Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trådløs subwoofer til Sonos-folket

Det ligner mest af alt en skulptur, men denne subwoofer giver din sonos-opstilling nyt liv... hvis du vil ofre pengene.

Af Mette Eklund Andersen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos har de sidste mange år leveret en af de bedste og mest helstøbte løsninger til musikstreaming i hjemmet. Bevares - de er ikke de billigeste løsninger på markedet - men det virker. Og nu er der kommet et nyt familiemedlem til det musikstreamende økosystem. Der er tale om en fuldblods subwoofer med det korte og koncise navn Sonos Sub.

Lækker design
Det absolut første man bemærker ved Sonos Sub er det stilige og enkle design i blank sort, der i højere grad leder tankerne hen på en modernistisk skulptur fremfor en subwoofer. Hvis du eller andre i husstanden dog ikke falder for designet, så er sub’en skabt, så du kan lægge den ned, f.eks. under din sofa, eller placere den som du lyster. Lyden skal du ikke være bekymret for, men det kommer vi til. Det skal dog siges, at med sine 16 kilo i kampvægt, er det ikke en sub, du vil flytte med rundt i dine værelser, hvis du har flere sonos-højttalere.

Sæt i gang
Før jeg kunne tilføje den nye subwoofer til mit Sonos-miljø bestående af en Bridge og to Play:3-højttalere, måtte jeg opdatere mit Sonos-program på computeren. Da det var gjort, var det helt i Sonos’ ånd nemt og problemfrit at tilføje sub’en. Jeg satte den på strøm, trykkede på join-knappen på sub’en og bad Sonos-programmet på computeren om at tilføje en Sonos-enhed, og vupti var sub’en fundet. Sådan skal det bare virke! Fire korte trin i manualen og jeg kunne læne mig tilbage og nyde frugten af mine minimale anstrengelser - man kunne godt ønske sig flere produkter, der var så nemme at tilslutte.

Når programmet har fundet sub’en, bliver man også vejledt til at få den bedste lyd ud af den og ”optimere sub-lyden i rummet”, som programmet beskriver det. Det gøres ved at placere sub’en der, hvor man har tænkt, den permanent skal stå, og derefter sender programmet forskellige testlyde ud af sub’en - præcis som når du køber dyrere forstærkere. Det kan især være praktisk, hvis du har placeret subwooferen i et hjørne eller lignende op ad vægge, som højttaleren dermed skal tage højde for.

Men hvad med lyden?
Subwooferen fungerede rigtigt godt og lagde en overraskende god bund til musikken uden at være buldrende - du kan naturligvis skrue op og ned for den via softwaren på computeren, så den passer til dit bas-behov. Efter at have slået sub’en til en hel dag, slog jeg den fra, og det var ærlig talt en temmelig flad fornemmelse, og jeg bliver ked af at undvære subwooferen, når testen er færdig. James Blakes basfulde version af ”Limit to Your Love” kom først til sine fulde (og indrømmet lidt overgearede) bas-ret med subwooferen slået til mens mere normalt bas-justerede numre som Robyn med ”Timemachine” eller ”Concrete Walls” med Fever Ray fik en god dybde.

Har du pengene, bør du også forkæle subwooferen med f.eks. storebroderen Play:5 eller gerne to af slagsen for at få den optimale lydopstilling. Play:3-enhederne var absolut det svageste led i kæden, efter sub’en blev sat på.

Nicheprodukt
Har du en Sonos-opstilling derhjemme, og har du de lidt over 5.000 kroner, subwooferen koster, er den et kærkomment boost. Jeg er grundlæggende vild med Sonos-produkterne og især deres vidtfavnende integration med musiktjenester som f.eks. Spotify, Wimp, Deezer, Last.FM og nu også Rdio samt fjernstyring via Androider og iPhones.

Sonos Sub må dog siges at være et nicheprodukt til dem, der allerede er i Sonos-land og gerne vil give opstillingen mere fylde i musikoplevelsen. Sub’en kan nemlig ikke bruges med et konventionelt hi-fi-anlæg, da der ikke er indgange til at forbinde almindeligt lydudstyr. Og for den pris en bridge, en eller to Play-enheder og subwooferen (eller flere hvis du vil have en i flere af dine rum) koster, kan man købe mange hæderlige lydprodukter - men så får du naturligvis ikke streamingsmulighederne.