Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Stærk router med MU-MIMO og god rækkevidde

AC1900-routere er ikke noget særsyn, det er snarere rygraden blandt de hjemlige Wi-Fi-routere. Men udviklingen står ikke stille, en kraftigere processor og.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.


MU-MIMO kan ændre meget

Der er pres på de trådløse netværk ude i de små hjem i Danmark. Vi får flere og flere trådløse enheder, hvormed vi går på internettet, samtidig med at vi bruger flere og flere online-tjenester.
Streaming og gaming kæmper med almindeligt internetbrug om båndbredden. Det gælder med andre ord om at sikre, at alle hjemmets brugere får en optimal brugeroplevelse.

Det kan gøres på flere måder, tri-band-routere kan dele trafikken op i tre forskellige Wi-Fi-forbindelser, således at man kan fordele trafikken bedre. MU-MIMO-teknologien hører under 802.11ac Wave 2. Teknologien  understøttes blandt andet af Linksys EA7500 MAX-STREAM, men også af nogle triband-routere med mere.

Her er indfaldsvinklen en anden, i stedet for at sende flere spatiale 'streams' mod en trådløs modtager ad gangen, så sendes der forskellige 'streams' ud til hver sin modtager på samme tid. Det forudsætter dog, at de trådløse enheder understøtter MU-MIMO.

Det er dog kun en fordel at anskaffe en MU-MIMO-router i dag, for smartphones og andre trådløse enheder som bærbare vil snart understøtte teknologien.

Alle for en, en for alle
Linksys EA7500 MAX-STREAM er en 3x3 AC1900-router, hvilket betyder, at den kan sende de tre streams (3x 433 MBit/s) ad gangen. Deraf hastigheden 1300 MBit/s 802.11ac + 600 MBit/s 802.11n.

Med MU-MIMO giver EA7500 hver enkelt bruger en optimal forbindelse uden ventetider, da denne forbindelse ikke skal deles med andre enheder. Det giver også en bedre udnyttelse af den samlede båndbredde.

Det skulle i sidste ende betyde mere tilgængelig båndbredde for den enkelte trådløse enhed, og en større samlet båndbredde, selvom den teoretiske hastighed til hver enkelt enhed går ned, når MU-MIMO er aktiveret.

Vi kan desværre ikke teste det, da vi ikke har kunnet skaffe  MU-MIMO-adaptere, selvom de angiveligt snart skulle være på beddingen.     

Hvad vi kan gøre er at teste hastigheden uden MU-MIMO, her får vi også at se om den kraftigere processsor gør sit til, at denne router er stærkere end mange AC1900 med eksempelvis 1 GHz processor.

Hertil bruger vi D-Links DWA-192 adapter, der også understøtter 3x3 AC802.11 og understøtter beamforming, som routeren også gør.

Stærk og balanceret
Vi kan i hvert fald konkludere, at routeren klarer sig rigtig godt af en AC1900-router at være, når vi kigger på såvel hastighed og rækkevidde.
Linksys EA7500 har en meget balanceret ydelse, forstået på den måde, at både 2,4 GHz frekvensbåndet og 5 GHz frekvensbåndet ligger højt hastighedsmæssigt.

Vi har med værktøjet iperf målt routeren i et kontormiljø, her har vi målt hastigheden fra fire meter i luftlinje, i et rum skråt overfor en gang, 18 meter væk nær gangareal og i et lokale ligeledes 18 meter væk, her afskærmet af en trappeopgang i beton.

Hastighederne over 5 GHz går fra 331 MBit/s i de to tætteste målinger til 237 MBit/s og endelig 172 Mbit/s. De tilsvarende tal for 2,4 GHz er 130 MBit/s, 213 Mbit/s, 100,5 Mbit/s og 84 Mbit/s.

Hastighederne er gode, men nok så vigtigt, så holder routeren også en god forbindelse over afstand.

I hjemlige omgivelser kan tallene være lavere alt efter omgivelsernes beskaffenhed, men tendensen er god.

Alt det udenom
Udover at være hurtig råder Linksys-routeren over en meget brugervenlig brugergrænseflade, der i høj grad benytter sig af
illustrationer.

Routeren har alle de gængse sikkerhedsprotokoller, SPI firewall, gæstebrugerfunktion, forældrekontrol og QoS-implementering, hvor man kan prioritere  enheder, programmer eller onlinespil. Alt i alt en god blanding af hastighed og enkelhed.

Linksys EA7500 MAX-STREAM En router, der understøtter MU-MIMO kan være en god investering.