Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Wix mod WordPress: Web-giganternes kamp

To af de absolut mest populære værktøjer til at lave websider er her i hård testduel. De har hver sine fordele og retter sig mod forskellige behov.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det var engang en kompliceret sag at opbygge sin egen webside. Sådan er det ikke længere. Brugervenlige og meget populære platforme som WordPress og Wix gør det muligt at udvikle helt gratis; du kan endda slippe for udgiften til hosting. De to løsninger giver dig alt, hvad du skal bruge for at designe og offentliggøre din hjemmeside, vedligeholde den og være i dialog med brugerne. Det vurderes, at næsten en halv milliard sites er bygget med WordPress, mens op imod 200 millioner mennesker bruger Wix.

Hvis du foretrækker at starte gratis, kan du glæde dig over, at WordPress gør det muligt at bruge et underdomæne til WordPress.com. Så skal du heller ikke tænke på at konfigurere databaser eller at holde sitet opdateret. Ulempen er, at du får en webadresse, der ikke helt er din egen: https://minside.wordpress.com.

Ønsker du i stedet, at dit eget domæne peger på et WordPress.com-hostet site, skal du betale 25 kroner om måneden (wordpress.com/pricing) for ”Personal” abonnement. Så undgår du reklamer for Wordpress.com, kan tage imod betalinger, kan ændre i standardlayouts og få e-mail-support.

Begge har gratis hosting

Hvis du allerede har et domæne, kan du selvfølgelig køre din WordPress-hjemmeside der. Nogle hostingfirmaer tilbyder installation af WordPress med ”et enkelt klik” og kan hjælpe med at holde øje med og installere opdateringer af WordPress. Men ellers kan du uploade og konfigurere dit site selv. Kravene er blot, at serveren kører PHP 7.4 eller senere samt enten MySQL 5.7 (eller senere) eller MariaDB 10.2 (eller senere), hvilket normalt ikke er noget problem. Wix tilbyder som WordPress gratis hosting, selvom du med Wix får en mere kompleks adresse. Hvis dit brugernavn for eksempel er ”Mitbrugernavn”, og din hjemmeside hedder ”Minhjemmeside”, vil din ”Om”-side have url-adressen https://mitbrugernavn.wixsite.com/minhjemmeside/om.

Selvom du ikke kan hente din kildekode i Wix og få den hostet på dit eget domæne, kan du godt bruge domænenavnet. Det koster 10 euro om måneden, og du får 3 GB lagerplads plus 24/7-support. Men det er jo så også betydelig mere, end du betaler hos WordPress.

Hvis du vælger at hoste dit site hos WordPress.com, bliver du ledt igennem en tretrinsproces, hvor du blandt andet skal oplyse din e-mail-adresse, hvor du skal vælge et domæne (gratis eller betalt) og vælge en betalingsplan (abonnement). Linket til den gratis løsning er placeret diskret øverst på siden.

I luften med hjemmesiden

Nu kan du begynde at opbygge og designe din hjemmeside; eller du kan vælge at lave en online-shop, hvis det er det, du har ambitioner om. Det sidste kræver dog et betalt abonnement.

Nu skal du hos WordPress vælge et tema, altså en overordnet skabelon for, hvordan dit website skal se ud. Der bliver vist en masse mulige temaer, og du kan få en forhåndsvisning af, hvordan de hver især ville se ud, hvis du gik i luften med dem.

Du vælger et af temaerne, og nu kan du gå i gang med at redigere. Når du er tilfreds, skal du blot klikke dig igennem nogle få sider, og så er dit site publiceret.

Hos Wix er processen næsten den samme. Du bliver ført igennem en række skærmbilleder, hvor du kan definere målet med dit site. Derefter kan du tilvælge funktioner som blog, chat og skabeloner.

Der findes endnu mere avancerede værktøjer som eksempelvis musikstreaming, mulighed for at modtage ordrer på madvarer eller sælge medlemskaber. Vær opmærksom på, at nogle af disse tillokkende muligheder ikke er gratis.

