Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Trådløs bridge overrasker

På godt og ondt er WES610N en overraskelse. God forbindelse til alt, der er koblet til den, men et ustabilt trådløst netværk for alle andre enheder.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den nye trådløse bridge fra Cisco, Linksys WES610N, er ikke for alle. Ifølge Cisco selv fungerer den nemlig kun sammen med en Cisco Router, hvilket vi heldigvis var i besiddelse af til denne test.

Princippet bag produktet er, at den trådløst slutter sig til din router, og derefter kan du slutte op til fire enheder til den via almindeligt netværkskabel. Det lyder både smart og forjættende, så vi gik i gang med testen.

WES610N kan sættes op på to måder, men det er ikke umiddelbart indlysende. Ifølge den lille hurtigstarts manual er der nemlig kun en måde. Klik på wps-knappen på din router og derefter på wps-knappen på bridgen. Det gjorde vi så, og det virkede upåklageligt, men der var lige en lille ting, vi havde glemt. Nemlig at alle andre enheder på vores trådløse netværk pludselig ikke havde netværksforbindelse. Vi havde nemlig opsat et navngivet netværk og dermed brugt manuel opsætning og navngivning af det trådløse netværk. Vi måtte nu ind og indstille netværket igen til det oprindelige ssid og kodeord, og derefter var WES610N ikke længere på nettet.

Nu måtte vi i gang med at læse den manual, der var på den medfølgende cd. Her fandt vi ud af, at vi også kunne tilslutte bridgen direkte til routeren og så logge ind på den via dens webinterface. Vi måtte dog først lige kigge i dhcp-tabellen og her finde det ip-nummer, vi skulle bruge.

Netværksforstyrrelser

Nu gik det så nemt. Ved at skifte fra wps-setup til manual opsætning kunne vi indtaste netværkets ssid og kodeord, og så var enheden på nettet. En mulighed var også at køre en site survey og derigennem lokalisere det trådløse netværk, der var i nærheden, og så koble sig på derfra. Men naturligvis krævede det også kodeord til netværket.

Derudover var det primært ændringer på netværkskonfigurationens finere parametre, vi kunne stille på, men i denne omgang lod vi dem være. Vi gik nu i gang med at teste vores forbindelse og kunne med det samme konstatere, at vi havde en rigtig flot forbindelse gennem bridgen.

Faktisk så havde vi bedre forbindelse til internettet end på vores almindelige trådløse forbindelse. Vi kørte et par netværkstest og havde en meget stabil forbindelse, antallet af tabte datapakker var lille, og vi havde intet problem med nettet generelt.

Det var dog langtfra tilfældet med alle vores andre trådløse enheder. Pludselig hoppede de af og på nettet hele tiden. Vi kørte et overvågningsprogram og kunne se, at langt de fleste enheder mistede netværksforbindelsen ganske kortvarigt op til flere gange i minuttet. Nogle gange gik der utroligt længe, uden enheder blev kastet af, andre gange skete det hele tiden.

For at eliminere risikoen for, at det var dårlig forbindelse på det trådløse netværk, der gjorde det, så slog vi en extender til, og umiddelbart hjalp det. Men efter små 15 minutter var situationen den samme, alle andre enheder end dem, der var trådet til WES610N, blev smidt af fra tid til anden.

Vi fik aldrig afklaret, hvorfor dette skete, men da vi fjernede WES610N fra netværket, blev vores trådløse netværk atter stabilt. Det er en god enhed, men hvorfor det trådløse netværk bliver ustabilt, er en gåde.