Home » Internet » Ti gode hacks til Google Chrome
Ti gode hacks til Google Chrome

Ti gode hacks til Google Chrome

Share

Få mest muligt ud af Googles browser med vores
omfattende hackingguide

Man skulle tro, at Googles nye Chromebrowser ville dø en hurtig død på grund af dens tilsyneladende uvenlige væsen. Men den er tværtimod ved at blive nørdernes foretrukne valg, og brugere over hele verden begynder at fuske med den og undersøge dens skjulte muligheder.

Chrome mangler ikke nødvendig funktionalitet, og den viser nu, at den kan alt: fra at starte i Incognito-mode som standard for at øge sikkerheden til at bruge en enkelt proces til alle tabs for at spare på ressourcerne. Den kan sågar få billedet på en webside til at hvirvle og snurre rundt som en vanvittig, hvis man får lyst til noget nyt.

Rækken af nyttige modifikationer, som man kan bruge til at skræddersy sin Chrome, er ekstremt varieret. Den lynhurtige V8 JavaScript-engine gør det endnu mere imponerende. Fra simple Parameterændringer til komplekse appletter – følg denne omfattende guide, der viser, hvordan man finder ud af at vride Chrome i facon.

Få flere Omnibox-forslag

1 Når man indleder en søgning i Chromes Omnibox-url-bjælke, opretter den en liste over forslag til matchende sites. Den er imidlertid begrænset til et maksimum på fem sites som standard, og det er lovlig restriktivt. Med dette hack kan du øge det tal.

Højreklik på Chromeikonet (gerne det i Windows’ startmenu) og vælg ”Egenskaber”. I det vindue, der kommer frem, skal du finde Target-boksen, tilføje et mellemrum ved linjens slutning plus den følgende tekst:

-omnibox-poopu-count:40

Det øger listen til 30 sites, men du kan selv vælge et tal, der passer dig.

Fjern kun din seneste surfhistorie

2 De sites, du har besøgt, bliver foreslået i browserens Omnibox. Det kan give problemer, hvis du deler pc’en med andre. Hvis du for eksempel har ledt efter en gave, kan det ødelægge overraskelsen. Man kunne rydde browserdata, men så rydder man også alle andres søgninger. Man kunne midlertidigt skifte til Incognito-mode for at sikre, at der ikke bliver gemt nogen søgedata, men hvis du glemmer det, har du det samme problem.

Men med et lille, gratis værktøj ved navn Google Chrome Backup (GCB) fra Parhelia Tools kan man tage backup af sin browsers profil og gendanne den bagefter, sådan at man skruer tiden tilbage til det punkt, hvor man tog backup. Når man skal bruge værktøjet, skal man åbne dets zipfil, pakke ”gcb.exe” ud og køre den eksekverbare fil.

Det er meget enkelt at bruge programmet til at slette sine spor. Før du begynder at surfe, trykker du på knappen ”Run Wizard”. Et andet vindue dukker op. Sørg for, at ”Backup” er valgt og tryk på ”Next” Vælg standardprofilen og tryk ”Next” igen. Find et sted at anbringe backuppen af standardprofilen (en usb-nøgle, for eksempel. Her kan du også gemme GCB til brug på offentlige pc’er), og tryk på ”Back up”. Backuppen tager et sekund eller to, men du skal lukke vinduet manuelt.

Efter at du er færdig med din fortrolige browseropgave, genskaber du profilen (hvilket kun fjerner din seneste browserhistorie) ved at køre GCB igen: tryk på knappen ”Run Wizard”, vælg ”Restore” og tryk ”Next” igen. Husk at gendanne til standardprofilen, tryk ”Next” igen og klik til sidst på ”Restore”. Du bliver bedt om at bekræfte handlingen, hvorefter backuppen bliver gendannet.

Brug Stumbleupon

3 Stumbleupon er en glimrende tjeneste til at generere ideer eller simpelthen spilde en time eller to på at finde seje ting. Der er ingen plugin til Chrome, men det er intet problem.

Højreklik på Bookmarkbjælken og vælg ”Add page”. Giv dit nye bookmark et passende navn – ”Stumble”, for eksempel – og skriv dette JavaScript ind i url-feltet:

javascript:window.location.href =‘http://www.stumbleupon.com/demo/#url’;

Når du vil bruge sitet, kan du simpelthen klikke på dette bookmark, så åbner Stumbleupons hjemmeside.

