Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: TV-projektor: Gør film og sport til en større oplevelse

Dette er en duel på format, tv-format. Hvis du vil have dine film- og sportsoplevelser gjort større, skal du have fat i en tv-projektor. Disse to er til at komme i nærheden af økonomisk set.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er VM-tid, og i skrivende stund vides det ikke, hvordan de rød-hvide klarer sig i Rusland. Men måske synes du, at der i det hele taget mangler lidt format. Altså med hensyn til billedets størrelse. Hvis du drømmer om at se næste store sportsbegivenhed eller blot det næste afsnit af din Netflix-serie på en markant større skærm, så er løsningen en tv-projektor.

Denne tv-løsning er ikke den billigste. Men de senere år har vi set en del tv-projektorer, der økonomisk er inden for rækkevidde. Det gælder også de to ellers ret forskellige modeller, som vi tester her.

Prismæssigt befinder vi os i niveauet omkring de 6000 kroner. Og her får du full HD-opløsning (hvem har egentlig brug for mere?). Billedet kan blæses op i cirka 100”, hvilket er det dobbelte af skærmdiagonalen på et typisk LED-tv i en dansk stue. Det kræver blot, at projektoren befinder sig mindst 3 meter fra den hvide væg (eller lærredet), hvor billedet projiceres op.

Alt i alt er det til at håndtere for de fleste, og så er alt jo vel. Mnja ... ikke helt. Om dagen skal du kunne mørklægge ”hjemmebiografen” nogenlunde, for ellers er billedet blegt eller direkte utydeligt. Heller ikke lyden er værd at skrive hjem om. Det er nærmest som at opleve Roskilde Festivals orange scene på 3 kilometers afstand.

De små projektorer har bittesmå højttalere, så her må du investere i en lydbar eller koble projektoren på et stereoanlæg. Så nogen helt billig fornøjelse er projektorløsningen altså ikke.

Kraftigere lysstyrke

Generelt er tv-projektorer blevet mere lysstærke, så tætte mørkelægningsgardiner a la besættelsen 1940-1945 er ikke længere et must. Heller ikke i den prismæssigt mere venlige ende af markedet, hvor vi befinder os i denne test. De to testdeltagere, Optoma HD39Darbee og BenQ W1050, leverer henholdsvis 3500 og 2200 ANSI-lumen. Ikke dårligt, og slet ikke prislaget taget i betragtning.

Optoma HD39Darbee angiver et kontrastforhold på 32000:1. Det er som forventet til prisen. Vi glæder os dog over en fin gengivelse af sort, et klart kvalitetstegn, og vi er virkelig imponerede over, hvor skarpt billedet er fra denne projektor.

Projektoren er særlig velegnet til sport, for gengivelsen af bevægelser er glidende. Og gengivelsen af spilledragternes farver nærmest gnistrer.

BenQ W1050 kan ikke helt følge med testkonkurrenten. Men her er vi jo også sprunget et trin ned prismæssigt, og det skal jo slå igennem. Gengivelsen af bevægelser er ret god, og en særlig "Sport"-tilstand giver et markant og effektivt boost af farverne. Kontrastforholdet angives til 15:000:1, og selvfølgelig oplever du det, hvis de to testede projektorer stilles op ved siden af hinanden.

Lumen betyder alt til sport

Projektorers lysstyrke måles i lumen. En typisk tv-projektor leverer i dag 2000-3000 lumen. I et lettere mørklagt rum er dette niveau tilstrækkelig til at levere en naturlig kiggeoplevelse. Men til sport og gaming, hvor oplevelsen forstærkes af omgivende lys, kan du overveje en projekter, som kan levere op til 3000 lumen.

En faktor, som ofte overses, når man skaber et projektorrum i sit hjem, er farven på de øvrige vægge. Hvis væggene er overvejende hvide (og det er jo ganske populært), er det godt med en projekter med stor lysstyrke. Lys reflekteret fra væggene reducerer nemlig billedets kontrast, og det skal der kompenseres for.

Den flotte og den lette

Med Optoma HD39Darbee behøver du ikke nødvendigvis trække gardinerne for, når det er lyst udenfor. Det kan du få behov for med BenQ W1050. Men igen: Den er også meget konkurrencedygtig på prisen.

Designmæssig tager Optoma prisen i denne test. Projektoren ser ret lækker ud med det mat-hvide chassis, frontgrillen og linsen skudt ud til den ene side. Mere vigtigt er det måske, at begge testdeltagere er kompakte og ikke vejer ret meget. BenQ-modellen er lige nogle få hundrede gram lettere.

