Home » Bilen » Uden fører kører bilerne mere sikkert
Uden fører kører bilerne mere sikkert

Uden fører kører bilerne mere sikkert

Share

… ok, det er måske sat lidt på spidsen, men antallet af trafikulykker hænger uløseligt sammen med menneskeskabte fejl. Det skal teknologi til førerløse biler lave om på.

Vi venter stadig på, at gader og veje bliver befolket af førerløse køretøjer. Enkelte steder i Danmark ”drøner” førerløse busser af sted med en hastighed på 18 kilometer i timen. Ellers er der stadig mennesker i kød og blog bag rattet. Men det burde der måske ikke være.

De fleste moderne biler har indbyggede systemer, der hjælper føreren med at undgå ulykker, og noget tyder på, at disse systemer er med til at reducere antallet af dødsulykker. I hvert fald faldt antallet af trafikdrab i USA med 2 procent i 2019, og en af årsagerne til dette fald er, at sikkerhedssystemerne reducerer forekomsten af menneskelige fejl.

2 procent er ikke noget svimlende tal, men det er en begyndelse. Og der er noget at komme efter: Hvert år omkommer mere end 38.000 mennesker i trafikulykker i USA.

Smarte trafiksignaler

Sikkerhedssystemerne – der stadig er i deres vorden – er ikke begrænset til bilerne. De omfatter også intelligent infrastruktur og ”smarte” trafiksignaler. Og i staten Florida, der ligger højt i statistikken over trafikdræbte, er målet helt at udrydde menneskelige fejl i trafikken. Det må i praksis betyde at udrydde menneskets indflydelse på kørslen, og det er her, førerløse biler kommer ind i billedet.

Det har naturligvis lange udsigter – helt autonome biler uden rat ser vi nok ikke på gader og stræder på denne side af 2030. Men der sker fremskridt andre steder.

Mange biler kan i dag selv holde sporet på veje eller parkere automatisk. Ja, der findes faktisk kommercielt tilgængelige biler, som næsten kan køre selv – uden indblanding fra eb chauffør bag rattet.

Senest har tyske universiteter i samarbejde med kommercielle virksomheder udviklet avancerede, selvlærende advarselssystemer, som ved hjælp af radarer, kameraer og sensorer kan opfange genstande på vejen, som ellers ikke er synlige for bilernes førere.

Det ender måske med, at Roger Meddows-Taylor fra rockgruppen Queen må omskrive hittet ”I’m in love with my car”.


DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S