Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ulovlig softwarekopiering stiger - globalt og i Danmark

Global piratsoftware eksploderer fortsat, og udviklingen er også helt uacceptabel i Danmark, mener Business Software Alliance.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Antallet af danskere, der bruger piratsoftware stiger. Fra 2008 til 2009 har Danmark set en stigning af ulovlige softwareinstallationer på personlige computere.

Piratsoftware på danske computere steg med ét procentpoint til 26 procent af den samlede mængde software. Den kommercielle værdi af denne ulovlige software udgjorde 1,1 milliard danske kroner.

Det fremgår af den syvende årsrapport om ulovlig software, som udgives af organisationen Business Software Alliance (BSA), den internationale organisation, der repræsenterer den globale softwareindustri.

Rapportens anden partner er analysefirmaet IDC. Undersøgelsen følger udviklingen i den ulovlige kopiering af software i 111 lande.

I modsætning til udviklingen i Danmark og på trods af den globale finanskrise faldt ulovlig kopiering af software på pc’ere på mange markeder, helt præcist i 54 lande.

»Der er kun set en stigning af ulovlig kopiering på 19 markeder, herunder Danmark,« hedder det i en pressemeddelelse om BSA/IDC Global PC Software rapport 2009.

Til gengæld, kunne man tilføje, tæller disse 19 markeder lande som Kina og Indien og det meste af Asien, hvor piratsoftwarens relative andel af markedet generelt er 70-90 procent.

Det fremgår af rapporten, hvor uoverskueligt og vidt forgrenet problemet har spredt sig over meget store dele af kloden. Udviklingen synes nærmest ude af kontrol i lande som Kina, Indien, Indonesien, Brasilien, Pakistan, Filippinerne, hele Centralasien, Rusland og så videre – og her går udviklingen til gengæld stærkt.

Rapporten finder på denne baggrund alt i alt, at den globale piratkopieringsprocent steg fra 41 procent i 2008 til 43 procent i 2009.

Lang vej i Danmark

Med særlig adresse til Danmark siger BSA compliance marketing director, Julian Swan: »Rapporten gør det klart, at BSAs bestræbelser på at reducere softwaretyveri i Danmark har lang vej igen og stadig er et vigtigt fokusområde. 26 procent ulovligt software i Danmark er bare ikke acceptabelt«.

Julian Swan gør det klart, at samtidig med, at BSA arbejder for at komme ud af den mest alvorlige globale finanskrise i tyve år, vil man fortsætte samarbejdet med regeringer, virksomheder og forbrugere og informere om risikoen ved at stjæle software.

»Og om de reelle konsekvenser softwaretyveri har for den danske samfundsøkonomi,« siger han. IDCs tal viser, at for hver 550 kroner brugt på lovlig software i 2009 er der ulovlige kopier til en værdi af 422 kroner.

Men dette problem er mere end bare en økonomisk udfordring for softwareindustrien. Også for samfundet som helhed kan det have betydelige økonomiske fordele at begrænse ulovlig kopiering af software.

Realiteterne er, at ulovlig software har en meget bredere økonomisk indflydelse på det omkringliggende samfund, end de direkte indtægter for softwareindustrien umiddelbart afspejler, fremgår det af rapporten.

Som BSAs rapport fra 2008, udarbejdet af IDC, viser, kan der spares 481 millioner danske kroner ved at mindske ulovligt software i Danmark med 10 procentpoint over 4 år.

IDC vurderer, at for hver gang der bliver solgt for 5,5 krone legitimt software, genereres der 17-22 kroner til lokale service- og distributionsvirksomheder. Ulovlig kopiering udsætter derudover brugeren for en øget sikkerhedsrisiko, fordi piratsoftware ofte indeholder malware.

Ulovligt marked på 250 mia. kroner

Rapporten finder, at værdien af det ulovlige softwaremarked var 250 milliarder kroner i 2009. Ganske vist er den ulovlige kopiering af pc-software faldet i 54 af de 111 undersøgte lande, men samlet set steg den relative andel af ulovlig software på globalt plan.

Det skyldes eksponentiel vækst i softwareinstallationer i ’vækstøkonomierne’, som rapporten kalder lande som Brasilien, Indien, Kina, hvor udviklingen er galopperende ude af kontrol.

Den kommercielle værdi af ulovligt kopieret software nåede i 2009, 51,4 milliarder dollars. USA, Japan og Luxembourg har fortsat de laveste andel af ulovlige kopieringer af de adspurgte lande (henholdsvis 20, 21 og 21 procent).

Lande med det højeste antal ulovlige kopieringer er ifølge rapporten Georgien, Zimbabwe og Moldova (alle højere end 90 procent) skarpt forfulgt af mange andre.

Den helt store kommercielle værdi af pirateriet finder man dog i USA og Kina - i den rækkefølge - der ligger solidt i spidsen på listen over landene, hvor piraternes indtjening er størst.

Kampen fortsætter

»En ting, vi helt sikkert kan udlede af BSAs rapport, er, at vi har brug for vedholdende indsats og en langsigtet vision for at sænke ulovlig kopiering af software.

Rapporten viser, at der var en vis fremgang i kampen mod ulovligt software i 2009, men mindre ændringer er ikke nok,« siger Robert Holleyman, der er bestyrelsesformand i BSA og administrerende direktør.

»Ulovlig kopiering af software begrænser it-innovation, jobskabelse, lokal økonomisk vækst og berøver regeringerne for skatteindtægter. Vores rapport gør det meget klart, at regeringer verden over må forøge deres bestræbelser på at bekæmpe software tyveri,« siger Robert Holleymann.

BSA/IDC Global PC Software Piracy Study 2009 dækker ulovlig kopiering af al software, der kører på pc’ere, herunder desktops, laptops, bærbare og netbooks.

Dette omfatter operativsystemer, softwaresystemer, såsom databaser, sikkerhedspakker, og applikationssoftware med legitime gratis software og open source software, der er omfattet af emneområdet for undersøgelsen.

Det omfatter ikke software, der kører på servere eller mainframes. IDC anvender et sofistikeret system af metoder til at vurdere udviklingen i landene − og dernæst sammenholde det med, hvor meget software, der blev sendt på markedet og solgt i perioden.

Desuden samarbejder man med analytikere i mere end 60 lande for at gennemgå de lokale markedsforhold og anslå antallet af ulovlige softwarekopiering i verden.

The Business Software Alliance (www.bsa.org) er verdens førende fortaler for software-industrien. BSA arbejder i 80 lande for at udvide softwaremarkeder og skabe bedre betingelser for innovation og vækst.

Regeringer og industri-partnere samarbejder med BSA for at få bedre løsninger til centrale politiske og juridiske spørgsmål i erkendelse af, at software spiller en afgørende rolle som drivkraft for økonomiske og sociale fremskridt i alle nationer.

BSAs medlemsvirksomheder investerer milliarder af dollars hvert år i de lokale økonomier. De skaber arbejdspladser og næste generation softwareløsninger, som kan hjælpe folk rundt om i verden med at være mere produktive, bedre forbundet og mere sikre.

BSA medlemmer inkluderer: Adobe, Altium, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, CNC, Corel, Dassault Systèmes, SolidWorks Corporation, Microsoft, Progress Software, Siemens, Symantec, Tekla og The MathWorks.