Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: TP-Link AX3000 Deco X60: Få fuld tryk på hjemmets internet

Et trådløst netværk med tre mesh-enheder er perfekt til dækning af selv et større hus, og Wi-Fi 6-teknologi kan sikre rigelig kapacitet til såvel hjemmekontoret som familiens streamere og gamere.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Aldrig har vi haft mere brug for internettet og netværksadgang end i disse coronatider, hvor det meste af landet har været lukket ned og folk arbejder hjemmefra i størst muligt omfang. Men vil man have maksimalt udbytte af sin bredbåndsforbindelse – på smartphones, tablets og laptops – er kvaliteten af den trådløse dækning i hjemmet mindst lige så vigtig som den båndbredde, man betaler for.

Wi-Fi 6 er den hidtil hurtigste og bedst dækkende protokol til trådløse netværk i private hjem samt små og mellemstore virksomheder. Udrulningen af produkter har varet længere, end vi spåede, men nu bygger netværksgiganterne endda også mesh-systemer med Wi-Fi 6. På klientsiden har vi hæftet os ved, at mange nye laptops har Wi-Fi 6-kompatible, trådløse netværkskort. Desuden har foreløbig Apple og Samsung et udvalg af smartphones med Wi-Fi 6.

Og måske bedst af alt kan grej, der ”kun” kører Wi-Fi 5, også performe bedre i et Wi-Fi 6-miljø. Hvis økonomien ellers tillader det, er der efter vores mening ingen grund til at vælge andet end Wi-Fi 6-enheder til nye netværk eller opgradering af eksisterende installationer med gigabit-internet.

Det nye mesh-sæt

I den nye Wi-Fi 6-verden har AOD allerede testet TP-Links AX6000-router og TX3000-netværkskort. Nu er turen kommet til det første mesh-sæt – AX3000 Deco X60 – som består af tre identiske enheder i firmaets diskrete design, der pynter på et kontor og ikke skæmmer en stue.

Modelbetegnelsens ”AX3000” fortæller, at hver af de tre enheder i sættet tilhører AX-klassen – det tekniske udtryk for Wi-Fi 6 – og har en total, teoretisk båndbredde på 3 Gbps. Denne kapacitet er fordelt med 574 Mbps på det langtrækkende 2,4 GHz-frekvensbånd og 2,4 Gbps på det hurtigere 5 GHz-bånd.

OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) er det besværlige navn på den egenskab, som ofte kaldes hjernen i Wi-Fi 6. Teknikken går ud på at opdele de tilgængelige frekvensbånd i mindre bidder, så flere klienter kan modtage og sende samtidig. Deco X60 kan håndtere seks streams, hvad der skal give en mere dækkende rundstråling og færre ”døde” pletter i de forskellige rum.

TP-Link har ikke ligefrem ruttet med tilslutningerne på X60-enhederne. En USB-port kan vi leve foruden, men de to WAN/LAN-porte skriger på en switch.

TP-Link satser selvfølgelig meget på det store amerikanske marked, hvor der generelt er mere fokus på kontrol og sikkerhed. Disse behov dækker firmaet med en HomeCare-tjeneste, som er gratis de første tre år efter aktivering. Forældrekontrol er det første punkt i HomeCare-pakken. Det er muligt at begrænse onlinetid og blokere upassende indhold efter en profil, som administratoren opretter for hvert medlem af en husstand.

Antivirus har vi vel alle, men i samarbejde med Trend Micro tilbyder TP-Link en løsning, der ikke alene beskytter routeren, men også alle andre opkoblede enheder i hjemmet, mod nettets vira, malware og andre farer. Endelig er der QoS (Quality of Service) til prioritering af enheder og apps, så de vigtigste formål, eksempelvis hjemmekontoret eller familiens eSport-mester, får tildelt maksimal båndbredde.

Wi-Fi 6-mesh – perfekt til hjem med hjemmekontor

Sådan kan de tre enheder i Deco X60 mesh-systemet placeres i et større hus med flere etager. LAN-kabler fra den centrale router og ud til de to satellitter vil kunne sætte hastighederne yderligere i vejret.

