Home » Router » TP-Link Deco M9 Plus [TEST]: Deco kan gøre dit smarte hjem (lidt) smartere
TP-Link Deco M9 Plus [TEST]: Deco kan gøre dit smarte hjem (lidt) smartere

TP-Link Deco M9 Plus [TEST]: Deco kan gøre dit smarte hjem (lidt) smartere

Share

Det seneste Deco mesh-system fra TP-Link kan ikke alene Wi-Fi-dække selv meget store hjem. Det kan også fungere som hub for smarte enheder fra producenten selv plus flere andre mærker, bl.a. Philips Hue, Amazon Alexa, Nest og Samsung

Deco M9 Plus er navnet på den tredje og hidtil stærkeste mesh-generation fra TP-Link. I forhold til Deco M5, som vi testede for godt et år siden i nummer 11/2017, er prisen for en 3-pack steget 500 kroner, men performancemæssigt er vi rykket flere klasser op, og firmaet lover Wi-Fi-dækning af 600 kvadrat-meter fordelt på op til tre etager.

Først og fremmest er M9 Plus AC2200-klassificeret og har en teoretisk hastighed på 2,2 Gbps, hvor M5 nøjes med AC1300-data. Dernæst kan det nye system fungere som hub for nogle af de smarte enheder, der bliver flere og flere af i vores smarte, opkoblede hjem.

Ud over Wi-Fi og Bluetooth har TP-Link udrustet M9 Plus med ZigBee-teknologi. Den sidste protokol gør det muligt at kontrollere ganske mange smarte pærer og stikkontakter samt sikkerhedsprodukter som sensorer og låse.

Kys dine hubs og apps farvel – eller?

Aktuelt er udvalget af smarte enheder, som er kompatible med Deco M9 Plus, overskueligt. Der er 41 produkter på firmaets liste, og heraf står der TP-Link på de 15. Dette tal skal gerne vokse i den nærmeste fremtid, og det er der også plads til, for systemet kan have mere end 100 enheder tilkoblet samtidigt.

Vi er nogle stykker, som kunne få et nemmere Wi-Fi-liv, hvis et mesh-system – eller en kraftig router – kunne klare alle husets opkoblede enheder. Nogle løsninger kræver imidlertid en hub – eller bridge, switch eller gateway, kært barn kan have mange navne – til at skabe forbindelse mellem enhederne og den egentlige router.

Se også:  Her er markedets bedste, billigste og hurtigste bredbånd

Et velkendt eksempel er Philips’ smarte Hue-lyssystem, som ikke fungerer ordentligt uden sådan en mellemstation. TP-Links app kan styre Hue-lamper, men man slipper ikke for hubben. Til gengæld kan man klare sig uden Hue-appen.

Omvendt er situationen med TP-Links smarte pærer og stikkontakter. De kan ikke bruges sammen med M9 Plus, uden at firmaets egen Kasa-app er installeret på smartphonen, men ellers stiller de ingen særlige krav.

Vi kunne godt leve uden Hue-hubben. På den anden side er Philips’ app noget mere sexet og intuitiv end TP-Links. Men Philips tilbyder ikke stikkontakter, som vi ikke kan undvære til lamper, der ikke er kompatible med Hue-pærer. Og sådan kan vi blive ved.

En anden uomgængelig hub her på adressen er den, der holder Netgears Arlo-overvågningskameraer kørende. Den er fysisk stor og temmelig strømslugende, men den giver større rækkevidde end en typisk router eller mesh-enhed, samtidig med at den sørger for, at kameraerne ikke sluger noget af netværkets trådløse båndbredde.

Her på Alt om DATA synes vi bestemt, at TP-Link har taget et rigtigt godt initiativ, men i vores optik er der lang vej igen, før vi står med en branchestandard i stil med f.eks. Wi-Fi eller Bluetooth. I mellemtiden kan programmørerne iblandt os hygge sig med at kode handlinger under IFTTT-paraplyen.