Læse RSS-feeds

4 En af de overvældende skuffelser ved Chrome, da den blev lanceret, var manglen på en integreret RSS-læser. Google gik åbenbart ud fra, at alle ville bruge firmaets webbaserede Reader i stedet. Men nu har udvikleren Ricardo Ferreira skrevet et script, der ligger bag et bookmark i Bookmarksbjælken og gør det muligt for brugerne at læse RSS-feeds direkte.

Når man skal bruge scriptet, skal man i Chrome gå til www.feeds.ramisp.org. Find det stykke tekst, der siger ”AutoDetect RSS” og træk det til Bookmarksbjælken. Det opretter et bookmark, der indeholder en speciel JacaScript-funktion.

[pt id=’2004685′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Føj RSS-feeds til Chrome med en enkel JavaScript-applet”‘]

Føj RSS-feeds til Chrome med en enkel JavaScript-applet

Surf så til et site med et RSS-feed (www.dr.dk, for eksempel). Tryk på bookmarket Auto-Detect RSS, så bliver sitets hovedfeed åbnet i websitet www.ramisp.org. Øverst på siden kan du også se en række muligheder, hvor du kan abonnere på feed’et ved hjælp af Yahoo!, Google, Pageflakes og Netvibes.

Se også:  Sonos ønsker forbud mod Googles mobiler, bærbare og højttalere

Brug Chromes ”About”-sider

5 Hvis du vil vide, hvad der sker inden i Chrome, er der en speciel url, som man kan bruge til at få alle de oplysninger, man kan ønske sig om browseren og dens ydelse.

I Omnibox skriver du ordet ”about:” uden citationstegn, men med kolon. Nu bør du få nogle grundlæggende oplysninger om browserens opbygning, dens V8 JavaScript-engine og så videre.

Hvis du vil se, hvordan browserens DNS-prefetching-system virker for tiden, skal du skrive ”about:dns” i Omnibox og trykke [Enter]. Prefetching er en teknik, der bruges til at sætte fart i DNS-domæners opløsning. Men pas på, for indtil du lukker browseren – selv om du tror, at du har ryddet browserhistorikken – bliver denne DNS-information der stadig, inklusive navne på alle de domæner, der er blevet prefetch’et.

Hvis du vil se, hvorfor det er en god ide at rydde Chromes cache helt, skal du skrive url’en ”about:cache”. Url’erne på enhver side og ethvert sideelement, der nogen sinde er blevet cachet af browseren, kommer frem – og man kan klikke på dem.

Man skulle tro, at disse data blev slettet, når man rydder sine browserdata. Men der er mange, der ikke ved, at hvis man vælger ”Clear browsing data…” på Chrome Customise-menu (skruenøgleikonet), er Time Period-menuen i det billede, der kommer op, indstillet til ”Sidste dag” som standard. Vælg muligheden for at slette alt, så bliver cachen helt ryddet.

Prøv for sjov at skrive ”about:internets”. Nu kører Chrome Pipes-skærmbeskytteren inden i sig selv. Hvis du ikke ved, hvad vi taler om, er det en satirisk henvisning til den amerikanske senator Ted Stevens omtale af internettet som ”en række rør”.

[pt id=’2004681′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Et overraskende fund: Chrome kører rør-skærmbeskytteren fra XP”‘]

Et overraskende fund: Chrome kører rør-skærmbeskytteren fra XP

Begynd at browse i Incognito-mode

6 Chrome har en nyttig evne til at gemme et bookmark på skrivebordet, Startmenuen eller værktøjsbjælken til senere genbrug. Men hvis du ikke allerede er i Incognito-mode, før du surfer til websiden og gemmer den som bookmark, kan du ikke bagefter starte dette bookmark i Incognito-mode.

Det kan man ændre ved at finde bookmark’et og højreklikke på det. Vælg ”Egenskaber”. For enden af Target-tekstboksen skal du tilføje et mellemrum og skrive ”-incognito” (uden citationstegn). Dobbeltklik så på bookmark’et, så åbner det i den karakteristiske skifergrå Incognito-mode. Man kan også højreklikke på Chrome i Startmenuen og tilføje dette nøgleord til slutningen af Targetlinjen i dens egen Egenskaber-side for at starte hele browseren i Incognito-mode.

