Home » Andet » Tre apparater der døde i 2012
Tre apparater der døde i 2012

Tre apparater der døde i 2012

Share

Der kom et væld af nye apparater i 2012, mens enkelte markante produkter måtte lade livet

Når et produkt går ud af produktion, er det typisk fordi, der kommer en bedre model, eller fordi apparatet er forældet og ingen gider at købe det mere. Der er således sjældent det helt store savn forbundet med det, men visse apparater har nu alligevel sat så stort et aftryk på vores teknologiske hverdag, at de fortjener en afskedssalut.

En lille bid af kulturhistorien går bort

Den har levet fint – og næsten upåagtet – på tusinder af danske kontorer, hvor den især har været brugt til fakturaer og formularer med gennemslag og flere kopier. Områder, hvor moderne laser- og inkjet-printere ikke kunne være med. Der er naturligvis tale om den gode gamle skrivemaskine, som imidlertid nu endelig må lade livet.

På trods af det danske salg på over 1.000 eksemplarer om året, har det ikke været nok til at opretholde en rentabel produktion på Brothers fabrik i den walisiske by Wrexham, hvor Brother som markedets sidste producent fremstillede klassiske skrivemaskiner. Derfor har Brother nu slukket for samlebåndene. Skrivemaskinen, som har været med til at skrive kultur- og pressehistorie mere end så meget andet gennem det seneste århundrede, er selv blevet historie.

De første patenter for en slags skrivemaskine stammer tilbage fra 1714 i England, men skrivemaskiner i den form, som de fleste af os kender dem, gik først i produktion i 1860’erne og 1870’erne.

[pt id=’2024809′ size=’large’ link=’file’]

 

Japanske Brother har fremstillet skrivemaskiner siden 1961. I Danmark blev den første Brother skrivemaskine solgt i 1963, så Brother ville i år have kunnet fejre 50 år med skrivemaskiner her i kongeriget. Skrivemaskinerne begyndte at uddø fra 1980’erne, hvor pc’er, tekstbehandlinger og regneark rullede ind over danske virksomheder og private hjem. Brothers fabrik i Wales var den sidste overlevende skrivemaskineproduktion i Europa. Fabrikken nåede at fremstille 5,8 millioner skrivemaskiner gennem 27 år.

Brother kommer ikke til at lide afsavn, fordi virksomheden ikke længere producerer skrivemaskiner. Brother har nemlig altid fremstillet andre produkter end skrivemaskiner, og lige nu er printere, labelmaskiner, scannere og alt i en-kontormaskiner det store trækplaster hos den japanske koncern.

Farvel til netbooken

Alting har sin tid. Netbooken var banebrydende, da den kom på markedet i 2007. For første gang var det muligt at få en bærbar computer, der var lille nok til håndtasken, og som kostede en brøkdel af en almindelig notebook.

Netop markedet for mobile computerenheder er dog eksploderet de seneste par år, således at netbook’en har fået konkurrence fra såvel tablets som ultrabooks og diverse hybrider. Så selvom netbook’en også har gennemgået en stor udvikling, har det været svært at holde fast i computerkøberne.

[pt id=’2025328′ size=’large’ link=’file’]

 

Salget er raslet ned, og end ikke Asus har kunnet vende kurven med den toptunede Eee PC Flare, der kom sidste år. Derfor har Asus lukket produktionen af netbooks. Det samme har Acer, og dermed er der ikke flere producenter, der laver netbooks.

Trådløs pioner får ny identitet

Logitech Squeezebox var blandt de første systemer, der gjorde computermusikken trådløs, så du kunne spille den på stuens HiFi-anlæg og på andre afspillere, uden at bruge kabler. Selvom systemet nåede stor udbredelse, afgik det i al stilhed ved døden i 2012.

[pt id=’2025327′ size=’large’ link=’file’]

 

Snarere end en reel afskaffelse af produktet, er der dog tale om et identitetsskiftede. Hele Squeezebox-kategorien er ganske vist taget væk fra markedet, men kun for at blive afløst af UE Smart Radio, som er en opdateret trådløs afspiller med ny software og flere funktioner.n


TAGS
netbook
skrivemaskine
squeezebox

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S