Home » Lagerenheder » Trådløs deling gør livet lettere
Trådløs deling gør livet lettere

Trådløs deling gør livet lettere

Share

I dag kan stort set alle medier, der ligger på din computer, deles gennem trådløst netværk. Det gør det meget nemmere at dele indholdet i hele hjemmet. Læs her hvordan du gør …

En mands hjem er hans slot… med dertilhørende stationær computer, konens bærbare pc og børnenes minicomputere på værelset. Moderne teknologi gør, at I sjældent behøver at slås om fjernbetjeningen til husalteret, hvis du forstår at udnytte NAS, som kan tilsluttes det trådløse netværk i hjemmet.

Hvis du er som de fleste, så har du mange film, billeder og musiknumre liggende på din computer. Det gør den fysiske samling af dvd’er, cd’er og fotoalbummer mindre, hvilket frigiver plads i hjemmet til alt muligt andet.

Problemet med at have alting liggende på én computer, USB-stick eller ekstern harddisk er dog, at det kan være irriterende at dele i hjemmet. Givet, de fleste musiknumre du køber på iTunes, må gerne kopieres til dine øvrige computere eller medieafspillere.

Ligeledes kan du tilslutte din USB-stick eller eksterne harddisk til andre computere i hjemmet, hvis du vil se film på din bærbare eller dele dine feriebilleder.

Det er dog irriterende at skulle flytte rundt på din eksterne harddisk hele tiden, sætte den til en ny stikkontakt og computer. Vi må heller ikke glemme, hvor let det er at miste en USB-nøgle – så er det surt, hvis minderne fra moster Gerdas fødselsdag lige lå på den nøgle.

Det gør NAS

Der er dog en nemmere løsning på, hvordan du kan dele film, musik, billeder, osv. i hjemmet.

I 2010 steg interessen for Network Attached Storage markant på forbrugermarkedet, da det giver dig adgang til trådløs deling i hjemmet.

Tidligere har NAS mere eller mindre været forbeholdt kontorer og it-nørder, men disse eksterne harddiske vinder indpas blandt almindelige forbrugere, simpelthen fordi de gør det elektroniske liv meget lettere – NAS kan sågar hjælpe på husfreden!

Forestil dig en central ekstern harddisk, der kan kommunikere via dit trådløse netværk i hjemmet. Hvis du har tilsluttet en computer til din fladskærm, kan du via harddisken streame dine film, du lovligt har foretaget en sikkerhedskopi af på din fladskærm – eller har købt og downloadet.

Samtidig kan din ægtefælle, kæreste eller børn have adgang til de film, de gerne vil se, men de kan se dem på deres bærbare pc i spisestuen eller på værelset. Ikke flere slagsmål om fjernbetjeningen, hvis der både skal ses Vild med dans, film og tegnefilm.

Vi må heller ikke glemme, hvor irriterende det kan være at skulle fragte cd’erne rundt i huset, fordi familiens stereoanlæg står inde i stuen, mens du gerne vil lytte til din musik inde i soveværelset på dit minianlæg.

Her er det et spørgsmål om at hooke din bærbare op til NAS-enheden og sætte et lydkabel til anlægget. Voila, du har musik i soveværelset – uden transport af cd’erne.

NAS kan også være en praktisk foranstaltning, hvis du vil foretage backup af samtlige af husholdningens computere i én central enhed. Ydermere er det nemt og simpelt at dele dokumenter.

Se også:  Microsoft Surface Laptop 4 [TEST]: Strømlinet Windows-laptop

Skal du læse børnenes stile igennem, kan de blot lægge dokumenterne ind på NAS-enheden, som du kan få adgang til via din computer. Dermed slipper du for at skulle overføre filer via USB-nøgler eller maile rundt til hinanden – det er nemt og hurtigt.

Network Attached Storage er, som det ligger i begrebet, en lagerenhed, som du tilslutter dit netværk. Har du en trådløs router i hjemmet, kan du købe en NAS-enhed og koble den til din stationære computer, eksempelvis, der fungerer som dit ’hovedkvarter’.

Herigennem kan du downloade dine købefilm eller musiknumre og lægge dem over på din NAS-enhed. Det kræver ikke engang en USB-forbindelse, men blot et netkabel mellem din pc og NAS-enheden, hvis hovedkvarteret ikke har et trådløst netkort. Måske lyder det svært, men det kan faktisk være meget simpelt – og ikke synderligt tidskrævende.

Der findes mange forskellige NAS-mærker på markedet, og priserne ligger omkring 1.500 kroner og opefter – kigger du hos netforhandlere, er det muligt at finde billigere priser.

Blandt de mere populære NAS-mærker finder du Netgear, Western Digital, Hewlett-Packard og Iomega. Det skulle være muligt at finde NAS-enheder i langt de fleste elektronikforretninger landet over – og ikke mindst online.

Har din trådløse router en USB-indgang, kan du nøjes med at købe en ganske almindelig ekstern harddisk og tilslutte den routeren. Dog er det langt fra alle routere, som har USB-indgange.

Hvad er dit behov?

Første skridt går ud på, at du definerer husholdningens behov for lagerplads og ønsket med en NAS-enhed.

Har du mange film, musiknumre og tunge filer liggende, som har behov for megen lagerplads, er det klogt at bruge penge på en to eller fire terabyte NAS-enhed.

Ønsker du at foretage backup af husholdningens computere, skal du sørge for, at mærket, du køber, har denne funktion indbygget. Her kunne det være relevant med en NAS-enhed, som har to indbyggede harddiske, der kan spejle hinanden, hvilket betyder, at den ene harddisk bruges udelukkende til at kopiere alle de filer, du overfører til din enhed.