Når du har valgt elementer, kan du opbygge hjemmesiden med Wix Editor, som rummer en masse minibilleder og forhåndsvisninger i fuld skærmstørrelse, hvorved du kan få et klart indtryk af, hvordan det færdige produkt vil tage sig ud.

Alternativt kan du drage fordel af den nye Wix ADI, som bruger kunstig intelligens til at give dig forslag.

Både WordPress og Wix har et kontrolbord, hvor du finder en bred række værktøjer til at styre, vedligeholde og overvåge dit site. Men på dette punkt er de to løsninger ikke helt ens.

WordPress skelner mellem ”sider” (med faste sider som ”Om” og ”Kontakt”) og ”Indlæg”, som er de indholdsting, du lægger ind på den færdige hjemmeside, for eksempel i en blog eller som løbende nyhedsartikler.

Det mere avancerede

Begge platforme gør det muligt at gå bag om det mest basale ved at udvide kernefunktionerne. Wix App Market er nydeligt kategoriseret og nemt at søge i med en fuld beskrivelse af alle apps. Der er masser af gratis indhold, men også tilføjelser, som du skal betale for.

Når du føjer en app til din hjemmeside, giver Wix dig besked om, hvilke dele af din kode og dit indhold den vil få adgang til.

Appsene kan nemt flyttes ved at trække i dem, eller du kan justere dem på et ”flydende” kontrolpanel.

plugins bliver bedømt

Også WordPress har en blanding af gratis og betalte tilføjelser. Men hvis du får dit site hostet på WordPress.com, kræver alle plugins et ”Business”-abonnement til 169 kroner om måneden.

Hvis du selv hoster, er der ikke denne begrænsning. Du kan installere plugins fra kontrolpanelet eller uploade dem manuelt til din server.

Ligesom tilfældet er med Wix App Store, er der brugere, som bedømmer disse plugins, hvilket kan være en stor hjælp, da der er mange plugins, som kan næsten det samme.

WordPress har apps til iOS og Android, så du kan redigere dit site, mens du er på farten. Du kan uploade billeder fra din mobiltelefon, skrive indlæg eller sider og finde statistik. Der er tilsvarende programmer til Windows, macOS og Linux.

Hvis du vælger Wix, skal du vide, at den løsning ikke egner sig til store projekter. Wix tillader ikke mere end 100 sider, og selvom du har færre, kan du komme ud for, at Wix advarer dig om, at flere sider kan påvirke sitets hastighed og ydelse. Man kan dog ”snyde” sig udenom med dynamiske sider, som henter indholdet fra databaser, men det er en avanceret løsning.

Hvad skal du så vælge? Hvis du ønsker at hoste dit site selv, så er WordPress den eneste mulighed, og det er en fremtidssikker løsning i den forstand, at sitet kan vokse nogenlunde, som det passer dig.

Wix giver til gengæld en indbydende brugerflade, som er nem at gå til, hvilket gør denne platform egnet for mindre erfarne brugere, der bare hurtigt vil i gang med et ikke alt for stort website.

Klar til beslutning

WordPress kræver kort sagt, at du sætter dig ind i mulighederne. Det er en mere åben platform, men også med langt flere features og større potentiale end Wix, der først og fremmest er nem at bruge. Positivt er det, at begge platforme byder på dansk brugerflade.

Tænk dig godt om, før du beslutter dig. Det er ikke så rart at ombestemme sig undervejs, for når først du har et site oppe at køre, er det svært og omkostningskrævende at flytte det til en anden platform. Heldigvis tilbyder begge platforme en gratis konto, så du kan prøve tingene af og eventuelt opgradere til en betalt tjeneste, når du er klar til at vælge side.


BEDØMMELSE
WordPress
Kvalitetsindtryk: 5
Brugervenlighed: 3
Funktioner: 6
Ydelse: 5
Pris: 5
Samlet vurdering: 5

BEDØMMELSE
Wix
Kvalitetsindtryk: 4
Brugervenlighed: 6
Funktioner: 4
Ydelse: 4
Pris: 4
Samlet vurdering: 4