Home » Erhverv » Truslen kommer både indefra og udefra
Truslen kommer både indefra og udefra

Truslen kommer både indefra og udefra

Share

Manglende bevidsthed om konsekvenserne af it-trusler og ikke mindst manglende sanktioner overfor medarbejdere, der ikke følger retningslinjerne for it-sikkerhed udgør faktisk en lige så stor risiko for virksomhederne som it-truslerne i sig selv

Udbuddet af sikkerhedskonferencer er efterhånden omfattende, og senest har Nianet samt Interxion meldt sig på banen med Annual IT Security Summit, der, som navnet antyder, er tænkt som en årligt tilbagevendende begivenhed.

Første udgave af denne konference fandt sted i København i november, og her kunne man blandt andre møde Lone Juul Dransfelt Christensen fra it-serviceleverandøren NNIT. Hun har titel af etisk hacker og arbejder i det daglige med at bringe danske virksomheder helt på forkant, når det gælder it-sikkerheden.

På Annual IT Security Summit fortalte hun blandt andet, hvor vigtigt det er at kende sine fjender og deres metoder. Derfor fremhævede hun også, at it-sikkerhed ikke er en statisk størrelse, men en dynamisk virksomhedsdis-ciplin.

Det er vigtigt ikke bare at identificere virksomhedens sårbarheder, men at bruge den indsamlede viden aktivt med henblik på beskyttelse. I den sammenhæng ser hun ”Etisk Hacker” som en ny jobbeskrivelse, vi kommer til at møde i langt højere grad.

Data er stjålet - og hvad så?
it-trusel

En af de største bekymringer for Anders Kjærulff er, at den kollektive bevidsthed åbenbart mere eller mindre glemmer, hvad der er sket, selv når store og kritiske datamængder stjæles.

På Annual IT Security Summit kunne man høre et indlæg af Anders Kjærulff fra programmet ”Aflyttet” på Radio 24syv. Efter en gennemgang af en række digitale trusler var hans konklusion, at der ikke findes nogen absolut it-sikkerhed. Faktisk er den digitale verden og sikkerhed hinandens modsætninger, konkluderede han.

Se også:  God cybersikkerhed skal leges ind

Ganske enkelt ud fra den betragtning, at alt digitalt materiale kan manipuleres. En af hans største bekymringer var imidlertid den ligegyldighed, der udvises, når et angreb er sket, og data er forsvundet. ”Jeg kan nævne CSC-sagen. Her blev 1.2 million oplysninger fra kørekortregistret, CPR-registret og kriminalregistret hacket.

Man ved, at disse data er hentet ud som kopi, men til gengæld har ingen den fjerneste anelse om, hvor de befinder sig. Og ingen tager det tilsyneladende alvorligt”, sagde Anders Kjærulff. Som endnu et eksempel nævnte han det hackerangreb, der ramte The US Office of Personnel Management i april 2015 og betød at data vedrørende 21,5 millioner offentligt ansatte i USA formentlig nu befinder sig i Kina eller Nordkorea.

Ikke helt ukritisk, fordi det også indbefatter persondata på ansatte i det, der i Danmark svarer til PET og FET. Det burde man måske tage en kende alvorligt, mener Anders Kjærulff.

Skyd ikke budbringeren

”Der findes ikke nogen gylden sandhed om, hvad hacking er. Derfor får den etiske hacker forhåbentlig en stor rolle at spille i de danske virksomheder. Vi skal se det som en kreativ og kontinuerlig proces, hvis virksomhederne rent sikkerhedsmæssigt skal være i front. Et af værktøjerne må være løbende penetrationstest, som skal bruges aktivt. Ellers lærer virksomhederne ikke at forstå konsekvenserne af brud på sikkerheden”, siger Lone Juul Dransfelt Christensen til Alt om DATA.

Se også:  Fremtidens VR er mere end spil

En af hendes bekymringer er imidlertid, at danske virksomheder mentalt hinker langt efter udlandet. Som groteske eksempler på dansk negligeren – ja man kan vel nærmest kalde det for en Rasmus Modsat-holdning – nævner hun Esben Warming, der fandt et sikkerhedshul i KMD’s systemer og efterfølgende blev politianmeldt for hacking af KMD. Desuden kan nævnes den familiefar, der blev meldt til politiet af it-firmaet Infoba for at have opdaget et sikkerhedshul i intranettet i sin søns børnehave.

Kostbar cyberkriminalitet
it-trusel

PwC’s rapport om cybercrime er gennemført med opbakning fra Finansrådet, Dansk Erhverv, Kita, IT-Branchen, Center for Cybersikkerhed, ISACA og DI Digital.

Cybertruslen bekymrer erhvervslivet som aldrig før, og de ramte virksomheder beretter om alvorlige konsekvenser af cyberangrebene. Den gennemsnitlige årlige omkostning for cyberhændelser og -angreb ligger på ca. 900.000 kroner for en dansk virksomhed, ligesom der berettes om skader på image og tabte kunder. D

et viser en ny rapport om cybercrime fra PwC, som blandt andet har haft deltagelse af 250 danske virksomhedsledere, it-chefer og it- og sikkerhedsspecialister. 74 % af respondenterne svarer, at de er mere bekymrede for cybertruslen nu, end de var for 12 måneder siden. Dette er højere end i både 2016 og 2015, hvor henholdsvis 65 % og 68 % svarede det samme.

Undersøgelsen viser, at virksomhederne oftest rammes af phishing-angreb, hvor svindleren forsøger at franarre ofrenes brugernavn, adgangskode, kreditkort- og/eller netbankoplysninger. Blandt phisning-angreb er den mest udbredte type af angreb afpresning eller såkaldt ransomware.

TAGS
erhverv
it-trusel
online sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S