Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trin for trin-guide: Fiks billederne med hurtigt program

Her viser vi, hvordan du med billedredigeringsprogrammet Luminar Neo kan udføre en række opgaver, som tager lang tid i andre programmer <strong>–</strong> uden en masse manuelt arbejde. Nyt i Luminar er himmelerstatning, der automatisk udvælger himmelen i et billede og erstatter det med en ny himmel.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Leg med nære og fjerne lag

Start med at hente Luminar Neo på https://skylum.com/da/luminar. Programmet er ukrainsk (!) og koster ikke særlig meget, 108 euro med AI-delen. Når du har åbnet det første billede, er tiden inde til at kigge sig omkring.

En af vores foretrukne funktioner er Relight, der er et AI-redskab, som deler billedet op i nære og fjerne lag og gør det muligt at ændre lysstyrken for hvert lag individuelt.

Det hjælper, hvis man giver det et foto, som udnytter funktionens styrker – måske et, hvor hovedmotivet står mellem klar forgrund og baggrundsobjekter – og bruger skyderen “Depth” til at finde det punkt, hvor de er klart adskilt [Billede A].

Dernæst leger man med skyderne “Brightness Near” og “Brightness Far” for at se, hvilke effekter de kan tilføje.

Billede A

2 Portræt med Bokeh-effekt

Har du glemt dit f/1.4-objektiv? Pyt med det. Luminar Neo kan identificere motivet i dit billede og sløre baggrunden med blot et par klik.

Åbn det billede, du vil arbejde med, og blad så ned til “Portrait Bokeh AI”, der er til højre under “Relight” i “Portrait”-sektionen. Når du vil aktivere funktionen, flytter du blot “Amount”-skyderen til højre.

Åbn “Brush Control”-sek-tionen for at justere den maske, der automatisk er blevet oprettet til effekten, hvis den slører områder, der ikke burde være sløret, eller får forkerte dele i billedet til at stå skarpt.

Vores erfaring er, at så længe der er et stærkt motiv i billedet, og der ikke er for meget løvhang eller krøllet hår til at forvirre, klarer AI-delen det udmærket [Billede B]. Heldigvis giver penselværktøjerne “Focus”, “Defocus” og “Restore” mulighed for at ordne eventuelle fejltagelser.

Nedenunder har vi “Background”-funktionerne. De kontrollerer kvaliteten af det baggrundsslør, du laver, og dækker dets lysstyrke i forhold til motivet, skinnet fra eventuelle højlys i det (forvent ikke samme slags bokeh-kugler, som man får med et meget lysstærkt objektiv), og hvidbalancen (“varme”).

Billede B

Der er også evnen til at ændre den dybde, som AI’en har opfanget og inddraget i billedet, og dermed klarere definere, hvad baggrunden er. Endelig kan man udvide eller indsnævre maskens kant med “Edges Correction”.

3 Indsæt en drømmehimmel

Se på denne utrolige solnedgang [Billede C]. Den er rent fup. Originalen (se tekstboksen) var en ganske smuk blå himmel fra omkring middagstid, og der var nogle få skygger, enkelte skyer og flystriber. Ved hjælp af Luminar Neos Sky AI – der er lige under “Relight AI” i “Creative”-sektionen – kan vi udskifte hele himlen og derefter ombelyse resten af billedet, så det passer.

Der er et stort antal himle indbygget i applikationen – fra solskinsdage til solnedgange og nattehimle. Man kan vælge at tilføje sin egen himmel, eller man kan følge linket “Get More Skies” til Skylum-marketplace, hvor man kan finde pakker med himmelfotos, der er klar til køb og download. Nogle pakker er gratis, men de fleste koster omkring 30 euro. Der er skyfri dage, nattehimle og andet til rådighed.

Billede C

Vi går tilbage til fotoredigering. Så snart du har valgt din himmel, kan du flytte den rundt og sågar vende den på hovedet ved hjælp af skyderne i panelet “Sky Orientation”.

Det næste er maske-forfining, så du kan finjustere himlen rundt om træer og bjergtoppe i horisonten. Og her kommer vi til det sjove – scene-ombelysning.

Denne funktion ændrer lysstyrke og farve på resten af billedet, således at det passer bedre til himlen. Den er ekstremt raffineret. Den kan ikke helt ændre et billede i dagslys, så det ligner et, der er taget om natten.

Guide til Luminar Neos brugerflade

1 Menuer

Her er den rullemenu, der erstatter de sædvanlige menuer, som lå øverst i brugerfladen.

2 Catalog

Klik her for at finde alle de mapper og individuelle billeder, du har føjet til Luminar, parat til redigering.

3 Edit

Du kommer til at tilbringe mest tid med redigeringsbrugerfladen.

4 Tools

En liste over værktøjer. Klik på hvert af dem for at hente skyderne og knytte effekten til dit billede. Her finder du også avancerede funktioner.

