Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Satellit + online - tv på dine vilkår

En nyudviklet tv-boks giver ikke alene adgang til Canal Digitals satellit-transmissioner. Onlinetjenesten GO er også blevet stærkt forbedret, og DVB-T er en yderligere bonus.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

I god tid inden EM i fodbold, Tour de France, OL og sommerens øvrige tv-trækplastre lancerede Canal Digital i maj måned en spritny HD Entertain Smart-boks, som er ikke så lidt af en revolution i denne niche for tv-modtagelse.

Af historiske og geografiske årsager er satellit-tv ikke tilnærmelsesvis så udbredt i Danmark som f.eks. i Tyskland, hvor paraboler er den foretrukne kilde til husstandenes primære fjernsynsapparater.

Ikke desto mindre har Canal Digital op mod en million kunder i Norden, og til denne betydelige målgruppe har virksomheden fået udviklet en modtager, som både er forbedret rent teknisk og udbygget med nye eller opgraderede features.

 

Canal Digital HD  Entertain Smart Canal Digitals HD Entertain Smart-boks og den tilhørende fjernbetjening er diskretionen selv. Boksen er totalt lydløs, og remoten er let overskuelig og har fået større
rækkevidde.


Flow-tv on demand


Flow-tv er det moderne navn for gammeldags tv-sening, hvor man sætter sig foran husalteret og ser programmerne, som de bliver udsendt. Den statistiske dansker tilbringer stadig omkring fire timer om dagen på denne måde, men flow-tv er dog stærkt på retur i den opkoblede anything/anywhere/anytime-generation.

I hjemmene har Canal Digitals bedste tv-bokse i årevis stået for uafhængighed af sendetider. De kommer nemlig med en pænt stor harddisk, der udfører bit-for-bit optagelse og arkivering af programmer, som senere kan ses og genses med totalt uforringet billed- og lydkvalitet. Til det formål har boksene to såkaldte tunere, så de kan vise et program, mens de optager et andet – eller optage to udsendelser samtidig og lade brugeren se et tredje, allerede indspillet program.

Til denne form for tidsforskydning er den nye Smart-boks forbedret på to vigtige områder.
For det første kan den ved købet fås udstyret med en harddisk på 1 TB, svarende til op til 500 timers optagelse i SD-kvalitet eller 160 timers HD-indhold, og skulle dette ikke være nok, kan man selv tage kassetten ud og montere et større lager. Alternativt kan man købe en ekstern USB-harddisk på op til 4 TB og tilslutte den. For det andet er boksen kompatibel med et såkaldt SatCR mikrobølgehoved (LNB), der kan føde begge tunere via et enkelt kabel, og oven i købet er den nødvendige splitter indbygget. Småting måske, men ordentligt koaksialkabel er tykt, stift, besværligt at trække og ganske dyrt, så her er en oplagt gevinst i tid, penge og WAF (Wife Acceptance Factor).

Og skulle du – som denne skribent – allerede have to kabler til en tidligere Canal Digital-boks, kan du få det ene frigjort og f.eks. bruge det til en almindelig tv-antenne. Den nye boks har fået en indbygget DVB-T-tuner, som dog hverken kan modtage DVB-T2-signaler (typisk HD) eller kodede programmer. Der er jo ingen grund til at dublere sat-tunerne, så DVB-T er mest til brug i en snæver vending, f.eks. hvis et tykt lag tøsne har lagt sig på LNB’en.

 

Canal Digital HD  Entertain Smart På tv-boksens bagpanel er der normalt kun brug for en enkelt SAT-tilslutning til et SatCR-mikrobølgehoved og en HDMI-terminal. Indbygget Wi-Fi klarer internetopkoblingen.

Nu med Wi-Fi

HD Entertain Smart-boksen gør det muligt at spare endnu et kabel i forhold til tidligere, for den kommer med indbygget Wi-Fi til at gå trådløst på nettet. Boksen understøtter både 2,4 GHz og 5 GHz frekvensbåndet, men ikke den nye ac-standard, og den har ingen problemer med at finde og tilslutte sig samtlige husets netværk. Normalt prøver jeg at lægge så meget trafik som muligt op på 5 GHz, hvor der er mindre trængsel, men ifølge de tekniske oplysninger, som findes i en separat undermenu, lander bitraten på dette netværk på 24 Mbps, hvor man på 2,4 GHz kan overføre op til 214 Mbps (typisk omkring 160 Mbps). Jeg er ikke sikker på, at dette gør nogen forskel, men for en sikkerheds skyld har jeg valgt at køre på 2,4 GHz-netværket.

En anden forbedring er den nye fjernbetjening, som er sort og virker mere eksklusiv end forgængerne i deres sølvfarvede plastikhus. Canal Digital har nu droppet de dyre knapbatterier til fordel for let tilgængelige AAA-typer og sat den infrarøde sendeeffekt i vejret, så man ikke længere behøver pege direkte mod boksen.

GO for it!

Ud over de on demand-muligheder, som følger af den indbyggede eller eksterne harddisk, kan den nye boks – ligesom sine umiddelbare forgængere – streame indhold via netværksopkoblingen til internettet. GO er navnet på tjenesten, som nu omfatter 35 live-kanaler, 13 kanaler i arkiv, film og serier fra C More og et særligt kids-univers til familiens yngste samt mulighed for at leje nyere biograftitler fra SF Anytime og Nordisk Film.