Optoma har forsynet sin testdeltager med to v1.4a HDMI-indgange plus et minijack-output til lyd. Der er også en USB-port, som kan forsyne en streaming-dongle med strøm. Projektoren er 3D-forberedt, men der følger ingen 3D-briller med.

BenQ-modellen har en lille, akavet fjernbetjening. Det er nemmere at bruge det komplette sæt af knapper oven på chassiset. Der er to HDMI-indgange, VGA og 3,5 mm minijack ind og ud. Også her angives 3D-gengivelse, men brillerne leder du forgæves efter.

Overvej et lærred

Langt de fleste ejere af tv-projektorer benytter en passende, hvid væg til at projicere billedet op på. Det fungerer som regel ret godt. Men du kan give billedet endnu et lille løft med en dedikeret projektorskærm. Alle projektorproducenter tilbyder den slags skærme, der monteres på stuevæggen.

Optoma tilbyder modellen ALR100 (billedet), der har en fast 16 mm-ramme og plads til et billede på 100”. På sådan en skærm slipper du får lysrefleksioner, og kontrast og farver forbedres især i rum med meget lys. Du kan dog også vælge en skærm, som rulles op og ned manuelt eller motoriseret.

Hvor skærmen med fast ramme koster nær de 10.000 kroner fås de mere almindelige projektorskærme uden motor fra 1000 kroner og opefter.

Nemt at komme i gang

Hvis du aldrig har prøvet en tv-projektor, vil du glæde dig over, at både Optoma og BenQ gør det nemt at få sat projektoren op. Der er gode skærmmenuer.

Du skal bruge cirka 3 meter for at kunne smide et ordentlig stort skærmbillede op på væggen med Optoma-projektoren. Ud over 1,6x zoom er der et stort udvalg af vertikal linseskift samt keystone-korrektion, og et testmønster hjælper med at låse fokus. Den manuelle zoom og fokusringen er lettilgængelige. Knapperne sidder oven på chassiset, men der følger og så en fjernbetjening med.

Ud over de sædvanlige billedjusteringer som lysstyrke, farve, kontrast og skarphed er der variabel gamma og "Dynamic Black". Her styrkes kontrasten, men billedet får mere støj.

Konkurrenten fra BenQ har 1,2x zoom og skaber et 100"-billed på en afstand af 2,8-3,36 meter. Den manuelle zoom og fokuskontrollerne er intuitive. Ud over standardindstillingerne, er der et fint stort udvalg af muligheder for finjustering.

Optoma hd39darbee

optoma hd39darbee Optoma HD39Darbee: Avanceret billed-behandling, flotte farver og skarpe detaljer leveres her af en prismæssigt fornuftig projektor i pænt design.
  • Kvalitetsindtryk: 3.5/5
  • Brugervenlighed: 4.5/5
  • Funktioner: 3 /5
  • Ydelse: 4/5
  • Pris: 4 /5
  • Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:

Imponerer med et skarpt billede og glidende gengivelse af bevægelser. En velfungerende projektor, som vi kan anbefale.

Teknisk set

  • Optoma HD39Darbee
  • Visning: Single-chip DLP
  • Opløsning: 1920 x 1080
  • Lysstyrke: 3500 lumen
  • Tilslutninger: 2 stk. HDMI, minijack ud
  • Størrelse: 314 x 114 x 224 mm
  • Vægt: 2,81 kg
  • Pris: 7000 kr.

BenQ w1050

benq w1050 BenQ W1050: Meget billigere bliver brugbare projektorer til tv ikke. Du får ikke topydelse, men BenQ-projektoren falder heller ikke igennem.
  • Kvalitetsindtryk: 3/5
  • Brugervenlighed: 4/5
  • Funktioner: 2/5
  • Ydelse: 2.5/5
  • Pris: 5/5
  • Samlet vurdering: 3.5/5

Testholdet mener:

Trods en meget tillokkende pris er BenQ-projektoren ganske god. Det kompakte design og den lette vægt gør den samtidig ultratransportabel.

Teknisk set

  • BenQ W1050
  • Visning: Single-chip DLP
  • Opløsning: 1920 x 1080
  • Lysstyrke: 2200 lumen
  • Tilslutninger: 2 stk. HDMI, VGA, minijack ind/ud
  • Størrelse: 332 x 99 x 214 mm
  • Vægt: 2,56 kg
  • Pris: 5250 kr.