Home » Apps » 3D Creator [TEST]: Verdens billigste 3D-scanner?
3D Creator [TEST]: Verdens billigste 3D-scanner?

3D Creator [TEST]: Verdens billigste 3D-scanner?

Share
Rundt og rundt og rundt

Appen 3D Creator er selvinstruerende og -kontrollerende, så den ikke er meget sværere at bruge end at lave en ordentlig panoramaoptagelse eller selfie. Men det kræver plads at bruge en Xperia til 3D-scanning, for man skal selv bevæge sig rundt omkring motivet op til flere gange. Til madbilleder kunne man anskaffe en drejeskive, men telefonen skal stadig bevæges op og ned, og på en restaurant skal man nok også forberede sig på nogle løftede øjenbryn ved nabobordene, uanset hvordan man går frem.

En endnu større udfordring er efter vores mening, at en 3D-scanning tager tid – typisk et minut eller to. Motivet skal ydermere være i ro under hele optagelsen. Det kan gå an til personer, man kan instruere, og selvfølgelig til det meste mad, men glem alt om nuttede 3D-optagelser af små børn eller kæledyr.

Omgivelserne er heller ikke uden betydning. Motivet skal være nogenlunde ensartet belyst hele vejen rundt, og lyset bør hverken være for stærkt eller svagt. Endelig bør baggrunden være neutral, så der ikke er nogen risiko for at forstyrre smartphonens autofokus-funktion. Der er meget at tage hensyn til.

3D-scanner

De fire faser i 3D-scanningsprocessen fra koordinater til den færdige model, som igen kan indgå i en AR-effekt, et 3D-print eller en fil til deling, f.eks. på Facebook.

Patchwork for viderekomne

3D Creator er udviklet hos Sony Mobile i Lund i Sverige. Her i det kreative universitetsmiljø foretog Ericsson oprindeligt deres mere langhårede forskning og udvikling. Disse aktiviteter fortsatte under partnerskabet med Sony, og siden skilsmissen har japanerne været alene om at betale regningen for investeringerne i Xperia-mærkets fremtid. Det lader de til at gøre med glæde.

Se også:  Forsikringsselskab blokerer bilisters mobil med ny app

Uden at afsløre alt for mange detaljer fortæller Sony Mobile i et såkaldt White Paper om principperne i 3D Creator. Selve 3D-optagelsen kan sammenlignes med en video med 30 billeder i sekundet. Når denne proces tager mellem 60 og 120 sekunder, bliver råmaterialet altså et sted mellem 1800 og 3600 enkeltbilleder. Undervejs i processen bliver alle disse billeder rimpet sammen til ét stort kludetæppe af data, som beskriver motivet i 3D.

Billedopløsningen under optagelse er 720p, og den endelige opløsning kan blive op til 2048 x 2048p. Kameraets optagepræcision opgives til 1,2 mm (+/-), og det resulterende 3D-gitter kan bestå af mellem 15.000 og 120.000 trekanter. Filstørrelsen er nedbragt til et niveau, som ikke giver en nyere smartphone sved på panden. Sony Mobile siger 1-3 MB, og overtegnedes zip-fil er på blot 893 kB.

3D-scanner

Når man er blevet 3D-scannet, kan man som en anden avatar få sit hoved sat på en fremmed krop og spille med i Blade Runner for en kort bemærkning.

Alt i realtid

Det geniale ved 3D Creator – hvis vi har forstået den kortfattede, men stadig lange beskrivelse nogenlunde korrekt – er, at alle processerne foregår i realtid. På en smartphone, vel at mærke.

Se også:  Ny app gør det nemt for ældre at dele deres hverdag

Hvad der for ikke så længe siden krævede et specialkamera og en mainframe eller i det mindste en teknisk arbejdsstation, kan nu håndteres af en håndholdt enhed til nogle få tusinde kroner. Datakraften og lagringspladsen i en Xperia er tilstrækkelig i sig selv, så der hverken er behov for ekstra hardware eller
Wi-Fi til cloud-support.

Realtidskonceptet er ikke begrænset til selve 3D-scanningen. Resultaterne kan vises med det samme uden såkaldt post-processing eller teknisk ekspertise.
Hvis man har fået startet en scanning forkert, bliver man advaret med det samme og skal ikke vente et minut eller to på et nyt forsøg. Og når en optagelse sidder i skabet, kan den uden videre sendes ligesom en mms til en kontakt med en kompatibel smartphone. Så kan vedkommende køre rundt med en finger på skærmen og se motivet fra alle vinkler.

Og den seneste udgave af appen skal oven i købet gøre det muligt at uploade 3D-scanninger direkte til Facebook, når man er den lykkelige ejer af en Xperia XZ2 eller Premium.

Få mere at vide

Her er nogle link, som fortæller mere om 3D Creator:

Sådan scannes et hoved: https://youtu.be/E1qZQiNajUI

Hjælp til integration: 3dcreatorsupport@sony.com

Hjemmesider: https://www.sonymobile.com/dk/products/phones/xperia-xz1/3d-creator/#gref; www.sonymobile.com

TAGS
3D
3d-scanner
app

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S