Dermed har du ikke kun dine filer liggende på din computer, men på to NAS-harddiske hvis nu den ene harddisk skulle svigte.

Er der blot behov for backup og deling af fotoalbummer eller dokumenter, er det omsonst at købe mere end én terabyte NAS-harddisk, hvormed du naturligvis slipper billigere i pris.

Tag en snak med din forhandler om dine behov, og du er hjulpet godt på vej.

Adgang forbudt for uvedkommende!

Tænker du på sikkerheden og beskyttelse af dine filer på NAS-harddisken, kan du være tryg ved, at uønskede elementer ikke har adgang til dine filer, hvis du har et trådløst netværk med sikkerhedsaktivering.

[pt id=’2013165′ size=’large’ link=’file’]

 

Denne funktion er forskellig fra router til router, men summa summarum er, at du indstiller dit trådløse netværk til at have sikkerhedsaktivering via Windows’ kontrolpanel på din computer.

Du ved, at du har sikkerhedsaktiveret dit netværk, hvis du bliver spurgt om netværksnøglen, der er et password, du har lavet. Ellers kan du på listen over tilgængelige trådløse netværk finde navnet på dit netværk. Hvis der er et lille hængelås-ikon ved dit netværk, er du sikret.

Se også:  Asustor Lockerstor 4 [TEST]: Send dine filer på netværket for fuld power

Før du ripper samlingen!

Vil du lægge hele musik- eller filmsamlingen ind på din NAS-enhed, kan du risikere at løbe ind i en kopibeskyttelse af produktet, hvilket gør, at du ikke kan lave en kopi.

Der findes forskellige værktøjer på nettet, der kan rippe dine dvd’er og Blu-ray-film, så du kan overføre hele filmsamlingen til din pc – og dermed omgå kopibeskyttelsen.

Dog skal du være opmærksom på, at der findes forskellige juridiske fortolkninger af, hvorvidt det er lovligt at rippe dvd’er og musik cd’er, eftersom du omgår de sikkerhedsforanstaltninger, som producenten har lavet for at sikre, ingen laver kopier af produktet.

Samtidig er det fuldt ud lovligt at lave en sikkerhedskopi af dine indkøbte film eller musik, så længe det er til eget brug, og kopien ikke bliver videregivet til andre.

Dette juridiske dilemma gør det svært for forbrugerne at finde frem til, hvordan man kan sikkerhedskopiere sine film og musik på lovlig vis, når producenterne spærrer muligheden for dette.

Der er dog endnu ikke fældet dom i Danmark mod en privatperson, der har rippet sine film eller musik for at lave en sikkerhedskopi til egen brug. 

Til denne guide i trådløs deling i hjemmet har vi brugt en Iomega StorCenter IX2-200 NAS-enhed, Windows Vista på den stationære pc og Windows XP på den bærbare. Dermed kan dele af guiden variere fra bruger til bruger
– afhængig af hvilken hardware og software du benytter dig af.

Step 1:

[pt id=’2013167′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Først tilsluttede vi NAS-enheden til stikkontakten og routeren med et almindeligt netkabel. Her skal du naturligvis huske at sørge for at routeren er tilsluttet den computer der er dit ’hovedkvarter’. “‘]

Først tilsluttede vi NAS-enheden til stikkontakten og routeren med et almindeligt netkabel. Her skal du naturligvis huske at sørge for, at routeren er tilsluttet den computer, der er dit ’hovedkvarter’.

Step 2:

[pt id=’2013171′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Den stationære computer er vores hovedkvarter og da vi forbandt Iomega StorCenter til netværket fandt computeren selv enheden. Derefter installerede vi de forskellige drivere fra den cd-rom der fulgte med. Andre NAS-enheder kan muligvis selv finde de nødvendige drivere på nettet. Da installationen efter 15 minutter var gennemført klikkede vi på ’Min Computer’ hvor Iomega StorCenter figurerede på listen af tilsluttede enheder. “‘]

Step 3:

[pt id=’2013172′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Dernæst overførte vi film og musik til NAS-enheden hvilket var ligeså simpelt som at kopiere filer til en USB-nøgle eller anden lagerenhed ved at copy-paste fra den valgte mappe til den nyoprettede musikmappe på Iomega StorCenter.”‘]

Step 4:

[pt id=’2013173′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Da indholdet var kopieret til NAS-enheden kunne vi gå ind på den bærbare under ’Start’-menuen og vælge ’Netværkssteder’.”‘]

Da indholdet var kopieret til NAS-enheden, kunne vi gå ind på den bærbare under ’Start’-menuen og vælge ’Netværkssteder’.

Step 5:

[pt id=’2013175′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Her kunne vi finde harddisken på listen over offentligt tilgængelige enheder. “‘]

Her kunne vi finde harddisken på listen over offentligt tilgængelige enheder.

Step 6:

[pt id=’2013176′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvorefter vi kunne klikke på Iomega StorCenter og se at der nu var adgang til al musik gennem den bærbare. “‘]

Som du kan se, er det faktisk ganske nemt og hurtigt at opsætte en NAS-enhed og komme i kontakt med den. Vil du dele dine film, dokumenter, billeder eller foretage backup, er det stort set samme procedure – bortset fra, at de fleste harddisk-producenter har installeret et program på deres NAS, du bare skal klikke på for at foretage backup.


TAGS
backup
Bærbar computer
Guide
harddisk
Hewlet-Packard
Iomega
iTunes
nas
netgear
Network Attached Storage
router
sikkerhedskopi
Tips og trick
trådløs
Trådløs deling
usb-stick
western digital

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S