Sådan ændrer man Chromes procesmodel

7 Lad os være ærlige: Chromes interne multiprocesarkitektur gør den meget tung over for virtuel hukommelse. Den er beregnet til at være robust nok til at køre den næste generations Web 2.0-applikationer, og det betyder, at den opfører sig lidt som et operativsystem. Som standard består Chrome af talrige processer, men hvis man kun bruger den til rutinesurfing, er der ingen grund til at spilde al den ekstra hukommelse og cpu-tid, selv om man har en ret ny pc, der kan klare den ekstra belastning.

Bag kulisserne kan Chrome køre i tre procestilstande. Den mest effektive er single process mode. Når man vil bruge denne tilstand, skal man åbne Chromes egenskaber i Startmenuen og tilføje tekststrengen ”-single-process” (uden citationstegn) til slutningen af Target-boksen. Nu bruger browseren kun en proces, uanset hvor mange tabs der er åbne.

Hvis man tilføjer tekststrengen ”-process-per-site”, åbner Chrome en ny proces for hver tab, men hvis man åbner det samme site i to tabs, kører den dem i samme proces. Tekststrengen ”-process-per-tab” tvinger Chrome til at lave en helt ny proces og bruge et nyt hukommelsesområde til hver tab, hvilket er dens standard.

Download YouTube-videoer

8 Hvor andre browsere skal bruge en plugin for at downloade YouTube-videoer, kan Chrome gøre det med et lille stykke JavaScript. Højreklik simpelthen på bookmarksbjælken og vælg ”Add page…”. Kald den ”Download Video” og skriv det følgende JavaScript på en linje i url-boksen:

javascript:window.location.href = ‘http://youtube.com/get_video?video_id=’ + swfArgs[‘video_ d’] + “&l=” + swfArgs[‘l’] + “&sk=” + swfArgs[‘sk’] + ‘&fmt_map’ + swfArgs[‘fmt_map’] + ‘&t=’ + swfArgs[‘t’];

Gå nu til en YouTube-side og kør en video. Klik så på ”Download Video” for at downloade den. Forløbet bliver vist i en bjælke i bunden af browservinduet, men hvis du trykker [Ctrl]+[J], åbner du en tab, der indeholder downloadhistorikken.

Pas imidlertid på. De downloadede filer bliver gemt med filnavnet ”get_video” uden noget efternavn. Omdøb hver af dem og bruge efternavnet ”.flv”. Hvis du ikke har software, der kan afspille ”.flv”-filer, kan du downloade den gratis VLC Medi Player. Læs mere under Ressourcer.

Se også:  Kæmpe opdatering til Google Chrome

Sammenlign brugen af browserressourcer

9 Hvis du ikke er sikker på, hvilke af dine browsere der bruger flest ressourcer, findes der en meget enkel måde at se denne information på i Chrome, uanset hvilken browser du vil undersøge.

Hold [Shift] nede og tryk [Esc]. Det starter Chromes interne jobliste. Hvis du nu klikker på ”Stats for nerds”, kommer der en ny tab, der viser hukommelsesbrug for alle kørende browsere, uanset type. Nederst på siden er der også detaljerede oplysninger om individuelle Chromeprocesser. Du kan droppe joblisten for at se bedre.

Få billeder til at danse

10 Her er et underholdende hack: Det får billederne til at danse rundt. Gå først til en webside, der indeholder mange billeder – en billedsøgning eller dine mest besøgte sites. Slet alt i Omnibox og skriv denne JacaSript som en enkelt linje:

javascript:R=0; x1=.1; y1=.05; x2=.25;

y2=.24; x3=1.6; y3=.24;

x4=300; y4=200; x5=300;

y5=200; DI=document.images;

DIL=DI.length;

function A(){for(i=0; i-DIL; i++) {DIS=DI[ i ].style;

DIS.position=’absolute’;

DIS.left=Math. sin(R*x1+i*x2+x3)*x4+x5;

DIS.top=Math. cos(R*y1+i*y2+y3)*y4+y5}R++} setInterval(‘A()’,5); void(0);

Når du trykker [Enter], begynder vanviddet. Når du vil stoppe det igen, skal du trykke på ”Refresh”.

