Home » Hi-Fi » Test: Slip tv-lyden løs i 3D
Test: Slip tv-lyden løs i 3D

Test: Slip tv-lyden løs i 3D

Share

Dit tv ser måske lækkert ud, men lyden er sjældent noget, man dåner over. Skal din hjemmebiograf forkæles, er det tid til at opgradere til 3D-lyd, som er det næste trin inden for surroundsound

Det er blevet kaldt 4K for dine ører, og når det kommer til et ”lydligt” billede, passer beskrivelsen ret godt. Dolby Atmos vil hurtigt blive den bedste grund til at genopbygge dit lydsystem. Ligesom 2160p og HDR tromler gårsdagens standarder såsom 1080p, så tilbyder Atmos et lignende spring i ydelse.

I modsætning til traditionel surroundsound-teknologi er Dolby Atmos et objektbaseret system, hvilket betyder, at skaberne af indhold mere end nogensinde før kan mikse lydspor, musik og livesport med mere kontrol.

Flyt objekter i lydbilledet

Det gør det muligt for lydingeniører at placere og flytte objekter i lydbilledet med stor præcision. En dedikeret højdekanal, det vil sige en kanal med surroundsound-multilyd, forbedrer stemning og realisme, så lyden ikke længere er låst til ét plan. Lyden bliver så at sige i 3D.

Dolby Atmos-systemer begynder typisk ved 5.1.2 (det sidste tal angiver, hvor mange højdekanaler de kan understøtte) og går op til ikke mindre end 7.1.4 (11 højttalere plus en subwoofer? Det lyder godt!).

Det er blevet en standardopsætning i topklassebiografer og demonstreres regelmæssigt på Blu-ray-diske. Dolby Atmos-systemer er også på vej ind på gamingmarkedet (Xbox One-titler understøtter nu formatet). Det sætter også fut i tv’et fra sport til film og tv-serier.

Se også:  LG C1 [TEST]: Billedet blæser dig bagover

Men mens du finder Atmos på næsten alle AV-modtagere, er det ikke alle, som kan presse syv eller flere højttalere (plus en subwoofer eller to) ind i stuen. Heldigvis kan du også få Dolby Atmos i en lydbar og en subwoofer, selv om bekvemmeligheden koster et par kompromiser.

Vi har her lavet en test af de bedst mulige Dolby Atmos-lydbarer på markedet for at undersøge, hvad denne produkttype egentlig kan levere, når den er allerbedst.

Rummet spiller ind

Disse topmodeller er ikke helt billige, men de viser produkttypens potentiale, og du kan sagtens få langt billigere og ganske gode lydbarer. Og faktisk betyder væggen ofte ligeså meget som produktet, når det handler om at skabe den biografeffekt, som er lydbarens fornemste opgave.

Lytterummets beskaffenhed er af stor betydning for en Dolby Atmos-baseret lydbar; især hvis lydbaren skal bruge vægge og loft til at reflektere lyden. Modsat ved traditionelle lydprodukter er det her en fordel, at refleksionsfladerne er hårde.

Den gennemsnitlige stue kan have glæde af en vis akustisk efterbehandling. Den kan foretages af professionelle fagfolk specialiseret i akustik, men forbedringer kan også opnås med en mindre ambitiøs blanding af bløde og hårde hverdagsting. Og har du mange bløde flader (fyldte bogreoler, tæpper på væggen osv.), kan du med fordel “blotte” nogle af dem.

7 tricks til din lydbar
1 Placering S

amspil mellem lydbar og subwoofer kræver, at sidstnævnte placeres korrekt. Det vil sige fysisk i nærheden af lydbaren. Lyder subwooferen ude af trit, skal du genoverveje dens position.

Se også:  Sony WH-1000XM4 [TEST]: Fabelagtig støjreduktion
2 Lytteafstand

En lydbar med dedikerede drivere er afhængig af reflekteret lyd for at levere højdekanalen. Gengivelsen varierer efter loftshøjden, så eksperimentér lidt med din siddeplads.

3 Opskalering

Der er masser af kilder til Dolby Atmos, men støder du på materiale i stereo eller kodet i traditionel 5.1., så brug opskaleringsfunktionen for at få mest muligt ud af det.

4 Undgå komprimeret lyd

Lydbarsystemer har en tilstand, som begrænser det dynamiske spektrum af kilder. Sony kalder det DRC (Dynamic Range Compression). Vores råd er at slukke for det.

5 Brug HDMI Dolby

Atmos-lyd leveres kun via HDMI, så selvom en lydbar kan afspille digital lyd, Bluetooth og analog stereo, skal du kun bruge disse indgange til lyd, som ikke er Dolby Atmos.

6 Giv lydbaren luft

Sørg for, at din lydbar hænger eller står frit og uhindret, når du placerer den, og sæt den ikke inde i AV-møbler.

7 Udnyt ARC optimalt

Understøtter dit tv ARC (audio return channel), bliver lydbaren standard-lydsystem for dit tv. Det tændes automatisk med tv’et og håndterer alt tv-lyd. Generelt kan tv’er ikke håndtere Dolby Atmos, så Atmos-kilder kables direkte med HDMI.

TAGS
LG
Sony
tv-lyd
yamaha

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S