Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

UHD med kurver og super bas

Dette Samsung-tv leverer fantastisk detaljerede billeder, men det er tvivlsomt, om der er nogen fordel ved skærmens buede facon. Til gengæld er det matchende lydsystem fremragende.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der findes selvfølgelig endnu større tv-skærme, men en 65-tommer fra Samsung kan stadig få de fleste naboer og svogre til at lede efter deres tabte underkæber. Sådan et tv er seriøst stort, og når Samsung UE65HU8205 oven i købet krummer som lærredet i en IMAX-biograf, virker det endnu mere overvældende i en stue.

Men duer et buet tv til noget i et hjem? Samsung skriver på sin hjemmeside, at det ”nye curved UHD-tv (giver) seeren en følelse af at blive omfavnet af billedet og af selv at befinde sig midt i begivenhedernes centrum. Den buede skærm gør, at afstanden fra seerens øjne til skærmfladen bliver mere ens, og billedet bliver gengivet med en fantastisk dybde. Den innovative form gør også, at billedet opleves som større.”

Fantastiske detaljer

Nogle entusiaster er vilde med det krumme look, men de fleste virker skeptiske. Vi har den holdning, at et tv skal syne af mindst muligt, når det er slukket, og de lovede større oplevelser kan vi ærligt talt ikke få øje på.
Men Samsung UE65HU8205 er ikke kun krumt, det har også UHD-opløsning, og det rykker helt anderledes. Detaljerne i familiens feriebilleder og UHD/4K-videooptagelser med kamera og smartphone skal simpelthen opleves.

Heldigvis har Samsung også fremsendt en USB-dims med tre små UHD-klip. Det mest overbevisende er optagelser fra ”Verdens 7 underværker”, som præsenterer Colosseum og andre seværdigheder på en meget troværdig måde. Med lidt held får vi UHD-film på Blu-ray i år, men tv-transmissioner i UHD skal vi næppe vente i dette årti. 90-års jubilaren DR er ikke kommet længere end til 720p HD, og så er der et stykke op til 2160p UHD.

Derfor sørger Samsung og alle andre UHD-tv-producenter selvfølgelig for at opskalere indhold i HD og lavere. Det lykkes ganske godt i den forstand, at skærmen bliver fyldt, og billedet kommer ikke til at virke grovkornet, men det bliver heller ikke mere detaljeret. Tænk på, at en film i full HD kun leverer data til en fjerde-del af skærmens pixel, så computeren skal interpolere – gætte – sig frem til 75 procent af indholdet. Dette foregår dog stort set uden synlige bivirkninger, men nogle gange kan vandrette panoreringer blive ujævne.

Når UHD-skærmen krummer, skal soundbaren naturligvis gøre det samme. De to produkter er som skabt til hinanden.

Vi er ikke blevet helt lykkelige for farverne. Gennemgående anser vi dem for ”ferske” og uden særlig dybde. Husets fem år gamle 60” plasmaskærm er ikke røget på salgs- eller skrotlisten.

Et 65”-billede fortjener en ordentlig lyd, og selv om de indbyggede højttalere ikke er markedets ringeste, bør mindst en soundbar være obligatorisk tilbehør til sådan en skærm.

Samsung HW-H7500 har et smart design, som på én gang gør soundbaren til en naturlig forlængelse af tv’ets bordfod og flugter med den krumme skærm. Vægophængning af begge dele er også mulig.

Med en højde på blot 4,2 cm er der ikke plads til store højttaler-enheder i soundbaren, men til gengæld er der otte af dem, så der kan opnås en vis surround-illusion. Bassen er overladt til en ganske traditionel, trådløs subwoofer.

Subwooferen er den stærkeste del af lydsystemet. Den rækker godt ned i dybden og spiller forbløffende højt. Den går højere op i basområdet end normalt og bør derfor stå lige under soundbaren. Hvis den for eksempel flyttes hen under sofaen, hænger lydbilledet ikke rigtigt sammen.
Selve soundbaren har en surroundindstilling, som breder lyden ud og giver den en vis rumvirkning.

Den har også en god diskant, men stemmer i mellemtoneområdet kommer nemt til at lyde noget trangbrystede ved højere niveauer.

Hvis du kan nøjes med en plan 65” UHD-skærm, kan du overveje Samsungs UE65HU7505 og slippe 10.000 kroner billigere end for den testede model. Besparelsen kan du med fordel investere i det testede lydsystem eller et rigtigt surroundanlæg.