Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fra tung sværindustri til avanceret robotteknologi

I Odense er der skabt et unikt koncept, der har udviklet sig til en succesfuld rugekasse for talentfulde startup-virksomheder indenfor avanceret robotteknologi – et koncept, der nu også er ved at slå igennem internationalt.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I Odense har man forstået at omstille sig fra traditionel sværindustri til moderne robotindustri. Regionens suverænt største arbejdsplads – Lindø Værftet – er for længst lukket, og den sidste supertanker har forladt dokken. Men det er ikke ensbetydende med, at Odense er gået i stå.

Tværtimod. Her har man forstået at gøde de tanker, der i sin tid slog rødder i traditionel industriautomation og føre dem op til nutiden. Odense er således Danmarks suverænt førende arnested for robotteknologi – og vel at mærke ikke blot inden for industri, men også inden for drone- samt velfærdsteknologi.

Her finder man klyngeorganisationen Odense Robotics og deres StartUp Hub, der fungerer som redekasse for startup-virksomheder inden for netop robotindustri. I januar 2016 flyttede fem unge robotvirksomheder ind i robothallen på Teknologisk Institut i Odense, som udgør de fysiske rammer.

Heriblandt virksomheden Nordbo Systems, hvor to robotingeniører var i gang med at udvikle en kompakt og let programmérbar pakkerobot. Et halvt år efter fulgte virksomheden KUBO, stiftet af to kandidater i læringsteknologi fra Syddansk Universitet. De havde udviklet en læringsrobot, der giver børn forståelse for principperne bag programmeringssprog gennem leg.

KUBO er en læringsrobot, der giver børn forståelse for principperne bag programmeringssprog gennem leg.

 

Hurtigere klar til markedet

Både Nordbo Systems og KUBO er fløjet fra reden som solide virksomheder med egne robotter på markedet, flere ansatte, ordrer i bogen samt ikke mindst et stort vækstpotentiale. Tilbage i StartUp Hub’en er virksomhederne RobotAtWork, CP Robotics samt Robotic Sport Solutions, og de får nu selskab af to nye virksomheder, der skal bruge det kommende år på at få deres produkter færdigudviklet, testet og gjort klar til salg.

Den ene er svenske Tendo, der udvikler et exoskeleton – en handskelignende armskinne som ved hjælp af indbygget sensorteknologi tilfører kunstig styrke til bevægelse af fingrene. Den anden er danske Smooth Robotics, der har udviklet et sensorbaseret svejseværktøj til robotter, som nemt, hurtigt og uden programmering kan omstilles til nye opgaver.

Meget tyder på, de kommer til at drage nytte af tiden i landets førende StartUp Hub. Således anslår Tommy Lund Outzen, stifter og direktør for KUBO, at man har skåret cirka et år af udviklingstiden, hvilket har hjulpet virksomheden til at blive skarp på strategi samt forretningsmodel.

Stor interesse fra investorer

Nordbo Systems og KUBO har været en del af dagligdagen i robothallen og har undervejs fået sparring samt rådgivning fra Teknologisk Instituts roboteksperter i forbindelse med tekniske udfordringer. Forretningsudviklere fra Odense Robotics har taget sig af sparringen omkring forretningsplan, strategi, markedsanalyse samt kontakt til samarbejdspartnere og underleverandører inden for det store netværk af virksomheder med tilknytning til robotklyngen på Fyn.

De to nye i rugekassen

I Odense Robotics StartUp Hub er man klar til at tage imod to nye, lovende virksomheder, som efter en optagelsesproces er blevet udvalgt af et board, bestående af otte erhvervsfolk med erfaring og viden fra branchen. Kendskabet til Odense som et centrum for robotteknologi når nu også uden for Danmarks grænser, og det betyder, at der nu også er internationale ansøgere.

Blandt andre den svenske startup-virksomhed Tendo. Tendo er et hjælpemiddel, som gør det muligt for folk med svag muskelstyrke i hænder og fingre at udføre dagligdags aktiviteter og med tiden genvinde muskelstyrken. Det er et såkaldt exoskeleton – en handskelignende armskinne – som ved hjælp af indbygget sensorteknologi tilfører kunstig styrke til bevægelse af fingrene.

Den anden virksomhed – Smooth Robotics – har udviklet et sensorbaseret svejseværktøj til robotter, som nemt, hurtigt og uden programmering kan omstilles til nye opgaver, hvilket er ideelt for især mindre metalvirksomheder, der ønsker at automatisere.

