Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Total datasletning

Når jeg siger forsvind, mener jeg forsvind!.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når det tidspunkt kommer, hvor vores computerdata skal sendes til de evige binære jagtmarkeder i skyen, vil vi brugere også være sikre på de bliver der.

Her træder Eraser 6.0.6 frem på scenen, og tilbyder sin assistance ganske gratis. Programmet er ganske enkelt beregnet til at slette data så godt og grundigt, at de ikke kan gendannes af tredjepart, eller en helt anden part for den sags skyld.

Vi har alle data på vores computere, som måske ikke direkte er statshemmeligheder, men som vi alligevel helst er foruden, at andre skal have adgang til.

Det kan være når vi vil have fjernet data uigenkaldeligt fra computeren, mens vi stadig anvender den. Endnu mere sandsynligt kan det komme på tale, når vi eksempelvis skifter harddisk og lader den gamle gå videre til nogen, der lige så godt kan få nytte af den.

Man kan selvfølgelig slette alt data manuelt, formatere drevet og slette partitionerne. Det gør det ikke let for andre at få adgang til ens data. Men anvender man stadig computeren eller vil være endnu mere sikker, hvorfor så ikke anvende et program som Eraser til at fjerne alle spor.

Eraser er let at hente og installere, det er gratis og desuden udgivet under GNU GPL licensen. Programmet kan i denne udgave med sikkerhed anvendes til Windows XPSP3, Windows Server 2003SP2 og Server 2008, Windows Vista samt Windows 7.

Efter endt installation vil der være at finde et ikon for Eraser i Windows meddelelsesområde på proceslinjen. Det minder lidt om et advarselsskilt for atomart affald, blot med rød farve som erstatning for den gule farve.

Frygt ej, Eraser er sikkert så længe du ikke sletter noget du senere fortryder. I givet fald bliver det mere end svært at genoprette.

Startinterfacet kan dårligere blive mere enkelt. Eraser starter med et tomt vindue med titlen “Erase Schedule”. Det er her, at opgaverne træder frem, når de er valgt, samt her det kan ses, hvor langt opgaven er fra at være fuldført.

Menulinjen øverst består ganske enkelt af menupunkterne “Erase Scedule”, “Settings” samt “Help”.

“Settings” er stedet, hvor det vælges hvilke overskrivningsmetoder, der skal anvendes til at slette data med. Det kan vælges, hvilke metoder der skal anvendes til at slette data med, såvel hvor der er data, og hvor der er ledigt på drevet.

Henholdsvis 14 og 13 metoder er der at vælge mellem, der i stigende grad sikrer en fuldstændig og uigenkaldelig sletning af indholdet på drevet. Den vildeste er Gutmann metode, der overskriver data 35 gange. Her skal man nok væbne sig med endog rigtig god tålmodighed.

I det hele taget er det en tidsforbrugende proces at overskrive alle data, hvis det er mange data der tales om. Vi prøvede kun de blidere metoder, men selv de tager en del tid.

Det kan også vælges at erstatte slettede filer med bestemte udvalgte filer, hvis det skulle være af interesse.

Under “Erase Schedule” startes manuel sletning af udvalgte filer. Som navnet ligeledes angiver, er det her man kan starte tidsfastlagte overskrivninger af data på bestemte tidspunkter og dage.