Vaio banker den overraskende nok af banen. Det skyldes efter alt at dømme den True­Performance-teknolgi, maskinen er forsynet med. Den optimerer processoren til at levere optimal ydelse. Og det er tllsyneladende ikke bare salgsgas.

Den testede Envy 13 har præcis samme Core i5, men præsterer betydeligt ringere end Vaio og for den sags skyld også Asus. Ligesom de andre to fås den dog i forskellige konfigurationer, så ønsker man mere kraft, er det bare at punge ud. Til prisen kan man ikke klage over ydelsen. At Vaio har mere tryk under kedlen viser sig i batterilevetiden, som er nede på sølle 8,5 timer. De andre to leverer 14-15 timer.

Et væld af tilslutninger

Trods sit lette og kompakte format har Vaio SX14 et imponerende udvalg af tilslutninger. Du får ikke bare tre fuldstørrelse USB-porte med forskellige specs, en USB-C-port med strøm og DisplayPort-understøttelse samt HDMI, LAN og en god gammeldags VGA-port til eksterne skærme.

Der er endda plads til SD-kort af fuld størrelse og en indgang til sim-kort bag i maskinen. Det er der ikke nogen af de andre, der kan hamle op med. Asus og HP byder på mere eller mindre det samme udvalg af tilslutninger. Asus har en ekstra USB-C-port, der dog dublerer som strømstik, så den kan du ikke bruge, når maskinen oplades. De to repræsenterer meget fint, hvad der er almindeligt for denne type bærbar pc. Ingen af de tre maskiner byder på Thunderbolt 3, ejheller de to dyreste, hvilket ellers ville klæde dem.

Vinderen skubber grænser

Selvom de på design befinder sig i samme kategori, er der stor forskel i prisen. Vaio'en koster over 7000 kroner mere end Envy-maskinen. Den prisforskel kan ikke helt forsvares. For selvom Vaio-maskinen er let, hurtig og har et godt udvalg af tilslutninger, halter den på lyd og batterilevetid. Faktisk er den ringere på disse punkter end HP's maskine.

Det er nemmere at se rimeligheden i at ZenBook S13 koster lidt mere. Med sin nærmest rammeløse skærm og sit integrerede grafikkort skubber den grænserne for, hvad man kan forvente af så kompakt en maskine. Den løber derfor med sejren, mens HP får titlen som "Bedste køb".

Asus ZenBook S13

Asus ZenBook S13 Asus ZenBook S13

Teknisk set:

Skærm: 13,9” LED, IPS, FHD
Processor: Intel Core i7-8565U
Grafik: Nvidia GeForce MX150
Ram: 16 GB 2133 MHz LPDDR3
Lager: 512 GB ssd
Batteri: 50 Wh 3-cellet, 15 timer
Forbindelse: 2 x USB-C, USB 3.1, MicroSD-læser, audio combo jack
Design: 12,9 mm tyk, 1100 g
Pris: 13.499 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 5/5
Brugervenlighed: 4/5
Funktioner: 4/5
Ydelse: 4.5/5
Pris: 3.5/5
Samlet vurdering: 4.5/5

Testholdet mener:

Masser af computerpower i imponerede kompakt design. Skærmen står flot, og ydelsen er god nok til spil og krævende grafiske opgaver.

 

HP Envy 13

HP Envy 13 HP Envy 13

Teknisk set:

Skærm: 13,3” LED, IPS, FHD
Processor: Intel Core i5-8265U
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Ram: 8 GB LPDDR3
Lager: 256 GB PCIe NVMe
Batteri: 53. Wh 4-cellet, 14 timer
Forbindelse: 2 x USB 3.1 Gen 1, USB-C 3.1 Gen 1, audio
Design: 14.9 mm tyk, 1300 g
Pris: 8499 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 4/5
Brugervenlighed: 3.5/5
Funktioner: 4/5
Ydelse: 3.5/5
Pris: 4/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

Ydelsen er på det jævne og skærmen er lidt bleg. Til gengæld er lyden forrygende, designet lækkert og prisen rigtig fornuftig.

Vaio SX14

Vaio SX14 Vaio SX14

Teknisk set:

Skærm: 14” anti-glare IPS FHD
Processor: Intel Core i5-8265U
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Ram: 8 GB LPDDR3
Lager: 256 GB PCIe NVMe
Batteri: 38 Wh, 8,5 time
Forbindelse: USB-C, USB 3.1, 2 x USB 3.0, HDMI, VGA, LAN, audio, 4G
Design: 17,9 mm tyk, 999 g
Pris: 15.999 kr.

Vurdering:

Kvalitetsindtryk: 5/5
Brugervenlighed: 4/5
Funktioner: 4/5
Ydelse: 4.5/5
Pris: 2/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

Utroligt, at man kan klemme så megen kraft og så mange tilslutninger ind i så let en maskine. Men du får også lov at betale for det.