Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: 3D Creator: Verdens billigste 3D-scanner?

Med appen 3D Creator installeret kan en smartphone fungere som 3D-scanner. Teknologien rummer spændende perspektiver, der måske kan gøre den til den næste killer-feature i vores dejlige gadget-univers. Galt eller genialt? Det vil tiden vise ...

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et af tidens buzzwords er AR (Augmented Reality). Der bliver talt og skrevet meget om emnet, men praktiske anvendelser, hvor teknikken virkelig kommer til gavn, har vi endnu til gode. Og dog – i forholdsvis ubemærkethed har Sony Mobile, som står bag Xperia-smartphones, udviklet en app, der kan klemme endnu et værktøj ind i disse digitale schweizerknive, nemlig en 3D-scanner.

To konkrete eksempler, inden vi ser på teknikken: Overtegnede skribent har fået hovedet scannet – udvendigt! – med en ganske almindelig Xperia XZ1 og optræder i et kort klip som en avatar fra en yderst eksklusiv udgave af Blade Runner 2049. Desuden er jeg foreviget i form af en portrætbuste, der er laserbrændt i en massiv glasklump. Kan det blive meget større?

Næste killer-feature?

Da Sony præsenterede 3D Creator ved et velbesøgt pressemøde, var vi professionelt blaserte gadget-skribenter tilpas imponerende over resultaterne, og et par kolleger sammenlignede appen med sms – de korte tekstbeskeder, som i tidernes morgen blev skrevet ind i mobiltelefon-standarden. Dengang mente man, at sms muligvis kunne få en berettigelse i erhvervslivet, men ellers havde man svært ved at se det smarte ved at skrive tekster på et taltastatur. Resten er historie, som man siger.

Bliver 3D Creator en succesfuld funktionalitet som sms? Det er svært at spå om. På den ene side er der ingen tvivl om, at 3D-scanning er i vækst, og det samme er 3D-printere. Det afgørende spørgsmål i vores optik er, om ikke-professionelle vil bruge et minut eller to på at udføre en 3D-scanning – frem for blot at knipse billeder og selfies, der kan deles på et splitsekund.

Et bud på en anvendelsesmulighed: Vi ernogle stykker, som nyder at imponere hinanden med madbilleder, når vi er på restaurant eller har kreeret noget smukt på en tallerken derhjemme. Vi har følgelig leget med en tanke om at 3D-scanne de kulinariske frembringelser, så de sagesløse modtagere kan dele vores glæde fra alle vinkler på deres smartphones skærm. Dette spørgsmål be-svarer nok sig selv, når vi har beskrevet den grundlæggende teknik.

3D-scanner 3D Creator er en af de mest vellykkede apps, vi længe har oplevet. Den gør det nemt at komme i gang og nudger brugeren hele vejen igennem scanningsprocessen.
3D-scanner Data fra en 3D-scanning kan leveres i forskellige formater, som bl.a. kan bruges til direkte 3D-print – her i form af laserbrænding inde i en massiv glasklump på 50 x 80 x 50 mm.

Rundt og rundt og rundt

Appen 3D Creator er selvinstruerende og -kontrollerende, så den ikke er meget sværere at bruge end at lave en ordentlig panoramaoptagelse eller selfie. Men det kræver plads at bruge en Xperia til 3D-scanning, for man skal selv bevæge sig rundt omkring motivet op til flere gange. Til madbilleder kunne man anskaffe en drejeskive, men telefonen skal stadig bevæges op og ned, og på en restaurant skal man nok også forberede sig på nogle løftede øjenbryn ved nabobordene, uanset hvordan man går frem.

En endnu større udfordring er efter vores mening, at en 3D-scanning tager tid – typisk et minut eller to. Motivet skal ydermere være i ro under hele optagelsen. Det kan gå an til personer, man kan instruere, og selvfølgelig til det meste mad, men glem alt om nuttede 3D-optagelser af små børn eller kæledyr.

