Home » AOD Pro » Tillid er godt, men kontrol er faktisk bedre
Tillid er godt, men kontrol er faktisk bedre

Tillid er godt, men kontrol er faktisk bedre

Share

Alle former for samarbejde kræver tillid, men især når det gælder it-udviklingsprojekter, er det en rigtig god ting at kende sine lus på gangen og have helt styr på, hvem det egentlig er, man samarbejder med. En dansker er nu sat i spidsen for europæiske rettigheder

Det er enkelt at planke designet af en kaffekande eller en blomstervase. Til gengæld er det også rimelig enkelt at opdage det og slæbe synderen for en dommer for at få en tilkendegivelse af, om der rent faktisk er tale om brud på ophavsretten. Ganske som en nylig tvist mellem en keramiker og Netto i skikkelse af Salling Group har vist det. Bevisets stilling bliver derimod straks sværere, når vi bevæger os væk fra fysiske produkter og over i kodning af software eller de algoritmer, der for eksempel ligger til grund for en tjeneste eller serviceydelse.

Samtidig kan en sådan krænkelse have flere ansigter – for eksempel hvis en samarbejdspartner anvender ens arbejde til formål, der ikke er aftalt, eller stjæler det for at patentere det. Et eksempel herpå er Aalborg Universitet, der har samarbejdet med kinesiske forskere, som – tilsyneladende, uden at universitetet vidste det – har bragt den kinesiske it-gigant Hikvision ind i samarbejdet. Det er problematisk for et sådant forskerarbejde, dels fordi firmaet har kommercielle interesser, dels fordi der i det konkrete tilfælde er tale om et firma, der leverer løsninger til masseovervågning og har det kinesiske militær i ejerkredsen.

Se også:  Pandemien bør ikke ændre den måde virksomheder sikrer sig på

Kend dine partnere

”Jeg kender naturligvis ikke detaljerne, når man har beskyldt Aalborg Universitet for at have hjulpet det kinesiske styre med at udvikle en løsning til masseovervågning. Men jeg vil godt gå så langt som til at sige, at man formentlig er blevet taget med bukserne nede. Hvis en kineser kommer til dig for at etablere et samarbejde, kan du være rimelig sikker på, at han ikke gør det for dine blå øjnes skyld, men fordi du har en teknologi, han er interesseret i at få fingre i.”

Så klart udtrykker Kina-eksperten Christina Boutrup sig i forbindelse med den konkrete sag. Hun siger videre:

”Om der helt konkret er tale om en krænkelse af de danske forskeres rettigheder, ved jeg naturligvis ikke, men jeg ved, at de kinesiske forskere sammenlignet med Danmark er meget tættere knyttet til opstartsmiljøet, og der skal man være klar over, at der er stor risiko for indblanding af kommercielle interesser. Derfor kan jeg også give det gode råd, at man definerer en ”code of conduct”, allerede inden et samarbejde etableres. Der skal ganske enkelt være klarhed over den udviklingsmæssige dagsorden, lige som man naturligvis skal kende alle parter i samarbejdet.”

Dansk rettighedsforkæmper

Nu er det selvfølgelig ikke kun i forskermæssig sammenhæng, der er risiko for at blive taget ved næsen. Det er der også i den kommercielle verden, hvor det i lige så høj grad gælder om at beskytte sin intellektuelle ejendomsret i forhold til såvel brands som produkter og services. Især når det gælder data, der flyder på kryds og på tværs mellem forskellige interessenter, kan det være mere end almindelig svært, men en dansker er nu sat i spidsen, når det gælder om at kæmpe for virksomheders designrettigheder og beskytte dem mod ulovlig kopiering eller ulovlig anvendelse.

Se også:  Nu går hackerne efter dine software-leverandører

Advokaten Anette Rasmussen er tiltrådt som præsident for organisationen ECTA, der rådgiver EU-Kommissionen inden for den lovgivning, der handler om beskyttelse af intellektuel ejendomsret, og de næste to år skal hun dels passe sit daglige arbejde som partner i rådgivningsvirksomheden AWA Denmark, dels som blot den anden dansker nogensinde stå i spidsen for arbejdet med at assistere EU-kommissionen med såvel ekspertviden som praktisk brancheerfaring omkring lovgivningen på området.

EU kigger på lovgivningen

”ECTA arbejder blandt andet for at fremme uvildig viden og faglighed i EU inden for kerne-områderne varemærkeret, design, ophavsret og anden intellektuel ejendomsret samt internetrelaterede emner. Noget af det, der står øverst på min to-do-liste, er at kigge rettighederne efter i sømmene i forhold til kunstig intelligens og andre nye teknologier med henblik på at få dem opdateret, så virksomhederne får den beskyttelse, de har behov for,” siger Anette Rasmussen, der både nationalt og internationalt er anerkendt for sin ekspertviden inden for dette retsområde.

TAGS
ecta
ophavsrettigheder
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S