Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Tre Wi-Fi-routere kæmper om podiet

Hurtigere, højere, stærkere, det olympiske motto hænger stadig i ørerne, efter de olympiske lege 2016 er slut. Udtrykket passer også perfekt til de tre tri-band wi-fi-routere, vi tester her.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det havde nok medført et løftet øjenbryn eller to samt et dæmpet grin, hvis man ikke tilhørte de indviede få, der for fire år siden fik at vide, hvor hurtigt udviklingen af 802.11ac routere ville ende med at gå.

Nu er næste trin på udviklingsstigen ved at være klar til salg i Europa. Det drejer sig om AC5300 tri-band routere. Her får brugerne to 5 GHz frekvensbånd på hver 2167 Mbit/s samt en båndbredde på 1000 Mbit/s på 2,4 frekvensbåndet. Man kan betragte dem som værende en AC3200 router på steroider.

Linksys MAX-STREAM EA9500 Skal det være elegance tilsat antenner?

Ganske vist råder disse AC5300 routere over en hidtil uset mængde total båndbredde. Men den maksimale båndbredde for en enkelt kanal er set før i AC3100 og AC3150 routere. Så vi skal ikke umiddelbart forvente nye hastighedsrekorder for en enkelt Wi-Fi-forbindelse. Men det er i bund og grund heller ikke årsagen til, at disse routere er sat i verden.

Netværksbranchen har længe slået på, at flere og flere af deres routere understøtter MU-MIMO-teknologien, hvor routeren er i stand til at kommunikere med flere Wi-Fi-enheder på samme tid. Det skulle medføre mindre ventetider for den enkelte klient på det trådløse netværk. Deraf afledt skulle de trådløse forbindelser blive hurtigere og føles mere stabile.

Nyeste teknologi

Alle tre routere understøtter således også MU-MIMO-teknologien, men hidtil har der ikke været adgang til MU-MIMO Wi-Fi-adaptere, hvorfor teknologiens mange fordele stod lidt hen i det uvisse. Ja faktisk er det endnu svært helt nøjagtigt at gengive, hvor stor betydning teknologien vil få for brugeroplevelsen, da der trods fremgang mangler MU-MIMO-klienter.

Når først så godt som alle smartphones og tablets understøtter MU-MIMO, vil teknologiens betydning gå op for folk, for i dag har smartphones typisk 2x2 MIMO, hvilket betyder, at når en smartphone er på det hjemlige trådløse netværk, vil det introducere forsinkelser på netværket, hvilket nedsætter hastigheden for alle parter, da forbindelsen skiftes løbende mellem alle enheder på det trådløse netværk.

Der kan også være stor forskel på, hvorledes MU-MIMO er implementeret i firmwaren i den enkelte router. Som vanligt med routere, må vi til disse tre routere også forvente, at der kommer ny firmware, der typisk bringer højere hastigheder, bedre stabilitet og flere features i løbet af deres levetid.  


Flere spor på motervejen

De deltagende routere kan uden tvivl opnå meget hurtige hastigheder for trådløse forbindelser, hvilket typisk ses ved test, hvor der testes router mod router. Vi har valgt en anden fremgangsmåde, og selvom vi må indrømme, at måleresultaterne generelt set lå lavere, end hvad vi havde forventet potentialet taget i betragtning, så lægger routerne her op til, at man kan betragte Wi-Fi-hastighed som flere ting.

En ting er, hvor hurtigt den enkelte forbindelse kan blive. Under optimale omgivelser burde det være højere, end hvad vi målte her. Noget andet er, at disse AC5300 routere er skabt til høj trafikbelastning. Altså til den situation vi alle står i derhjemme, at stadig flere Wi-Fi-enheder kobles på routeren i hjemmet.

Båndbredden er jo ikke kun potential topfart, bevares det er jo en aspekt af det. Men det er den samlede hastighed på Wi-Fi, der betyder noget. Således kan man betragte routere som disse som flersporede motorveje, hvor den samlede trafik potentielt kommer hurtigere frem, selvom tophastigheden eventuelt sættes ned.

Asus RT-AC5300 Måske snarere lidt skulpturel vildskab?

Sådan testede vi

Da vi til denne test endelig har fået adgang til Wi-Fi-klienter, der understøtter MU-MIMO, har vi også villet benytte dem. Dog skal man ikke forvente det store hastighedsmæssigt, da disse Linksys MAX-STREAM WUSB6100M blot understøtter AC600 (433+150 Mbit/s). Men vi valgte denne løsning, da den lille USB-adapter hurtigt kan opgradere en eksisterende bærbar til at understøtte MU-MIMO.

Vi fravalgte en AC2200 MU-MIMO repeater til denne test, men den kan komme på tale til en senere test. Vi har også fået fat i en Asus PCE-AC88 AC3100 MU-MIMO adapter til montering i en stationær pc. Denne kan i hvert fald i teorien udnytte hele den eksisterende båndbredde for disse routere.

Vi har også benyttet vores D-Link DWA AC1900 USB-adapter, samt en bærbar hvor det indbyggede Intel AC8260 netværkskort  blev brugt til opkobling til routerne. Det er gjort for at give et overblik over, hvad de enkelte klienter betyder for ydelsen, og det er ikke ubetydeligt. De sidste to understøtter ikke MU-MIMO.

Kontormiljø med masser af trådløs trafik

Vi har kørt en lille test, hvor tre Linksys WUSB6100M og Asus PCE-AC88 var forbundet til netværket samtidigt for at se, hvorledes det påvirkede trafikken. Vi har målt hastigheden ved at anvende netværksværktøjet iperf. Position 1 over cirka 4 meter i luftlinje. Position 2 i et tilstødende lokale. Position 3 afskærmet af en betonvæg og endelig position 4, der er 18 meter ned af en gang dog ikke helt i luftlinje.

Alle målinger er foretaget i et kontormiljø med alt, hvad det medfører af trådløs trafik. Vi har dog bestræbt os på at benytte de mest fordelagtige Wi-Fi-kanaler. Vi har i forløbet streamet en 4K-film over netværket på 5 GHz frekvensbåndet. Det kunne alle tre routere klare uden videre, også med samtidig netværkstrafik.

Netgear Nighthawk X8 R8500 Eller den helt unikke løsning med fire aktive antenner, der har et snert af switch over looket?

Læs testene her:

Netgear Nighthawk X8 R8500

Asus RT-AC5300

Linksys MAX-STREAM EA9500