Det siger sig selv, at Canal Digital har udviklet en app til at tilgå alle mulighederne i GO-pakken. Især på en stor tablet-skærm er denne app nok boksens killer-feature. Den giver ikke blot mobile enheder adgang til GO-indholdet. Den interagerer også med boksen på smarte måder, som kan få svogeren til at tabe underkæben.

Tv-kanalerne i pakken kan ses på den mobile enhed. Programoversigten viser de forskellige stationers kommende udsendelser. Har du allerede en programmeret optagelse af noget indhold, er det markeret med et rødt ikon. Og skulle du have misset et gen-gen-genudsendt afsnit af Barnaby, kan du bestille en indspilning af det – ligegyldigt hvor i verden du er opkoblet. Smart til serie-narkomaner.

Canal Digital HD  Entertain Smart Den opdaterede GO-app gør det utroligt nemt at bruge en smartphone eller tablet til at vise og programmere timeroptagelser. Det er også muligt at optage en hel serie med et enkelt klik.

Endnu en imponator er filmleje på alle platforme – mobil, tablet, web og tv-boks – på kryds og tværs. Hvis du pendler, og din transportudbyder har sørget for ordentligt Wi-Fi, kan du f.eks. starte med at se en fyraftensfilm i toget. Når du er hjemme, kan du nyde filmen på den store skærm i stuen, og du kan selv vælge, om du vil starte forfra eller fortsætte med at se handlingen fra det punkt, hvor du slukkede i toget.

Chromecast og AirPlay understøttes også, og Chromecast kan nu bruges sammen med andre tjenester på mobile enheder, uden at Go skal lukkes ned. Filmleje fungerer endnu ikke sammen med screencasting, så den mobile enhed kan ikke spejles over på den store skærm, men en løsning skal være lige på trapperne.

Byggekvalitet og brugervenlighed

Det generelle indtryk af HD Entertain Smart-boksen er særdeles positivt. Designet af både modtageren og fjernbetjeningen er blevet meget diskret og stilrent, og tingene fungerer godt.
En kraftigere processor har gjort det hurtigere at zappe mellem kanalerne, og i det hele taget sidder man yderst sjældent og spekulerer på, om man nu har trykket hårdt nok på en tast eller sigtet rigtigt med fjernbetjeningen.

I betragtning af hvor komplekst et produkt en tv-boks anno 2016 er, har Canal Digital efter min vurdering lykkedes rigtigt godt med udformningen og lokaliseringen (oversættelsen) af menuerne. Den grundlæggende opsætning, som hos nye kunder udføres af den montør, der også installerer parabolen og trækker kabel, bør ikke give problemer, og den daglige brug lettes af automatiske kanal- og softwareopdateringer.

Timerstyrede optagelser er heller ikke det mareridt, som de kan være på almindelige harddisk-baserede videooptagere. Især er det smart, at samtlige afsnit i en serie kan markeres med et klik.
Med fare for at lyde chauvinistisk har jeg fået lov til at skrive, at min hustru, der betragter min evigt skiftende strøm af grej som et nødvendigt onde, bruger HD Entertain Smart-boksen med samme intuitive sikkerhed som sin iPad. Så kan det vist ikke gøres meget bedre.

Billed- og lydkvalitet

I forhold til den tidligere Canal Digital-boks er billedkvaliteten nu blevet end tand bedre. Som standard leverer boksen et 1080i (interlaced eller linjeflettet) HDMI-videosignal, men det er muligt at lade boksen opskalere dette signal til 1080p (progressive eller optegning i én arbejdsgang). Hvad der er bedst, afhænger af det øvrige grej, og det kan være svært at gennemskue, hvor i kæden den egentlige signalbehandling foregår. Under alle omstændigheder er farverne i mine øjne blevet klarere og lidt stærkere, og evnen til at vise motiver i bevægelse er helt i topklasse. Juli måneds EM i fodbold har været fremragende demo-materiale. Her har spillet kunnet følges helt uden ”mislyde” og næsten uden slør i motiverne på bolden.

Streaming foregår ved op til 8 Mbps, hvad der er en markant højere kvalitet end fra de udbydere, som anser 2-3 Mbps eller mindre for godt nok. En film som ”Spectre” udnytter den store båndbredde og kommer på billedsiden tæt på Blu-ray-niveau.

Canal Digital sender en del indhold med Dolby Digital Plus surroundlyd. Det er bedre end almindelig stereo, men ikke helt så godt som ukomprimeret lyd på Blu-ray. Nyere og endnu mere bit-krævende audioformater som Dolby Atmos er også på firmaets observationsliste og kan blive understøttet, når tiden er moden til det – som det diplomatisk formuleres.

Noget tilsvarende gælder for billeder med højere opløsning – 4K/UHD – og udvidet dynamik-område – HDR (High Dynamic Range). Begge disse teknologier fylder enormt meget i medierne lige nu, men yderst lidt på hylderne med indhold. Den nye boks vil ikke kunne opgraderes til nogen af delene. Men i det mindste er det rart at vide, at den praktisk talt ubegrænsede båndbredde i satellitverdenen gør det nemmere at implementere disse og andre fremskridt end via kabel, endsige almindelig antenne.