5 Edits

En liste over ændringer, du har foretaget. Du kan gå tilbage og ændre dem eller fjerne dem helt.

6 Zoom and undo

Ingen Ctrl+Z her; brug i stedet “Eye” til at se billedet, zoom-menuen til at ændre forstørrelse og Actions til at fortryde.

Men hvis du udskifter en himmel med Mælkevejen, får landskabet nuancer som en solnedgang eller en anden hvidbalance, der bygger på himmel-udskiftningen. Man kan ændre dens styrke og mætning.

Hvis der er en figur i din scene, kan skyderen “Relight Human” isolere den med henblik på speciel behandling og ændre dens farver mod baggrunden, så at den skiller sig ud som billedets hovedmotiv.

Er der vand i scenen? Ikke noget problem. Luminar genkender det og reflekterer den nye himmel her, og du har mulighed for at styre, hvor meget refleks der skal være, og hvor sløret det skal blive.

4 Atmosfære

Denne funktion er interessant, fordi den maler dit billede med en baggrundståge. Tågen går bag om eventuelle stærke motiver såsom mennesker, men maler hen over toppen på udskiftede himle.

Du får nogle få valgmuligheder til dine slørede vejr-effekter, herunder tåge, dis, mosekonebryg og en lagdelt tåge, der gør, at mere af baggrunden er synlig. Det kan måske være nyttigt, hvis man vil opnå en hyggelig efterårsstemning, men det er også godt til at dække over elementer, der ikke helt passer sammen.

En savnet funktion

 

Denne version af Luminar har øjensynlig fjernet den nyttige før og efter-visning, der gjorde det muligt at dele et billede med en flytbar grænselinje. Ikke blot var den ideel til at vise det, der var blevet ændret i billedet; for alle, der forbereder undervisningsmateriale, gjorde den, at en effekt kunne blive vist i et enkelt skærmskud.

Derfor er billederne i denne boks de oprindelige, som vi brugte til to af Luminar-effekterne på disse sider – til sammenligning med de færdige udgaver på de forrige sider. Vi håber, at den delte visning vender tilbage i en opdateret version af applikationen, for den var en af de funktioner, som skilte Luminar fra konkurrenterne.

Til gengæld er muligheden for at gå tilbage til det oprindelige billede ved at holde øje-ikonet forneden nede og bruge pil-ikonet til at fortryde alle ændringer, bevaret.

5 Sådan fungerer beskæring

Der er næppe noget billede, som ikke kan blive bedre af en velovervejet beskæring, og derfor har Luminar forbedret sit beskæringsværktøj.

Med “Crop AI”-knappen får man ikke blot tilbudt en beskæring, man kan også rotere billedet en anelse for at rette en skæv horisont op og beskære i alle størrelsesforhold [Billede D], herunder Facebook-fotos. Der er også Instagram-venlige kvadrater, og du kan hente dine egne værdier. Du kan endvidere rotere eller vende dit billede.

Billede D

6 Slet med pen

“Erase”-redskabet fungerer ligesom Photoshops udfyldningspensel og er blevet opgraderet til automatisk at fjerne støvpletter, der skyldes snavs på kameraet linse. Det kan også finde eventuelle højspændingsledninger i billedet, og man kan overmale elementer og få dem udfyldt.

Billede E

Vi har konstateret, at det er særlig godt til at fjerne træer fra horisonten i et landskabsbillede [Billede E], men mindre anvendeligt til flystriber på himlen, fordi det her efterlod en udtværet stribe.

Håndtering af filer

I Luminar er der ingen Fil > Åbn-funktion. Derfor er det nemmeste, når man skal hente billeder ind i appen, at tilføje en mappe såsom Billeder. Så kan man hente billeder ind i den direkte fra kameraet eller fra en raw-processor som for eksempel Lightroom.

Der er også en “Edit Single Image”-funktion til en fil andetsteds i ens lager. Klik på Luminar Neo-logoet foroven, så får du adgang til de kendte menuer. Herfra vælger du “Choose File”, og så kan du føje en mappe eller fil til appen.

Luminar har altid adskilt sig fra andre billed-editorer ved at sprede sine ikoner ud over brugerfladen uden at levere et værktøjstip, når man fører musemarkøren hen over et ukendt ikon. Det ændrer sig imidlertid: Ikke blot er der tips i den nye Neo-version, når du kører hen over knapperne “Zoom” og “Restore to original”; de fleste af de ikoner, som tidligere fylkedes på brugerfladen, er blevet fjernet.

Neo er lige nu i en prerelease-version, så det kan være, at de vender tilbage. Luminar er en ikkedestruktiv editor (det betyder, at man kan indføre ændringer uden at overskrive det oprindelige billede), og man skal derfor eksportere en ny version af sit redigerede billede i stedet for at gemme det.

Det finder sted ved hjælp af “File”-menuen. hvor man også har adgang til den nye “Luminar Share”-funktionalitet, der synkroniserer ens billeder med en smartphone-app.