Omgivelserne er heller ikke uden betydning. Motivet skal være nogenlunde ensartet belyst hele vejen rundt, og lyset bør hverken være for stærkt eller svagt. Endelig bør baggrunden være neutral, så der ikke er nogen risiko for at forstyrre smartphonens autofokus-funktion. Der er meget at tage hensyn til.

3D-scanner De fire faser i 3D-scanningsprocessen fra koordinater til den færdige model, som igen kan indgå i en AR-effekt, et 3D-print eller en fil til deling, f.eks. på Facebook.

Patchwork for viderekomne

3D Creator er udviklet hos Sony Mobile i Lund i Sverige. Her i det kreative universitetsmiljø foretog Ericsson oprindeligt deres mere langhårede forskning og udvikling. Disse aktiviteter fortsatte under partnerskabet med Sony, og siden skilsmissen har japanerne været alene om at betale regningen for investeringerne i Xperia-mærkets fremtid. Det lader de til at gøre med glæde.

Uden at afsløre alt for mange detaljer fortæller Sony Mobile i et såkaldt White Paper om principperne i 3D Creator. Selve 3D-optagelsen kan sammenlignes med en video med 30 billeder i sekundet. Når denne proces tager mellem 60 og 120 sekunder, bliver råmaterialet altså et sted mellem 1800 og 3600 enkeltbilleder. Undervejs i processen bliver alle disse billeder rimpet sammen til ét stort kludetæppe af data, som beskriver motivet i 3D.

Billedopløsningen under optagelse er 720p, og den endelige opløsning kan blive op til 2048 x 2048p. Kameraets optagepræcision opgives til 1,2 mm (+/-), og det resulterende 3D-gitter kan bestå af mellem 15.000 og 120.000 trekanter. Filstørrelsen er nedbragt til et niveau, som ikke giver en nyere smartphone sved på panden. Sony Mobile siger 1-3 MB, og overtegnedes zip-fil er på blot 893 kB.

3D-scanner Når man er blevet 3D-scannet, kan man som en anden avatar få sit hoved sat på en fremmed krop og spille med i Blade Runner for en kort bemærkning.

Alt i realtid

Det geniale ved 3D Creator – hvis vi har forstået den kortfattede, men stadig lange beskrivelse nogenlunde korrekt – er, at alle processerne foregår i realtid. På en smartphone, vel at mærke.

Hvad der for ikke så længe siden krævede et specialkamera og en mainframe eller i det mindste en teknisk arbejdsstation, kan nu håndteres af en håndholdt enhed til nogle få tusinde kroner. Datakraften og lagringspladsen i en Xperia er tilstrækkelig i sig selv, så der hverken er behov for ekstra hardware eller
Wi-Fi til cloud-support.

Realtidskonceptet er ikke begrænset til selve 3D-scanningen. Resultaterne kan vises med det samme uden såkaldt post-processing eller teknisk ekspertise.
Hvis man har fået startet en scanning forkert, bliver man advaret med det samme og skal ikke vente et minut eller to på et nyt forsøg. Og når en optagelse sidder i skabet, kan den uden videre sendes ligesom en mms til en kontakt med en kompatibel smartphone. Så kan vedkommende køre rundt med en finger på skærmen og se motivet fra alle vinkler.

Og den seneste udgave af appen skal oven i købet gøre det muligt at uploade 3D-scanninger direkte til Facebook, når man er den lykkelige ejer af en Xperia XZ2 eller Premium.

Få mere at vide

Her er nogle link, som fortæller mere om 3D Creator:

Sådan scannes et hoved: https://youtu.be/E1qZQiNajUI

Hjælp til integration: 3dcreatorsupport@sony.com

Hjemmesider: www.sonymobile.com">https://www.sonymobile.com/dk/products/phones/xperia-xz1/3d-creator/#gref; www.sonymobile.com