Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Uden fører kører bilerne mere sikkert

… ok, det er måske sat lidt på spidsen, men antallet af trafikulykker hænger uløseligt sammen med menneskeskabte fejl. Det skal teknologi til førerløse biler lave om på.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi venter stadig på, at gader og veje bliver befolket af førerløse køretøjer. Enkelte steder i Danmark ”drøner” førerløse busser af sted med en hastighed på 18 kilometer i timen. Ellers er der stadig mennesker i kød og blog bag rattet. Men det burde der måske ikke være.

De fleste moderne biler har indbyggede systemer, der hjælper føreren med at undgå ulykker, og noget tyder på, at disse systemer er med til at reducere antallet af dødsulykker. I hvert fald faldt antallet af trafikdrab i USA med 2 procent i 2019, og en af årsagerne til dette fald er, at sikkerhedssystemerne reducerer forekomsten af menneskelige fejl.

2 procent er ikke noget svimlende tal, men det er en begyndelse. Og der er noget at komme efter: Hvert år omkommer mere end 38.000 mennesker i trafikulykker i USA.

Smarte trafiksignaler

Sikkerhedssystemerne – der stadig er i deres vorden – er ikke begrænset til bilerne. De omfatter også intelligent infrastruktur og ”smarte” trafiksignaler. Og i staten Florida, der ligger højt i statistikken over trafikdræbte, er målet helt at udrydde menneskelige fejl i trafikken. Det må i praksis betyde at udrydde menneskets indflydelse på kørslen, og det er her, førerløse biler kommer ind i billedet.

Det har naturligvis lange udsigter – helt autonome biler uden rat ser vi nok ikke på gader og stræder på denne side af 2030. Men der sker fremskridt andre steder.

Mange biler kan i dag selv holde sporet på veje eller parkere automatisk. Ja, der findes faktisk kommercielt tilgængelige biler, som næsten kan køre selv – uden indblanding fra eb chauffør bag rattet.

Senest har tyske universiteter i samarbejde med kommercielle virksomheder udviklet avancerede, selvlærende advarselssystemer, som ved hjælp af radarer, kameraer og sensorer kan opfange genstande på vejen, som ellers ikke er synlige for bilernes førere.

Det ender måske med, at Roger Meddows-Taylor fra rockgruppen Queen må omskrive hittet ”I'm in love with my car”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere