Home » Gaming & Konsoller » Guide: Sådan genskaber du Commodore 64 på din pc
Guide: Sådan genskaber du Commodore 64 på din pc

Guide: Sådan genskaber du Commodore 64 på din pc

Share
Spil

Lad det ikke være nogen hemmelighed: Commodore 64 blev brugt som spillekonsol i de små hjem. Et estimat siger, at 23.000 spil er udkommet til computeren! Jeg husker Pole Position som et af mine første spil. Som ejer af en Commodore 64 over en årrække, blev favoritterne naturligvis skiftet ud løbende. Jeg husker mine egne favoritter som værende Winter Games, Zaxxon, Commando, Little Computer People og Solo Flight. Figur 4

Figur 4: Pole Position fra 1982 var en af mine første computerspil.

I 1983 var verden vidne til hungersnød i Etiopien, og især engelske musikere gik sammen om at samle penge ind. Udgivet i 1984 under navnet Band Aid og sangen ”Do they know it’s Christmas”, satte den engelske (og senere den amerikanske) musikindustri fokus på uligheden og nøden i verden. Som noget helt unikt gik engelske spilfirmaer sammen og udgav Soft Aid til ZX Spectrum og Commodore 64. Det var et bånd med 10 spil. Ikke at jeg husker spillene, men jeg kan huske, at jeg købte samlingen hos min lokale fotobutik.

Nu tænker du nok, at spil til Commodore 64 er et afsluttet kapitel. Men du tager fejl – der skrives stadig spil til computeren. Et eksempel er Exploding Fish fra juli 2018 (ja, årstallet er korrekt). Det er et enkelt spil skrevet i maskinkode. Udviklerne fortæller, at det er en omskrivning af et af deres Android-spil. Det er udkommet i magasinet RESET, som er et onlinemagasin om Commodore 64. Det udkommer et par gange om året. Seneste nummer er iøvrigt fra sommeren 2018. Figur 5

Figur 5: Exploding Fish er et spil til Commodore 64 fra 2018.

Stor betydning

En artikel om Commodore 64 kan aldrig komme rundt i alle detaljerne, historier og de personlige anekdoter. Det er en computer, som har haft stor betydning for, hvordan helt almindelige mennesker lærte computere at kende. Samtidig er det også en computer, som tændte en ild i mange af os. Demo-scenen var en legeplads for kreative unge.

Se også:  Guide: Genopliv den legendariske spilcomputer, Atari ST, på din egen pc

1980’erne (og lidt ind i 1990’erne) var der en del it-litteratur på dansk. Danske skribenter som E. Dam Ravn og Erwin Neutzsky-Wulff skrev en del bøger om tidens computere, herunder Commodore 64. Commodore-folket havde også deres eget magasin (RUN) og Alt om DATA skrev også flittigt om den. Du kan søge på “Commodore 64” hos bibliotekernes fælles database for at få et indtryk af omfanget.

I 1983 crashede markedet for spillekonsoller (primært i USA og Japan), og firmaer som Atari forsvandt nærmest. Konkurrencen fra hjemmecomputere som Commodore 64 var ganske enkelt for hård. Oprindelig var hjemmecomputere meget dyrere end konsollerne, men en priskrig mellem Commodore og Texas Instruments fik prisen på hjemmecomputere ned på niveau med konsollerne. Og da hjemmecomputerne både havde spil og seriøse applikationer – og kunne programmeres let (sammenlignet med konsollerne), var der ingen grund til at købe konsollerne.

Muligvis har den omfattende piratkopiering også gjort sit. Piratkopiering var ganske udbredt blandt ejere af hjemmecomputere. Når du først havde købt hardware, var det ikke svært at få fat i spil og software. Allerede i 1985 kunne magasinet RUN (blad nr. 6) skrive om “de blå pirater”. Som navnet antyder, var der i Den Blå Avis mange annoncer, hvor spil og software var til salg. Jeg husker også særlige stik til Commodore 64, så to datasetter kunne tilsluttes datasette-porten. Når du indlæser et spil fra en datasette, gemmes det automatisk på den anden datasette.

Se også:  Pc’ens fantastiske historie

Hjemmecomputerne var ikke noget for voksne i 1980’erne. Børn og især teenagers fandt sammen i fællesskaber som få voksne forstod. Udover at mødes og spille sammen, opstod der grupper, som skrev demoer sammen. En demo er et ikke-interaktivt program. Om du vil, en slags film eller måske kunstværk. Der er registreret hele danske 294 grupper i “The C-64 Scene Database” (csdb.dk). Mens nogle var gode til programmering var andre gode til at tegne (grafik) eller komponere musik (lyd).

Demo-scenen var en kreativ legeplads og en del deltagere fortsatte ind i spilbranchen. Måske ikke et ungdomsoprør, men computere som Commodore 64 gav unge mennesker fællesskaber på deres egne præmisser og uden bedrevidende voksne. Figur 6

Figur 6: Demoen Visuality 3 (1993) fra den danske gruppe Visual Reality.

Commodore 64 er ikke en død computer. Der skrives stadig en demo i ny og næ. En søgning i Den Blå Avis viser, at du stadig kan købe computer, tilbehør, bøger og spil. Og i foråret lancerede Retro Games den lille konsol THEC64 Mini med en del spil og muligheden for at programmere i Commodore BASIC. For mange af min generations programmører begyndte fremtiden med en Commodore 64.

TAGS
C64
Commodore
retro
retrogaming

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S