Home » Kamera » Udskriv perfekte fotos – del 1
Udskriv perfekte fotos – del 1

Udskriv perfekte fotos – del 1

Share

Få det bedste ud af din printer og lav strålende
fotoudskrifter hver gang

Denne miniserie vil gennemgå trin-for-trin, hvordan du kan få det optimale ud af din printer og dermed printe professionelle fotografier. Denne gang kigger vi på tre første ting, der er relevante.

Digital fotografering er strengt taget gratis, så snart man har betalt sit kamera og sine hukommelseskort. Men der kommer stadig udgifter, hvis man vil omdanne sine digitale billeder til udskrifter.

For de fleste blækprintere lander prisen på omkring 1,25 kroner for et billede i postkortstørrelse og cirka 10 kroner for et A4-billede, når man medregner prisen på blæk og papir. Det er stadig relativt billigt, når man sammenligner med priserne på billeder fra online-fotolaboratorier, navnlig når man tager forsendelsesomkostningerne i betragtning. Men hvad med kvaliteten?

Vores test viser, at hvis man er omhyggelig med printerindstillingerne, kan en moderne blækprinter (for eksempel en af Canons eller HP’s fem-blækmodeller eller en fotoblækprinter fra Epson med seks patroner) lave fotoudskrifter af bedre kvalitet end de fleste onlinetjenester og butikker.

Man får også større kontrol med lysstyrke, kontrast og farve. Føj hertil den hurtighed og bekvemmelighed, der følger med selv at lave fotoudskrifter. Men hvis det skal være effektivt, skal man indstille det hele rigtigt.

Kalibrer skærmen

1 Det første skridt består i at justere skærmen. Mange producenter skruer op for standardindstillingerne for lysstyrke og kontrast, så skærmene bliver mere iøjnefaldende i butiksvinduerne. Det betyder, at det, man ser på skærmen, ikke har meget at gøre med den færdige udskrift.

Først skal man sikre sig, at man bruger den maksimale farvedybde i Windows’ skærmindstillinger (normalt 24-bit eller 32-bit). Derefter går man til skærmens OSD-menu (On-Screen Display) og vælger farveindstillingen sRGB, hvis det er muligt. Det burde passe godt med printeren. Hvis denne mulighed ikke er til stede, eller hvis man vil have yderligere kontrol, skal man skifte til 6500k eller brugerdefineret farveindstilling.

[pt id=’2005687′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1″‘]

1

Når du har slukket for eventuelle automatiske billedforbedringsfunktioner i printerdriveren, udskriver du et foto, der har en god farveskala og godt med detaljer i highlights og skygge, på blankt fotopapir. Juster så lysstyrke, kontrast og farveindstillinger på skærmen, indtil du er så tæt som muligt på udskriften.

Se også:  Guide: Få det fulde udbytte af OneDrive

Opret printhovederne

2 Hvis billedet skal være skarpt, er det vigtigt, at printerens printhoveder er på linje. Nogle blækprintere kan udskrive med opløsninger på op til 9.600 dpi, når man indstiller dem til højeste kvalitet.

Det stiller store krav til præcisionen. Behovet for nøjagtighed drejer sig ikke kun om at reproducere tynde streger, fine mønstre eller skarpe detaljer. Bittesmå dråber af forskellige farver blæk skal placeres meget præcist ved siden af hinanden på siden, hvis man vil have glidende overgange mellem farverne.

Stort set alle blækprintere til forbrugere og professionelle bruger en af to patrontyper. Den mere konventionelle metode bruger en sort patron og en trefarvepatron med indbyggede printhoveder. Nu om dage findes der en mere populær (og billigere) metode, der bruger printhoveder, som er en del af printeren. Her indeholder ”patronerne” kun farvet blæk.

Hvis dine printerpatroner har indbyggede printhoveder, skal du gennemgå en alignmentprocedure, hver gang du installerer en ny patron. Selv om printeren har indbyggede printhoveder, er det alligevel en god ide at gøre det hver anden måned. Så undgår man, at der sniger sig unøjagtigheder ind med tiden. Åbn dialogboksen Printerindstillinger og kør proceduren Print Head Alignment, idet du følger instruktionerne på skærmen.

Tjek dyserne

3 Tilstoppede printhoveddyser er en plage, for de kan ødelægge ellers glimrende resultater ved at lave streger på tværs af billedet. Tjek dyserne regelmæssigt for at undgå at spild blæk og fotopapir. Ligesom med alignment finder man denne procedure under Maintenance eller Utilities.

Læg almindeligt A4-papir i printeren og start proceduren, der normalt udskriver et gittermønster af tynde streger i hver af de forskellige blækfarver. Studér resultatet og læg nøje mærke til områder, hvor streger eller blokke af farve mangler. Hvis det er nødvendigt, skal man køre en rensning af hovederne.

[pt id=’2005688′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3″‘]

3

Mange blækprintere kører en minirensning, hver gang printeren bliver tændt. Hvis man ikke bruger printeren ret ofte, er det en god ide at tænde den med få dages mellemrum for at reducere risikoen for, at blækket tørrer ud i printhovedernes bittesmå dyser og laver irriterende blokeringer.

Se også:  3 tips til dine sommerbilleder fra kendt fotograf

Rens printhovederne

4 Hvis der er huller i mønstret, er man nødt til at køre en rensning af printhovederne. Denne proces forsøger at fjerne eventuelle blokeringer i printhovederne ved at sende blæk gennem dem. Det kan være nødvendigt at køre rensefunktionen to-tre gange for at fjerne blokeringerne.

[pt id=’2005689′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”4″‘]

4

Hvis det ikke hjælper, skal man finde ud af, om printeren har en dybrensningsfunktion. Den bruger meget mere blæk end den almindelige renseproces, og man bør derfor kun bruge den som sidste udvej. Et trick, der tit virker, består i at lade printeren være tændt i en halv time, efter at man har kørt rensefunktionen og så prøve igen. Tørret blæk bliver nemlig ofte gradvis opløst efter det første forsøg.

I næste uge kommer resten af listen af ting, man kan gøre for at printe perfekte fotos på egen printer.

Opret printerprofiler

Behovet for at justere en mængde hardwareindstillinger til fotoprint kan tage megen tid. Det er også nemt at glemme en eller to indstillinger, og det kan føre til ringe udskriftskvalitet og ustabile resultater. En nem løsning består i at oprette printerprofiler til opgaver, som man ofte skal udføre.

[pt id=’2005690′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Ved hjælp af printerprofiler kan man spare tid og få ensartede resultater.”‘]

Ved hjælp af printerprofiler kan man spare tid og få ensartede resultater.

Når man har valgt og justeret alle de funktioner, der hører til en opgave, går man til Profiler i Printerindstillinger og gemmer profilen under et passende navn. Når man har gjort det, kan man fremover reproducere alle de relevante indstillinger med et enkelt klik. Det sparer tid og besvær, og billederne bliver ensartede.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Papirstier

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
foto
Guide
printer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S