Uddannelse i it-sikkerhed – sådan bliver du en del af sikkerhedsmiljøet

Uddannelse i it-sikkerhed – sådan bliver du en del af sikkerhedsmiljøet

Share

Hvad skal der til af evner og ikke mindst uddannelse for at komme til at arbejde professionelt med it-sikkerhed? Denne gang kigger vi på, hvordan du selv kan blive en del af sikkerhedsmiljøet

En af de første ting, der er værd at overveje, hvis man vil tættere på sikkerhedsemnet, er de internationalt anerkendte certificeringer inden for it-sikkerhed, samt de muligheder, der er for en uddannelse inden for it-sikkerhed fra de danske uddannelsesinstitutioner. Det er utroligt svært at svare på, hvad der skal til for at blive ansat med it-sikkerhed som ansvarsområde, for it-sikkerhed er i vore dage mange ting. Væk er de ’gode gamle dage’ hvor it-sikkerhed bestod i at kunne konfigurere en Firewall og installere antivirussoftware.

Moderne it-sikkerhed
I dag består it-sikkerhed af højt specialiserede områder som f.eks. Malware Analyse, Forensics (på computer, ikke ligesom i CSI!), Efterforskning, Business Continuity og risikoanalyse. Der er mange flere, men pointen er, at it-sikkerhed er blevet en paraplybetegnelse for et enormt område af ligeså enorm vigtighed. Så spørgsmålet skal præciseres lidt, inden der kan svares ordentligt på det.

Se også:  Data, data lås dig op….!

Før i tiden kunne man beskrive sig som it-sikkerhedsekspert ved at kunne vedlige-holde en firewall. En sikkerhedsekspert i dag har typisk evner inden for et snævert område og har ikke den store viden om områder uden for denne specialisering. Her skal det lige siges, at der findes mennesker, som har dybt specialiseret viden inden for mange områder, men der er langt imellem dem, og de koster rigtig mange penge at ansætte eller hyre som konsulenter. It-sikkerhed er altså mange ting, og det betyder, at hvis du gerne vil ind og arbejde med sikkerhed, skal du gøre dig klart, hvilke ting inden for it-sikkerhed, der interesserer dig. Dernæst skal du tage et kik på de evner/uddannelse, du allerede har, og identificere de mangler, der måtte være imellem de evner, du har, og dem du skal tilegne dig for at komme ind på det område af it-sikkerhed, der interesserer dig.

Nye sikkerhedsuddannelser
Før i tiden var it-sikkerhed noget, man lærte sig selv. Nu har vi deciderede uddannelser, der fokuserer på sikkerhed som en del af uddannelsen inden for it. Står du overfor at skulle vælge en it-uddannelse, og synes, at it-sikkerhed er området for dig, så skal du absolut vælge en af de uddannelser, der har det som fokus. I skrivende stund har langt de fleste uddannelser semesterkurser, der fokuserer på it-sikkerhed, mens der er noget længere imellem dem, der fokuserer en hel uddannelse på det. I skrivende stund, kender vi kun til, at DTU har en Diplomuddannelse, der er fokuseret på it-sikkerhed (Se linksene i slutningen af artiklen), mens IT Vest har en Masteruddannelse med fokus på it-sikkerhed.

Se også:  Sikkerhed i 2017

Del denne