Et meget komplet mesh-system

Vi blev så glade, da vi så, at hver Deco M9 Plus-enhed – i modsætning til de fleste af markedets mesh-produkter – har en USB-port. Måske ikke et must-have, men i det mindste nice-to-have. Sådan lader TP-Link også til at have tænkt, for i den elektroniske brugermanual står der blot ”Reserved” ved denne tilslutning. Det vil sige, at her og nu er dens funktionalitet begrænset til opladning af en smartphone eller lignende.

Se også:  Internettet sviner med strømmen - er maskinlæring løsningen?

TP-Link fortsætter samarbejdet med Trend Micro og bundler et 3-års abonnement på HomeCare med mesh-systemet. Denne pakke omfatter både avanceret antivirus og forældrekontrol. Det første kan man måske ikke få for meget af, og det sidste lader til at være noget, som især amerikanske forældre går højt op i. Vi hører meget gerne fra læsere, som har erfaring med og/eller holdninger til brug af forældrekontrol.

TP-Link har udviklet ny teknologi til at maksimere kapaciteten i et mesh-system ved at kombinere alle tre frekvensbånd, når situationen og datatrafikken gør det ønskeligt.

Da Deco M9 Plus er et AC2200-klassificeret mesh-system, benytter det sig af tre frekvensbånd med en kapacitet på 400 Mbps på 2,4 GHz og 2 x 867 Mbps på 5 GHz.
I mesh-verdenen er det almindeligt, at det ene 5 GHz-frekvensbånd i et tri-band-system bruges som såkaldt backhaul (”returlast”) kanal til intern kommunikation mellem enhederne.

Her er TP-Link gået længere og har gjort det muligt at bruge samtlige frekvensbånd til backhaul i situationer, hvor systemet vurderer, at tung trafik på netværket kan afvikles bedre på denne måde.

Stemmestyring med Amazon Alexa er Deco M9 Plus klar til, når denne teknologi bliver tilgængelig her i landet. På udenlandske websites har vi læst os til, at man vil kunne bruge sin milde røst til at aktivere et QoS (Quality of Service eller båndbredde-prioritering) forvalg samt slå sit gæstenetværk til og fra.

Og med IFTTT-applets sættes grænserne næsten kun af fantasien. Hvad med at få tændt lyset i forhaven, når en bestilt taxi er fremme, eller få Hue-pærerne til at skifte farve, når favoritholdet scorer?

Internethastigheder målt fire steder i huset med tre forskellige smartphones og en notebook med ekstern Wi-Fi-adapter.

Mate S
  • Ydelse
  • Rækkevidde
  • Brugervenlighed
  • Features
  • Pris
4.5

Sammenfatning

Alt om DATA siger:
»TP-Link Deco M9 Plus er det første mesh-system, som både kan dække et stort hjem med Wi-Fi og styre over 100 smarte enheder fra en enkelt app. TP-Link tilbyder selv et bredt udvalg af smarte pærer og stikkontakter. Andre fabrikater som Philips Hue, Nest og Samsung kan tilgås fra appen, og listen over mærker og enheder skulle gerne snart blive længere.«

nøgletal
Pris: 2999 kr. (vejl.)
Produkttype: Tri-Band Wi-Fi-system med mesh-teknologi
Processor: Qualcomm Quad-Core
Hukommelse: 4 GB eMMC FLASH, 512 MB ram
Båndbredde: Op til 2,134 Gbps (400 + 2 x 867 Mbps) pr. enhed
Frekvensbånd og protokoller: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ac + gæstenetværk, Bluetooth 4.2, ZigBee HA1.2
Antenner: 8 interne (6 x Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee)
Porte: 2 x 1 Gbps LAN/WAN, USB 2.0
Mål (D x H): 144 x 44 mm
Vægt: 440 g
Energiforbrug (uden trafik/speedtest): 6,2/6,9 W

Sending
User Review
0 (0 votes)
TAGS
Internet
mesh-router
TP-Link

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S