[pt id=’2004683′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Få billeder på en webside til at danse rundt med JavaScript”‘]

Få billeder på en webside til at danse rundt med JavaScript

Man kan lade Chrome bruge en anden søgemaskine, der er afhængig af et nøgleord, som man skrive i Omnibox. Det er nyttigt, hvis man søger efter en bestemt form for materiale, for eksempel billeder, på farten.

Surf først til Google Images og udfør en søgning på et enkelt ord, ligegyldigt hvilket. Kopier den resultatsidens url, højreklik på Omnibox og vælg ”Edit Search Engines…”. Tryk på knappen ”Add”, og et lille vindue bliver åbnet. Skriv et navn på søgningen (”Billeder”, for eksempel). I Keyword-boksen skriver du ”img”.

[pt id=’2004687′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Det er enkelt men praktisk at tilføje og bruge søgninger i Omnibox”‘]

Det er enkelt, men praktisk at tilføje og bruge søgninger i Omnibox

I url-boksen skriver du den url, du kopierede, men rediger den, så den overskriver det nøgleord, du søgte på, med strengen ”%s” (uden citationstegn). Hvis du har søgt på ordet ”killinger”, skal du erstatte ”killinger” med ”%s”. Tryk OK og luk søgemaskinens dialogboks.

Fra nu af kan du, når du vil søge efter billeder, skrive nøgleordet ”img” efterfulgt af et mellemrum og derefter et søgeemne ind i Omnibox. Nu ændrer Omnibox sig for at vise, at den foretager en billedsøgning.

Chrome har en voksende hær af udviklere, der laver temaer, men installationsmetoderne er ikke indlysende. Når man skal installere et, skal man først gå til Min computer og klikke på ”Tilbehør”. Vælg ”Egenskaber for mappe…” og klik på Vis-knappen. Sørg for, at ”Vis skjulte filer og mapper” er markeret. Tryk ”OK”. Naviger så til C:Documents and Settings<brugernavn>Local SettingsApplication DataGoogleChromeApplicationversionThemes.

[pt id=’2004686′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Hvis man vil tilbage til originalen kopierer man standard-dll’en over den nye”‘]

Hvis man vil tilbage til originalen, kopierer man standard-dll’en over den nye

Erstat <brugernavn> med dit brugernavn og <version> med den version, du har installeret. Ved slutningen af denne sti er der en fil ved navn ”default.dll”, som er den eneste udgave af standardtemaet. Giv den et andet navn.

Download et nyt Chrome-tema. Tryk [Ctrl]+[J] for at se downloads og klik ”Show in folder” ved den default.dll, du har downloadet. Kopier den nye default.dll ind i Chromes Themes-mappe og se den ved at genstarte browseren.

Skriv ”about:crash” i Omnibox, og tab’en går ned. I stedet kommer der der en trist tab og en opfordring til at opfriske tab’en. Og hvis man starter Chrome med kommandoen ”-crash-test”, går den ned start. Hvis man skriver ”about:hang”, hænger den aktuelle tab, og ”about:shorthang” får den til at fryse en kort stund.
Hvis du gerne vil undgå popup-reklamer, skal du bruge funktionen ”-disable-popup-blocking” Vil du gerne undgå billeder på websites eller popups? Brug funktionen ”-disable-images”.

[pt id=’2004684′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Simulér et fanenedbrud ved at skrive ”about:crash” i OmniBox’en”‘]

Simulér et fanenedbrud ved at skrive ”about:crash” i OmniBox’en

Hvis du vil se browserens load-materiale, skriver du ”about:network” i Omnibox og trykker på ”Show Current I/O Status”. Åbn en ny tab, surf til et website, og den første tab vil nu indeholde url’erne for alle de sideelementer, der er indlæst.

Har du prøvet at lægge en kommentar på en webside, men endte med at blive frustreret, fordi tekstboksen var alt for lille til, at du kunne overskue din tekst, før du sendte den?

Når man sidder over for en tekstboks, bør der være et lille felt nederst til højre. Klik og træk med musen til en mere anvendelig størrelse.

En af de bedste ting ved Mozillas Firefox-browser er dens evne til at gendanne sine tabs’ tilstand, da den sidst blev lukket. Chrome kan også gendanne tilstanden, næste gang den kører. I den eksekverbare Star menu properties tilføjer man blot funktionen ”-rstore-last-session”. Så fortsætter den, hvor du slap.

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ressourcer

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
Chrome
Google
Guide
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S