Home » Andet » Udgiv din egen bog – del 2
Udgiv din egen bog – del 2

Udgiv din egen bog – del 2

Share

Man behøver ikke en agent for at udgive en bog – gør det
selv med onlineværktøjer

I sidste afsnit kiggede vi på, hvordan man får registreret sin bog enten via ISBN-agenturet hos Nielsen’s Book Data (www.isbn.nielsenbookdata.co.uk) eller det danske isbn-kontor (www.isbn.dk). Derefter så vi på forskellige metoder til at få udgivet værket. Denne gang skal det handle om at designe omslaget, sætte teksten og ikke mindst at få bogen trykt.

Lav et omslag

Hvis man bruger et website, er det ret ligetil, men hvis man arbejder selvstændigt, er det mere kompliceret. Lad os begynde med at lave et omslag til bogen. Selv om man siger, at man ikke skal dømme en bog ud fra dens omslag, er det i høj grad, hvad folk gør.

Det er afgørende, at layoutet er iøjnefaldende og viser, hvad bogen drejer sig om. Hvis du vil have, at din bog skiller sig ud fra andre selvudgivne titler, skal man investere i en professionel layouter. De kan gøre det meget bedre, end du kan. De kender markedet og ved, hvilket fotografi eller hvilken illustration der virker bedst. De tager sig også af de tekniske aspekter såsom bogryggens bredde og samling af for- og bagside, og de kan lave højtopløselige billeder i Adobe Photoshop eller Illustrator og lave en trykfærdig pdf-fil i fire farver.

En professionel layouter kan levere flere forslag, som du kan vælge imellem, så du er sikker på, at omslaget afspejler bogens indhold og tone.

[pt id=’2003748′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Når man selv udgiver bøger er det vigtigt at have en tiltrækkende hjemmeside”‘]

Når man selv udgiver bøger, er det vigtigt at have en tiltrækkende hjemmeside

Teksten skal sættes

Nu er tiden inde til at sætte teksten. Man kan få et hæderligt (men begrænset) resultat ved at layoute siderne i Word og derfra lave en pdf i fornuftig kvalitet. Men det er ikke ideelt. Professionelle folk arbejder med avancerede dtp-applikationer som Adobe InDesign. De er hurtige, effektive og som regel nemme at bruge. Det er meget nemmere at lave fortløbende tekstsider, skrifttyper i forskellige størrelser og tekstformatering, når man har en omfattende dtp-pakke. Med InDesign er det også meget enkelt at fremstille den nødvendige PDF i trykkvalitet med indlejrede skrifttyper. Hvis man ikke vil investere i et dyrt specialprodukt, kan man overveje open sourceprogrammet Scribus i stedet (www.scribus.net).

[pt id=’2003746′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bogens stregkode er den samme uanset hvor den bliver solgt. Det er krav fra boghandlerne at den er der.”‘]

Bogens stregkode er den samme, uanset hvor den bliver solgt. Det er krav fra boghandlerne, at den er der.

Af hensyn til trykkeren bør du sørge for, at sidetallet er et lige tal. Indsæt om nødvendigt blanke sider. Indsæt de blanke sider, der skal være i begyndelsen, mellem kapitlerne og ved slutningen. Husk også de indledende øvelser: Der skal være en side til din biografi og en side til udgivelsesoplysninger, udgivelsesdato, ISBN-nummer og oplysninger om trykkeren. Man kan også tilføje en side til en eventuel dedikation. Kig i en af dine yndlingsforfatteres bøger for at se, hvordan det kan se ud. Som tidligere nævnt er valget af skrifttype afgørende for produktets udseende. Brug god tid på valg af skrifttype, og vælg klogt. Brug en skrifttype, som du allerede ejer, for at undgå copyrightproblemer. Hvis du vil bruge en usædvanlig skrifttype, bør du på forhånd aftale det med trykkeren.

Se også:  Amazon Fire Stick 4K [TEST]: 4K-indhold fra en stick på 10 cm

Få bogen trykt

Du skal bruge en trykker. Se dig om, til du finder en god trykker, der leverer til folk, der selv udgiver deres bøger, og som vil trykke små oplag til en fornuftig pris.

En god trykker er nødvendig. Du skal kunne specificere sidetal, papirkvalitet (målt i gram pr. kvadratmeter) og sidestørrelse, før du får et tilbud. Omslaget er typisk 250 g/m2, og tekstsiderne kan for eksempel være 250 g/m2. Husk, at der kommer leveringsomkostninger oven i tilbuddet. Det billigste er at få alle bøgerne leveret på en gang.

Hvis trykkerens tilbud er i overkanten, kan man overveje at reducere sidetallet og øge sidestørrelsen. Udgifterne til tryk afhænger udelukkende af antallet af sider. Man kan enten redigere skånselsløst for at få sidetallet ned eller overveje at reducere skriftstørrelsen en anelse. Man kan opnå den største virkning ved at gøre begge dele.

Se også:  Amazon Fire Stick 4K [TEST]: 4K-indhold fra en stick på 10 cm

De fleste, der selv udgiver deres bøger, vælger billigbogsformatet, fordi det holder omkostningerne nede. Men det gælder også forlagene: Romaner udkommer ofte som paperbacks, medmindre man er en international succesforfatter. I så fald kan forlaget udgive det seneste mesterværk indbundet til en højere pris. Hvis man kun skal have trykt et meget begrænset antal sider (for eksempel en bog med familiefotografier), giver det god mening at udgive bogen indbundet – det er sandsynligvis pengene værd.

Nogle trykkere accepterer meget små oplag (for eksempel 50 eksemplarer). Det er ideelt, hvis man selv udgiver sine bøger, fordi de indledende omkostninger er de samme, uanset om man skal bruge et eller 100 eksemplarer af en bog. Man får et eksemplar til godkendelse, før resten bliver trykt. Det kan være en spændende og lettere surrealistisk oplevelse.

[pt id=’2003745′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En god trykker giver kunden mulighed for at vælge papirkvalitet og sidestørrelse.”‘]

En god trykker giver kunden mulighed for at vælge papirkvalitet og sidestørrelse.

Man skal sikre sig, at omslagets farver og trykkvaliteten er i orden. Læs bogen fra ende til anden for at finde trykfejl (for eksempel identiske sider) eller svipsere i teksten. Når man har givet trykkeren grønt lys, er der ingen vej tilbage. Derfor skal man sørge for at korrekturlæse sin bog omhyggeligt. Få en anden person til at korrekturlæse den. Det virker uprofessionelt, hvis der er masser af fejl, og det er dyrt at skulle sende en ny pdf-fil til trykkeren.

Held og lykke med din karriere som udgiver. Uanset hvor godt din bog klarer sig, kan du være stolt af, at du har skrevet en bog og udgivet den. Det er ikke alle, der kan sige det.

[pt id=’2003790′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis du vil have din bog til at se professionel og iøjefaldende ud skal du hyre en professionel layouter til at lave omslaget.”‘]

Hvis du vil have din bog til at se professionel og iøjefaldende ud, skal du hyre en professionel layouter til at lave omslaget.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Spotlys på…

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Amazon
Guide
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S