Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Udviklingen inden for intelligent velfærdsteknologi går for langsomt

Der skal mere fart på udviklingen af kunstig intelligens inden for velfærds-teknologi. Der mangler fungerende produkter og derfor kapital, lød det på en konference i Odense.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da Syddansk Sundhedsinnovation og Welfare Tech arrangerede AI-Konference i Odense i september var et af debatpunkterne, at udviklingen inden for AI til velfærdsteknologi går for langsomt. Administrerende direktør i virksomheden Enversion Jacob Høy Berthelsen var ifølge Welfaretech.dk en af kritikerne.

“Jeg ved godt, det er et kæmpe stykke arbejde og en kompliceret proces at udvikle denne helt nye verden. Men vi er nødt til at have nogle fungerende produkter på markedet for at kunne rejse mere kapital,” sagde Jacob Høy Berthelsen, hvis virksomhed arbejder med blandt andet sundhedsdata og AI. Han foreslog på konferencen xAI – eXplainable AI – som en hjælp.

XAI henviser til metoder og teknikker, hvor computeren kan beskrive, hvordan den er kommet frem til et givent resultat. XAI står ifølge Welfare-tech.dk i kontrast til begrebet black box, hvor selv designerne ikke kan redegøre for, hvordan en kunstig intelligent computer kommer frem til et givent resultat.

“Med xAI kan vi i dag altid gå tilbage og dobbelttjekke et resultat, ligesom vi kan tilrette designet af computerens træning. Det burde gøre konstruktionen af algoritmer sikrere og hurtigere,” forklarede Jacob Høy Berthelsen.

Debatten fortsætter i København

Welfare Techs projektleder Søren Parmar-Sielemann påpegede endnu en fordel ved eXplainable AI, nemlig at det ikke kun er en væsentlig støtte i udviklingsprocessen, men at xAI også kan styrke det kliniske personales dialog med patienten – hvilket fik opbakning fra Ole Graumann, forskningsleder og overlæge på Odense Universitetshospital.

Ifølge Søren Parmar-Sielemann er AI-projekter i sundhedssektoren afhængige af et godt samarbejde imellem private virksomheder, offentlige aktører og viden fra universiteterne for at ende med gode produkter. Derfor er samarbejde på tværs af sektorer omdrejningspunkterne i alle Welfare Techs funding-programmer.