Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trenden lige nu: Buede skærme og ultra-opløsning

Det hotte lige nu – i hvert fald i nyhedsstrømmen – er skærme med ultrahøj opløsning og buet form. UHD eller 4K er nøgleordene, som dækker over, at skærmen har fire gange så mange billedpunkter som en full HD-skærm. Den har med andre ord et ultraskarpt billede, hvilket lyder attraktivt. En krum skærm giver også god mening. Man sidder som regel alene foran en pc-skærm, og krumningen giver en fornemmelse af at være omsluttet af billedet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De buede skærme og skærme med 4K-opløsning – eller begge dele – er dog stadig et ret kostbart bekendtskab. Da vi testede de første af slagsen, lå priserne på mellem 15.000 og 30.000 kroner. I dag er skærmene faldet meget i pris. De er dog stadig lidt dyrere, end de skærme vi har med i testen her.

Er de merprisen værd?
Et godt eksempel på en prisoverkommelig, buet 4K-monitor er Samsungs SE790C. Den har en skærm på hele 34” og er i 21:9 superwide-format, der er en nydelse til film. I dag kan denne skærm erhverves for lidt over 6000 kroner.

Spørgsmålet er, om det kan betale sig at lægge de ekstra 2000 kroner oveni og købe denne skærm frem for testvinderen i den dyre kategori fra AOC. Svaret er ikke ligetil. For selvom det er imponerende med en skærm, der har så høj opløsning, så er der også nogle udfordringer, man skal overveje, inden der handles.

Læs også: Stortest: Den helt store skærmoplevelse

For når opløsningen er så høj, bliver ikoner og tekst også mindre. Heldigvis kan du let hoppe frem og tilbage mellem forskellige opløsninger. Du kan trykke på en knap i Windows og få en lavere opløsning med større ikoner. Og det skifte udfører skærmen rigtig godt. Billedet bliver ikke pixeleret, selvom det ikke kører i den optimale opløsning.

Men arbejder du i forskellige programmer, er det ikke altid en fordel, da nogle programmer uden videre fungerer godt i 4K, mens det i andre programmer kan være svære at se tekst og ikoner ordentligt.

Læs også:  7 sikre råd før du køber ny skærm

4K-skærmen kommer først rigtig til sin ret, når du ser film eller gamer. Her kan du glæde dig over et formidabelt detaljeret og flot billede. Til underholdning er buede monitorer med 4K-opløsning en fantastisk oplevelse!

Værd at vide om monitorernes teknik: Sådan læser du skærmenes specifikationer

Du bliver bombarderet med tekniske oplysninger, når du står overfor at skulle vælge en skærm. Reelt siger disse specifikationer dog ikke særlig meget om skærmens kvalitet. Panelets kvalitet har størst betydning sammen med kvaliteten af komponenterne i de billedstyrende kredsløb.
Alligevel er det rart at kunne forstå det særlige ”lingo”, som du møder i skærmenes verden. Her kan du finde en forklaring på nogle af de punkter, vi har med i testens to skemaer.



Lysstyrke
Lysstyrke måles i nits, og det angiver den lyseste hvide farve målt i centrum af skærmen. Den angives i Cd/m2 (candelas pr. kvadratmeter), og jo større tallet er, des mere lys. En høj lysstyrke er dog ikke altid lig med en bedre skærm, da du påvirkes af lyset i omgivelserne. Sidder du i meget kraftigt lys, er høj lysstyrke godt, sidder du i dæmpet lys, bør lysstyrken være lav.

Responstid
Dette tal angiver, hvor hurtigt skærmen er til at reagere på ændringer i det tilførte billede, og jo lavere tallet er, des bedre. En lav værdi er noget, som især gamere kigger efter, da hurtige spil så står mere roligt og uden ”slør” efter objekter i bevægelse. Der er mange metoder til at måle responstid på, og du kan ikke vide, hvilken metode den enkelte producent vælger (desværre ofte den, der giver det bedste resultat for den pågældende skærm). Men værdier på 4-6 millisekunder kan tages som tegn på, at skærmen er kvik til at reagere. Værdien angiver, hvor lang tid skærmen skal bruge på at gå fra en lysstyrke på 10 % til en lysstyrke på 90 % og tilbage til 10 % igen. Nogle producenter angiver dog kun værdien fra 10 % til 90 %.

Opløsning og størrelse
Høj skærmopløsning er godt. I hvert fald, hvis du vil have flere detaljer. Men skærmstørrelsen har også betydning.
Næsten alle skærme i vores test har full HD-opløsning, 1920 x 1080 pixel. Men du kan få bærbare computere med en lille 11”-skærm, der også har full HD-opløsning.

Den meget høje pixeltæthed på den lille skærm giver et meget detaljeret billede, mens ikoner og tekst bliver fysisk større på den store skærm. Denne vil også på grund af sit areal afgive mere lys.
Som rettesnor fungerer full HD godt op til 24-27”. På skærme på 30” eller mere er 2560 x 1440 eller 4K (3840 x 2160) at foretrække.

En buet skærm giver dig en fornemmelse af at være omsluttet af skærmbilledet. Her er det skærmen Samsungs SE790C, der er 34” stor og i superwide-format. En buet skærm giver dig en fornemmelse af at være omsluttet af skærmbilledet. Her er det skærmen Samsungs SE790C, der er 34” stor og i superwide-format.