Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stortest: Trådløse routere med luft under vingerne

Udviklingen stormer afsted i samme hast som tiden. Når vi taler 802.11ac Wi-Fi-routere, er der ikke længere tale om eksotiske nyankomne. Bærbare computere og smartphones begynder at omfavne teknologien, den er blevet voksen.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke fordi, at 802.11ac routere længere er noget særsyn. Dog er udvalget langt fra på højde med 802.11n routere.

Vi har alligevel valgt at samle fem 802.11ac routere, der ikke blot befinder sig godt på 5 GHz frekvensbåndet, men som også klarer jobbet ganske udmærket på det traditionelle 2,4 GHz frekvensbånd i 802.11n standarden.
802.11ac standarden har været på markedet et stykke tid, og der er ikke længere tale om 802.11ac routere fra første generation. Det er altid interessant at følge en standard og dens implementering i markedsklar produkter.

Det er ikke mindst interessant fordi, der rører sig noget på den mobile front. Der begynder at dukke flere og flere bærbare computere, tablets og smartphones op på markedet, der er 'født' med understøttelse af 802.11ac standarden.

Det gør selvfølgelig teknologien endnu mere hot, specielt fordi at 802.11ac standarden er som skabt til at streame HD-indhold, hvilket falder meget godt sammen med de mobile enheders anvendelse.
802.11ac standarden kan anvendes frit på samme netværk som 802.11n og 802.11a enheder på 5 GHz frekvensbåndet, da teknologien er bagudkompatibel.

I lighed med anvendelse af 802.11n og 802.11g enheder på samme netværk sænkes hastigheden dog til laveste fællesnævner. Her vil en 802.11ac router udvise samme forbindelseskarakteristika som 802.11n, hvis der er såvel 802.11ac og 802.11n enheder på samme netværk.

Alle routerne her er dual band-routere, der også understøtter 2,4 GHz frekvensbåndet, og som understøtter 802.11b/g/n forbindelser.
Det er sagt før, men det gør det muligt at opdele sin netværkstrafik i eksempelvis mediestraming på 5 GHz frekvensbåndet og almindelig datatrafik på 2,4 GHz frekvensbåndet.

En router til alle

En router udgør selvfølgelig knudepunktet i det hjemlige netværk, og den formidler kontakten til internetudbyderen og dermed internettet.
Udover at alle gerne vil have, at routeren er så hurtig som muligt, så er der store forskelle på, hvilke krav man ellers stiller til routeren.

Inden købet af routeren, må man tænke over hvilke indstilingsmuligheder man ønsker, samt hvilke andre features der er vigtige. Mange ønsker sikkert en router, der virker uden at skulle bekymre sig om indstillingerne.
Nogle routere lægger vægt på features, andre på hastighed og andre igen på brugervenlighed. Der er som sagt en router til alle.

Sådan testede vi

Vi har testet routerne i lidt andre omgivelser end normalt, hvor det plejer at være i et travlt kontormiljø, er testen denne gang rykket ind i et privat hjem i flere plan. Det er også i hjemmene, at routerne forventes benyttet, så det synes mere optimalt. Der er langt færre forstyrrende trådløse netværk på 2,4 GHz frekvensbåndet.

Routerne er testet i et byhus fra 1926. Alle huse er selvfølgelig forskellige, når det kommer til trådløst netværk. Læsere i huse der er konstrueret af betonelementer, og folk der bor i træhuse vil kunne nikke genkendende til dette.

For at opnå den bedst tænkelige teoretiske forbindelse til 802.11ac routerne, har vi anvendt en Asus PCE-AC68 Wi-Fi 802.11ac pci-e adapter til montering i en stationær computer.

Den understøtter modsat mange andre 802.11 ac adaptere den samlede teoretiske datahastighed på 1900 Mbit/s.
Vi har ved hjælp af programmet iperf målt hastighederne for 5 GHz (802.11ac) og 2,4 GHz 802.11n netværksforbindelser mellem adapteren og en computer, der har været tilsluttet til routeren via en 1 Gbit/s ethernetforbindelse.

Hastigheder er målt med tre gentagelser, hvor routeren har været tre meter væk, i et værelse skråt overfor med en gang imellem, samt i et rum skråt nedenfor på underliggende etage.

Vi har målt TDP-trafik samt UDP-trafik, hvor eventuelle tabte pakker og jitter blev noteret. Vi har også streamet indhold over netværket.
Vi har også vurderet routerne ud fra brugergrænseflade, understøttede features, energiforbrug og pris i forhold til, hvad man får for pengene.

Læs testene her:


ZyXEL NBG6716

Linksys EA6900
AVM Fritz!Box 7490
ASUS RT-AC68U
D-Link DIR-868L

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]