Trenden lige nu: Buede skærme og ultra-opløsning

Trenden lige nu: Buede skærme og ultra-opløsning

Share

Det hotte lige nu – i hvert fald i nyhedsstrømmen – er skærme med ultrahøj opløsning og buet form. UHD eller 4K er nøgleordene, som dækker over, at skærmen har fire gange så mange billedpunkter som en full HD-skærm. Den har med andre ord et ultraskarpt billede, hvilket lyder attraktivt. En krum skærm giver også god mening. Man sidder som regel alene foran en pc-skærm, og krumningen giver en fornemmelse af at være omsluttet af billedet.

De buede skærme og skærme med 4K-opløsning – eller begge dele – er dog stadig et ret kostbart bekendtskab. Da vi testede de første af slagsen, lå priserne på mellem 15.000 og 30.000 kroner. I dag er skærmene faldet meget i pris. De er dog stadig lidt dyrere, end de skærme vi har med i testen her.

Er de merprisen værd?
Et godt eksempel på en prisoverkommelig, buet 4K-monitor er Samsungs SE790C. Den har en skærm på hele 34” og er i 21:9 superwide-format, der er en nydelse til film. I dag kan denne skærm erhverves for lidt over 6000 kroner.

Se også:  Test: Philips BDM3490UC

Spørgsmålet er, om det kan betale sig at lægge de ekstra 2000 kroner oveni og købe denne skærm frem for testvinderen i den dyre kategori fra AOC. Svaret er ikke ligetil. For selvom det er imponerende med en skærm, der har så høj opløsning, så er der også nogle udfordringer, man skal overveje, inden der handles.

Læs også: Stortest: Den helt store skærmoplevelse

For når opløsningen er så høj, bliver ikoner og tekst også mindre. Heldigvis kan du let hoppe frem og tilbage mellem forskellige opløsninger. Du kan trykke på en knap i Windows og få en lavere opløsning med større ikoner. Og det skifte udfører skærmen rigtig godt. Billedet bliver ikke pixeleret, selvom det ikke kører i den optimale opløsning.

Men arbejder du i forskellige programmer, er det ikke altid en fordel, da nogle programmer uden videre fungerer godt i 4K, mens det i andre programmer kan være svære at se tekst og ikoner ordentligt.

Se også:  Philips BDM4350UC [TEST]: Kæmpeskærm, som skabt til det store overblik

Læs også:  7 sikre råd før du køber ny skærm

4K-skærmen kommer først rigtig til sin ret, når du ser film eller gamer. Her kan du glæde dig over et formidabelt detaljeret og flot billede. Til underholdning er buede monitorer med 4K-opløsning en fantastisk oplevelse!

Værd at vide om monitorernes teknik: Sådan læser du skærmenes specifikationer

Du bliver bombarderet med tekniske oplysninger, når du står overfor at skulle vælge en skærm. Reelt siger disse specifikationer dog ikke særlig meget om skærmens kvalitet. Panelets kvalitet har størst betydning sammen med kvaliteten af komponenterne i de billedstyrende kredsløb.
Alligevel er det rart at kunne forstå det særlige ”lingo”, som du møder i skærmenes verden. Her kan du finde en forklaring på nogle af de punkter, vi har med i testens to skemaer.

Del denne