Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ultralette bærbare [STORTEST]: Fem flade fremmer friheden på farten

Småt er godt, i hvert fald når vi taler om det væsentligste kriterier for bærbare, hvis de skal være vores trofaste følgesvend, hvor end vi går. Vi har kigget på fem ultralette bærbare.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Denne gang tager vi fem ultra-mobile bærbare under kærlig behandling. Der er tale om såvel traditionelle bærbare computere såvel som flipbare eller hybride bærbare, om man vil. Testen tager udgangspunkt i brugen som almindelig bærbar med den bærbare på skødet eller på et bord, hvor man kan komme til det. Hvis den bærbare samtidig kan anvendes som tablet, er det kun fint, men det er ikke hovedfokus.

Vi har valgt at fokusere på lette og tynde bærbare, der er nemme at få plads til i tasken, og som ikke tynger en ned, når man skal slæbe rundt på dem. Hvilken type det er, er i denne sammenhæng ligegyldigt.

[irp]

Det vil sikkert overraske flere, at der temaet til trods og med et forholdsvist begrænset antal bærbare, alligevel er tre forskellige størrelser af bærbare med i testen. Deltagerne spænder lige fra12,5" til 14".

Der er tale om ret så eksklusive modeller, og i bestræbelserne på at samle deltagerne til denne test, måtte vi desuden acceptere et større prisspænd, end vi ellers normalt ville godtage. Men så kan vi også garantere for, at der er tale om nogle af de mest fremtrædende bærbare computere, når lethed og mobilitet fremstår som vigtigste kriterie.

Ydelsen svinger en del blandt deltagerne her, og der er generelt ikke tale om bærbare til de tungere opgaver. Alle her i testen kan anvendes til arbejde, fritidsfornøjelser og et forholdsvist bredt udvalg af anvendelsesområder. Det er ret imponerende, hvad man alligevel kan få ud af dem brugsmæssigt.

Ultralette og smidige bærbare.

Sådan tester vi

Testudstyr er ikke altid just let at få hjem i den grad, som vi på forlaget godt kunne tænke os det. Vi ville af indlysende årsager meget gerne have den nye 13" MacBook Pro med i testen, ikke mindst fordi den passer ind i det overordnede tema, og fordi den med Touch Bar har tilføjet en ny brugsoplevelse til bærbare.

[irp]

Det var dog så meget på vippen, om vi kunne få den med, at vi til det sidste ikke vidste, om det ville ske. Vi kørte de sædvanlige Windowsbaserede test. Til allersidst fik vi dog alligevel MacBook Pro med. Den har vi målt og vejet ud fra kendskab til hardwaren og hands-on erfaring. Batterilevetiden har vi testet så brugsscenariet så godt som muligt er lig de i Powermark afviklede batteritest.

Lette at bære, svært at vælge

Vi symes, at testens bærbare/flipbare bærbare på fineste vis viser, hvor langt teknologien generelt kan føre os. Uagtet skærmstørrelse er grænsen for, hvad der praktisk kan lade sig gøre indenfor et bestemt segment rykket sig. Minitualiseringen, om man vil, har fat i alle størrelser af bærbare. De kan simpelthen fabrikeres lettere og tyndere, end hvad man kunne før. Det kan yderligere gøres uden at ydelsen svigtes totalt.

Ingen af deltagerene er deciderede kraftige bærbare, men de kan alle i forskellig grad anvendes bredt til mange formål. Man er ikke bundet af kun at kunne surfe og sende e-mails eller lignende opgaver. Selvfølgelig må man give køb på noget ved at vælge disse bærbare. Prisen er højere end bærbare med tilsvarende ydelse. Der kan være begrænset med tilslutningsmuligheder, ydelsen er ikke til det tunge arbejde, og varmeudvikling og støj kan være et problem i små enheder som disse.
Men alt i alt er der tale om vellykkede bærbare, der er som skabt til det 'frie' folk på vej til og fra arbejde og ferie.

[irp]

HP Spectre x360 bliver testvinder, den er ikke udpræget billig, men man får en fleksibel kompakt flipbar bærbar med gedigne kræfter, en god skærm og fornuftigt med tilslutningsmuligheder. Acer Spin 7 får prædikatet bedste køb, den er simpelthen brugsmæssigt en fornøjelse, og så er den samtidig mørk, elegant og velbygget. Asus ZenBook 3 er en dyr, men samtidig meget let og kompakt bærbar. Den overbeviser med sin egen stil, den er kraftig for typen og er udstyret med en rigtig god skærm.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga er en god erhvervsbærbar, den er utroligt velbygget med et tastatur og touchpad, der lægger op til lang tids brug. Eneste anke er touch-problemerne, som må kunne rettes med en opdatering, men det skal alligevel ikke ske. Apples MacBook Pro er også i den nye udgave en lækker og meget velbygget bærbar. Den har en fantastisk skærm, fornuftig ydelse og batterilevetid. Den er dog i sidste ende prissat lidt højt.

Sådan vægter vi bedømmelserne

Ydelse: 25 %
Batterilevetid: 30 %
Features: 10 %
Skærm: 20 %
Pris: 15 %