Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hundredtusindvis af pc’er kører stadig på det forældede og usikre Windows 7

Over et år efter Microsoft stoppede med at supportere og opdatere Windows 7, er det forældede og usikre styresystem stadig i brug i tusindvis af hjem og virksomheder i Danmark.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når et styresystem ikke længere supporteres, kommer der ikke flere systemopdateringer, og det bliver derfor sårbart overfor sikkerhedsrisici og virus. Alligevel er Windows 7, som Microsoft endegyldigt stoppede med at supportere for over et år siden den 14. januar 2020, stadig populært i danske hjem og virksomheder, trods mange opfordringer til at skifte til Windows 10.

Åben invitation til it-kriminelle

Kaspersky har for nyligt undersøgt, hvilke styresystemer deres brugere anvender. På baggrund af disse anonymiserede OS-metadata, som Kasperskys Security Network-brugere har givet dem lov til at kigge i, fandt de, at 7,1 procent af private pc’er stadig bruger Windows 7, hvilket potentielt svarer til, at flere end 170.000 husstande kører med et styresystem, der fungerer som en åben invitation for it-kriminelle.

Tilsvarende fandt de, at 3,4 procent af pc’erne i virksomheder med under 250 ansatte og 7,4 procent af pc’erne i virksomheder med under 20 ansatte også bruger Windows 7. Blandt de 300.000 små og mellemstore virksomheder i Danmark, lader det altså til at 32.400 pc’er kører på et usikkert styresystem.

Anvendt styresystem på pc’er i Danmark




































































PC i brug i Danmark med flg.  styresystem



Private. N=2.509.017


(1)



Virksomheder med under 250 ansatte. N=300.000 (2)



Virksomheder med under 20 ansatte. N= 300.000 (2)



I alt



Windows 10



88,8%



94,5%



91,8%



91,3%



Windows 7



7,1% (178.140 stk.)



3,4% (22.200 stk.)



7,4% (10.200 stk.)



5,5%



Windows 8.1



3,4%



0,6%



0,6%



2,1%



Windows Server



0,1%



1,5%



0,0%



0,7%



Windows 8



0,4%



0,1%



0,2%



0,3%



Windows XP



0,1%



0,0%



0,0%



0,0%



Windows Vista



0,0%



0,0%



0,0%



0,0%



i alt



100,00%



100,00%



100,00%



100,00%



 


  1. Ifølge Danmarks Statisk er der 2.757.161 husstande i Danmark, hvor 91 procent har minimum én pc, https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/befolkning-og-valg/husstande-familier-boern/husstande

  2. Der er 300.000 små- og mellemstore virksomheder i Danmark


”Danske brugere af Windows 7 kan selvfølgelig varme sig ved det faktum, at det ser meget værre ud i resten af verden, hvor hele 22 procent af alle pc’er stadig kører på Windows 7. Men det er ikke en god idé at bruge et styresystem, der ikke længere modtager de softwareopdateringer, der beskytter mod kendte sikkerhedshuller. Så selv om det ser ud til at fungere fint, fordi det gør alt det, du har brug for, så er det en åben invitation til it-kriminelle, der bare venter på at udnytte sårbarhederne,” siger Oleg Gorobets, der er Senior Product Marketing Manager hos Kaspersky.

Det er bemærkelsesværdigt, at så mange virksomheder stadig bruger det forældede styresystem, især i betragtning af, at de oftest ikke har dedikerede it-sikkerheds-medarbejdere, der kan beskytte dem. For disse virksomheder er det endnu vigtigere, at deres styresystem er opdateret. Indtil videre kan de stadig betale for Windows 7 support, men det er blot en ekstra udgift og ikke noget, der vil vare ved for evigt.

Heldigvis viser Kasperskys undersøgelse, at de fleste bruger Windows 10, den nyeste version af Windows OS, som også synes at være det sikreste valg.

For at beskytte dig selv eller din virksomhed, anbefaler Kaspersky følgende:

Brug en opdateret version af operativsystemet, og sørg for, at den automatiske opdateringsfunktion er aktiveret.

Hvis det ikke er muligt at opgradere til den nyeste OS-version, bør virksomheder tage mulige trusler herfra i betragtning og sørge for at beskytte resten af netværket. Kaspersky Embedded Systems Security kan være en løsning.

Brug løsninger, som f.eks. Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business og Kaspersky Small Office Security, som reducerer risikoen for udnyttelse af ikke-patchede sårbarheder, der kan findes i forældede styresystemer (Windows 7 og tidligere).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere