Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trådløs hi-fi i mikro-format

Designet er ganske traditionelt, men funktionerne er af den helt moderne slags i Panasonics to nye mikro-anlæg, som taler sammen med din mobil og computer på stort set alle trådløse sprog.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det ligner unægteligt noget, man har set før og måske endda har haft stående på teenageværelset for en hulens masse år siden.
Grundlæggende er der da også tale om to produkter af en ganske velkendt støbning, nemlig det kompakte hi-fi-anlæg baseret på to højttalere samt en receiver. En receiver, som imidlertid i dette tilfælde, adskiller sig væsentligt fra 80’erne og 90’erne.

Fuld af forbindelser
Præcis som i foregående årtiers hi-fi-anlæg er der radio og cd-afspiller, men her ophører ligheden så også mere eller mindre, for Panasonics to mini-anlæg er i høj grad beregnet til at modtage lyd fra eksterne enheder - særdeles dem med trådløse forbindelser.

I begge er der således både Bluetooth, Wi-Fi og DLNA, mens PMX9 også har AirPlay til Apple-enheder.
Bluetooth fungerer, som Bluetooth nu engang gør, og selvom standarden ikke er den bedste til lyd, er det nyttigt at have den i sit anlæg, da rigtig mange af de apparater, vi afspiller lyd fra, efterhånden er forsynet med den.
Wi-Fi-forbindelsen er der, hvor problemerne ofte opstår, når man har at gøre med enheder som disse. Opsætningen er ikke altid lige nem. Med Panasonics to anlæg gav det dog ikke den store hovedpine. Man kan hente en app til mobilen, og den klarer det meste af opsætningen.

Når opsætningen er klaret, er det blandt andet muligt at spille musik med en Android-mobil eller andre kompatible enheder via DLNA. Til mobilen kan man hente en gratis app, som forbinder den til anlæggene, og det gik nogenlunde smertefrit at afspille fra denne, selvom vi desværre måtte leve med regelmæssige udfald.

Endnu nemmere går det at forbinde en iPhone eller iPad via AirPlay. Her var forbindelsen også en anelse mere stabil, omend ikke perfekt.

Apple-folket forkæles
Apple-folket er i det hele taget ikke blevet overset med disse to anlæg. Udover AirPlay-forbindelsen er der nemlig også dock til iPhone af femte generation og et stik dedikeret til iPad.
Android-folket skal dog ikke fortvivle, for selvfølgelig er der også almindelig aux-indgang samt phono, således at det er muligt at tilkoble stort set alle tænkelige afspillere.

Solid bund
Der er selvfølgelig ikke megen idé i at spille musikken fra sin mobil eller computer over et eksternt anlæg, hvis ikke det giver en markant bedre lyd. Og det gør de to anlæg fra Panasonic heldigvis.

Der er tale om et tre-vejs-højttalere med basrefleks-
system, 1,5 cm Piezo tweeter samt et par solide 14 cm woofere, som tager godt fat i bunden. Man kan måske indvende, at lyden ligefrem er en tand for bastung, men alt efter præferencer kan man justere lyden med bas- og treble-knapper på fronten eller med de fire EQ-presets, der er indbygget. Det er ikke de mest omfattende indstillingsmuligheder men helt udmærket til at få slebet de steder, der er behov for. Vi tog lidt af bassen, så sad lyden ret meget i skabet. For anlæg af denne klasse fik vi en lyd, der bestemt ikke kan klages over.

Højttalerne og forstærkeren er stort set identiske i de to anlæg, dog er der kræset lidt ekstra for lyden i PMX9, som er forsynet med High Performance Super Tweeter og støjsvage komponenter. Det betyder, at du får bedre klarhed i toppen, men ellers er der ikke den store forskel på lyden i de to anlæg. Taget prisforskellen i betragtning, mener vi derfor ikke, der er nok at komme efter i PMX9.

Træ eller pianolak?

Designet adskiller sig heller ikke meget de to anlæg imellem, dog foretrækker vi træ-looket, der klæder højttalerne til PMX7 fremfor pianolak-højttalerne til PMX9, der ser en smule billige ud.