Begge har udviklet sig fra virksomheder med markedspotentiale og en fungerende prototype til virksomheder med robotter, der rent faktisk ér på markedet, lige som forsyningskæden er etableret. Mindst lige så vigtigt er det imidlertid, at man har oplevet stor interesse fra investorer.

”Det, at få plads i robothallen på Teknologisk Institut har givet os en troværdighed over for testkunder og samarbejdspartnere. Desuden har vi fået adgang til et stort netværk af virksomheder og personer, vi ikke selv havde kunnet skaffe os adgang til. Men det, der har rykket os mest, er sparringen omkring forretningsudvikling. Vi er ingeniører og var ikke vant til at tænke på markedet og det kommercielle. Det har virkelig betydet en stor forskel for os at være her”, siger Leo Zhou, der er direktør for Nordbo Systems.

Blåstempling giver kunder

Nordbo Systems har i løbet af året etableret et udviklingssamarbejde med Toms Gruppen, som har testet pakkerobotten i deres produktion, og slikproducenten har faktisk også købt den. Eksporten er der ligeledes allerede taget hul på, og fremgangen betyder, at stifterne netop har ansat en softwareudvikler, foruden en bogholder på deltid samt en praktikant.

KUBOs optagelse i StartUp Hub’en blev af investorer og samarbejdspartnere opfattet som en blåstempling af virksomhedens produkt og potentiale. Det gjorde virksomheden interessant for investorer som KMD Educa og Innovationsfonden, der i efteråret, 2016, investerede i KUBO. Desuden peger businessmediet Forbes faktisk på KUBO som en af ti europæiske teknologiske vækstvirksomheder, man skal holde øje med i 2017.

Størstedelen af komponenterne til KUBO-robotten kommer fra fynske underleverandører via partnerskaber, der er blevet etableret, mens KUBO har været i StartUp Hub’en. Odense Robotics har nemlig kontakt til et stort netværk af 115 underleverandører til robotbranchen.

Hjælp til selvhjælp

Siden de fem første virksomheder flyttede ind hos Odense Robotics StartUp Hub, er der generelt sket en markant udvikling. I starten var 9 mand ansat i de fem virksomheder.

Solid tradition for automation

Odenses robotmiljø har rødder mere end 25 år tilbage til dengang, byens store industrivirksomheder begyndte at efterspørge automatiserede produktionsmetoder. Eksempelvis ønskede Odense Stålskibsværft maskiner til at udføre komplicerede svejseopgaver og indledte derfor et samarbejde med Odense Universitet.

Manden bag svejserobotten og Smooth Robotics er Jens Cortsen, forsker og områdeleder ved Mærsk McKinney Møller Institut for robotteknologi på SDU, hvor han også har arbejdet med udviklingen af den teknologi, som virksomheden baserer sig på.

Det førte siden til oprettelsen af Mærsk McKinney Møller Instituttet for robotteknologi på SDU, Innovationsnetværket RoboCluster og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi. Odense Robotics er finansieret af Udvikling Fyn samt Odense Kommune og er organisatorisk forankret i Udvikling Fyn, som er en fælles erhvervs- og turismeorganisation for de fem største fynske kommuner.

Indsatsen er målrettet virksomheder inden for tre grene af robotteknologiområdet. Odense Robotics repræsenterer industriteknologi, men derudover satser man også på droneteknologi via UAS Denmark og velfærdsteknologi via Odense Health.

Som del af dette økosystem finder man flere end 100 virksomheder og estimeret 2600 medarbejdere inden for robot- og automationsbranchen i Odense. Desuden finder man flere end 10 forsknings- og udviklingsaktører samt mere end 40 uddannelsesretninger med relation til robotteknologi.

Dette tal er nu vokset til 21 medarbejdere, og i løbet af det kommende år, forventer virksomhederne, at tallet stiger yderligere til 28-30 medarbejdere. Hos Odense Robotics glæder forretningschef Mikkel Christoffersen sig over, at virksomhederne klarer sig så godt, og at konstruktionen og konceptet omkring StartUp Hub’en har en effekt på virksomhedernes udvikling.

”Hele tanken bag StartUp Hub’en er at skabe de optimale rammer for nye robotteknologiske virksomheder, som typisk har brug for længere tid til produktudvikling og etablering af produktion end andre virksomheder. Vi støtter dem på de punkter, hvor de har mest brug for det og bringer hele klyngens netværk i spil – det kan være omkring forretningsudvikling, teknologiudvikling, iværksætterordninger, kontakt til investorer, underleverandører eller testkunder. Det ser ud til at have en positiv effekt for virksomhederne”, siger Mikkel Christoffersen. n