Der kan være mange grunde til at have et hjemmekontor. Uanset hvilket argument, man vælger at bruge, er det vigtigt at huske, at kontoret derhjemme bør kunne fungere som en arbejdsplads med de faciliteter, man behøver – ikke mindst hurtigt og stabilt internet. Man kan godt besvare en kort mail på en laptop på et hjørne af køkkenbordet, men mere krævende opgaver stiller større krav til teknikken og ergonomien.

Et højaktuelt eksempel er videokonferencer, som ganske vist ikke kræver specielt meget båndbredde, men til gengæld behøver den højest mulige stabilitet. Et er en uheldig laptop/projektor-kombination til at forsinke en præsentation. Endnu værre er det at blive hægtet af et møde, fordi internetforbindelsen leverer pixeleret video eller simpelthen ryger.

Hvis en hjemmearbejdsplads skal fungere optimalt, bør den efter vores erfaring være første stop på netværket og kabelforbindes direkte til internetudbyderens bredbåndsmodem. Herefter finder man pladser til de andre mesh-enheder. Trådløse forbindelser er nemme, men hvis det er muligt, kan man med fordel trække kabler mellem den primære router og de øvrige enheder. Så skal man ikke ofre båndbredde til intern kommunikation i systemet og får endnu højere hastigheder.

Nogle vil mene, at TP-Link har fedtet lidt med portene på mesh-enhederne. Hos os vil blot to WAN/LAN-porte på routeren være alt for lidt, men den udfordring kan hos de fleste klares med en lille switch, for eksempel TP-Link TL-SG105 (5 porte) eller TL-SG108 (8 porte), der begge koster under 200 kr.

Alt det nødvendige

Udviklingen af software til et netværksprodukt er altid en balance mellem funktioner og brugervenlighed. En router til gamere kan have et ”dashboard”, som minder om cockpittet i en jumbojet, mens valgmulighederne typisk begrænses i et mesh-system som det testede Deco X60, der helst skal være en omgående succesoplevelse, når det sættes op.

Hvis man køber denne præmis, er Deco X60 særdeles vellykket. Man starter med at downloade og installere TP-Links Deco-app og følger anvisningerne på glimrende dansk på smartphonen.

Selve routeren kræver en smule arbejde, hvis man ikke allerede har en TP-Link-konto, men ellers er det nok at bestemme sig for et SSID (netværksnavn), som kommer til at gælde for samtlige mesh-enheder i hele netværket, og en adgangskode. Så er man kørende på begge frekvensbånd.

De to andre mesh-enheder i Deco X60-sættet skal blot placeres på de ønskede positioner og tændes. Hvis signalet er godt nok, finder de selv ud af resten, men det anbefales at ændre et fabriksnavn som ”Deco_6968” til ”Køkken”. Derefter kan man også aktivere et gæstenetværk.

TP-Link gør opmærksom på, at nogle trådløse enheder med ældre versioner af driver eller software kan være inkompatible med en Wi-Fi 6-router. Dette oplevede vi med det nyeste af vores tre MusicCast-systemer fra Yamaha – et slagskib af en RX-A3080 AV-receiver fra efteråret 2018 med opdateret software. Den kunne simpelthen ikke kommunikere med Deco X60, men den har ikke haft problemer med noget af alt det andet netværksgrej, Wi-Fi 6 eller lavere, der har været testet her på adressen. Nogle gange lever vores ting deres eget liv ...

Det afslører vores benchmarks

Vores hastighedsmålinger viser ikke overraskende, at tre mesh-enheder er bedre end en enkelt router, når man bor i et hus med tre etager. Når vi ser på resultaterne for første sal, kan samtlige fire klienter levere en downloadhastighed på over 100 Mbps – mere end nok til tre samtidige brugere af Netflix 4K/UHD-indhold. Hastighederne i kælderen og stueetagen vil nogle nok anse for overkill.

Her kan den halvgamle Asus-laptop ikke følge med, men med de andre klienter synes vi, at det er en fed fornemmelse, når selv den tungeste hjemmeside øjeblikkeligt kommer op på skærmen. En nærmere beskrivelse af vores hastighedstest ligger på vores hjemmeside www.aod.dk. Skriv ”Sådan tester vi routere og mesh-systemer” i søgefeltet.