Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Tregren T3, T6 og T12: En smart køkkenhave i byen

Vil du have friske krydderurter eller blomster året rundt i den mørke storby, og glemmer du vanding, så er der håb ...

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Andelen af befolkningen, der bor i byer og storbyer, er støt voksende. Det er dog ikke ensbetydende med, at lysten til blomster og planter er forsvundet, og til byboere med grønne fingre er der flere muligheder udover at opdyrke de fælles grønne arealer i sommerhalvåret. Tregren er et finsk Kickstarterprojekt, der netop er henvendt til urbane haveprojekter hjemme i vindueskarmen.

Kompakt køkkenhave

Tregren er udtænkt som en kompakt køkkenhave i tre størrelser. De hedder T3, T6 og T12 og har plads til fra seks planter i den mindste model T3 til 24 i T12. Det smarte ved haverne er, at de indeholder et vandreservoir i bunden samt en lysdiode, der sørger for at levere lys til planterne selv i det nordiske mørke.

Selve haverne styres via en app til din smartphone, og de skulle således kræve et minimum af kræfter fra deres brugere og samtidig kvittere med skønne planter og krydderurter.

Til frø eller voksne planter

Vi testede T3- og T6-modellerne med forskellige krydderurter. Det er nemt at samle haverne fra pakken med den korte brugervejledning. Husk dog, at de skal placeres i nærheden af et strømstik. Desværre følger der ikke en skitse over produktet med, og derfor gik der et par dage, før vi opdagede, at pumpen i vandreservoiret i den ene var revet løs under transporten og ikke sad det rette sted.

Efter samling downloadede vi appen, navngav haverne, og var klar til at plante.
Tregren har selv udviklet særlige pods til haverne, så du kan købe forskellige krydderurter i små sampakker. Vi testede basilikum, salat og jordbærplanter. De små frøpakker består af en jord-pod, der skal sættes i vand, herefter placeres de i haven med et lille stykke papir på toppen, hvor frøene er i.

I appen kan du indstille, hvad du har plantet i dine haver, og om du har sået frø, forspirede planter eller voksne planter. Herefter vil appen sørge for at vande dine planter alt efter, hvad du har plantet samt tænde og slukke lyset alt efter, hvad din plante kræver af lys. Har du flere planter, skal du vælge den mest lyskrævende.

I appen kan du ved at svirpe til højre og se, hvad programmet består af, og er du ikke enig i vandings- og lysprogrammet for din basilikum, kan du nemt selv skræddersy dine egne lys- og vandingsprogrammer. Alt i alt nemt og overskueligt.
Via appen får du besked, når dine planter trænger til vand, så du blot skal huske at fylde vandreservoirerne op.

I vores tilfælde hver 14. dag, men det afhænger naturligvis af, hvilket planteprogram du har valgt. Et minus er det dog, at der ikke er en vandsensor i haverne, og derved fik vi påmindelser, selvom der stadig var vand i haven. Programmet sender blot en automatisk besked ud.

Plant dine egne frø

Desværre virkede Tregrens egne plantepods utrolig dårligt. De mugnede, og basilikummen kom aldrig til at gro, mens salatfrøene blev til en enkelt plante.

Heldigvis er du ikke nødt til at anvende Tregrens specielle frøpakker, men kan vælge dine egne frø, og der viste haven sine hjælpende egenskaber.

Ved at plante karse et andet sted i hjemmet samt i Tregren-haven, var det helt tydeligt, at karsen både voksede hurtigere og trivedes bedre i Tregren end i den alternative beplantning. Derudover skulle vi ikke huske at vande.

Også de krydderurtepotter, som ofte ender i indkøbskurven, når man mangler basilikum eller andet, klarer sig fremragende i haverne. Vi kan derfor anbefale at købe egne små potter, for eksempel Jiffy-potter eller Bio-potter, og egne valgfrie frø, hvis man vi i gang med Tregren-haverne.

Tregrens frø fås i Elgiganten, der også indtil for nyligt førte haver-ne. Tregren-haverne kan købes på Tregren.com, og de sendes fragtfrit til Danmark.