Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Samsung Galaxy S20 Ultra: Ekstremt kamera i Samsungs nye supermobil

Samsungs nye flagskibsmobil har kamerakræfter af en kaliber, vi ikke tidligere har set mage til, men den avancerede teknologi er pakket ind, så alle har glæde af den.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er blevet tid for årets flagskibsmobiler fra Samsung.

S20-serien er lanceret, og som den stærkeste af de tre mobiler i serien står Galaxy S20 Ultra. Den byder på det absolut bedste, Samsung kan præstere lige nu.

Og det er ikke så lidt. For på de væsentlige punkter går den faktisk et skridt videre end konkurrenterne.

https://www.instagram.com/p/B866NnSBzgn/?utm_source=ig_web_copy_link

Lynhurtig skærm

På det seneste har vi set smartphones med 90 Hz-skærme. Den hurtige opdateringshastighed gør skærmbilledet mere flydende og giver generelt en smidig oplevelse i betjeningen af mobilen.

Med Galaxy S20 Ultra går Samsung op på 120 Hz. Det er indtil videre kun set i specialerede gaming-mobiler. Den lynhurtige skærmhastighed har da også en betydelig effekt i spil, hvor hver en frame er afgørende.

Men du mærker den også i den helt basale navigation i mobilens menuer, når du scroller igennem dit Facebook-feed eller surfer på nettet. Det giver simpelthen en mere responsiv oplevelse.

Du kan dog at vælge at gå ned på standardhastigheden 60 Hz. Det kan spare noget batteri. Den høje hastighed sluger nemlig en del strøm.

Stor og stærk

Skærmen er en Dynamic Amoled med billedkvalitet af vanlig høj Samsung-klasse. Farvegengivelsen er stærk, kontrasten dyb, lysstyrken høj. Og med en opløsning, der nærmer sig 4K, står alting knivskarpt. Det fine billede suppleres af glimrende lyd fra stereohøjttalere fintunet af AKG og med Dolby Atmos, så du får flot surround-effekt, når materialet er produceret til det.

Det en stor skærm på hele 6,9". Det betyder, ikke overraskende, at Galaxy S20 Ultra er en stor telefon. Ikke fordi man ikke har udnyttet pladsen optimalt. Skærmen går helt ud til kanterne. Men 6,9" er bare meget. Formentlig for meget for nogle, men så kan man vælge den mindre Galaxy S20. For andre vil det være perfekt.

Samsung har imidlertid gjort det nemt at gøre skærmbilledet mindre, så man kan nå op i hjørnerne, selvom man holder mobilen med én hånd. Det kræver blot et svirp med tommelfingeren.

Galaxy S20 Ultra er god at holde på med fint afrundede kanter, og størrelsen taget i betragtning føles den ret let.

Den har en IP68-certificering, hvilket betyder, at den er støvtæt og kan tåle en vand ned til 1,5 meter i 30 minutter.

I skærmen er indbygget en fingeraftrykslæser, så du kan logge ind på en nem måde. Den fungerer ganske fint, men vi foretrak faktisk at bruge den ret effektive ansigtsgenkendelse.

Kameramodulet fylder godt op bagpå en og stikker et pænt stykke ud, hvilket gør, at mobilen tipper lidt op, når den ligger fladt.

Kameraklodsen bagpå stikker et stykke ud. Kameraklodsen bagpå stikker et stykke ud.

Kameraet er dog trods alt også hovedattraktionen, så det er rimeligt nok, at det fylder en smule. Især når man tager i betragtning, hvad det rummer af teknologi.

Utrolige deltaljer

Bagpå er i alt fire kameraer. Et ultravidvinkel på 12 MP, et tele på 48 MP, et dybdekamera og så et hovedkamera med ikke mindre end 108 MP.

Det lyder ret vanvittigt med så mange pixels, for det er selvsagt mere, end du kan skimte med øjet, medmindre vi taler om en plakat i billboard-størrelse, og de færreste skærme vil være i stand til at vise det.

Men der er faktisk mening med det. Med så finkornet et billede kan du beskære groft eller klippe små detaljer ud, uden at kvaliteten lider alvorligt under det.

Samsung har gjort det ret nemt. Når du zoomer ind på et billede i denne opløsning, kan du med et klik på et lille ikon snuppe nye beskårne skud ud af det.

Det fungerer faktisk ret godt. Især når et billedet er taget med en rolig hånd under gode lysforhold, er der virkelig en forskel at se på skarpheden og detaljerigdommen sammenlignet med andre mobilkameraer. Vi sammenlignede blandt andet med Huaweis 40 MP-kamera i P30 Pro.

Det oprindelige 108 108 MP billede (nedskaleret). Det oprindelige 108 MP-billede (nedskaleret).
Et billede skåret ud af 108 MP billedet ovenfor. Et billede skåret ud af 108 MP-billedet ovenfor.
En anden beskæring af 108 MP billedet ovenfor. En anden beskæring af 108 MP-billedet ovenfor.

Kom helt tæt på

Hvad den høje opløsning ligeledes bidrager til er en voldsom zoom. Galaxy S20 Ultra er den første på markedet der giver 100 x zoom.

Det er ikke, fordi mobilen har et kæmpe teleskop monteret. De finkornede sensorer arbejder sammen med avanceret digital teknologi for få dig så langt frem. Det betyder, at billedkvaliteten forringes, jo mere du zoomer. Men kun en smule. Du du får faktisk et brugbart billede, selv når du zooomer helt ud, omend det måske ikke ligefrem er kønt.

https://www.instagram.com/p/B9B07lNBdzN/?utm_source=ig_web_copy_link

Video kan skydes i helt op til 8K-kvalitet. Igen kan man stille spørgsmåltegn ved, hvad man skal bruge så finkornet et billede til. Det er kun nogle få hundedyre tv'er, der er i stand til at vise det endnu, og smartphones kan slet ikke.

Men det giver den fordel, at du kan hive snapshots ud af videoerne som 33 MP-stillbilleder. Således behøver du ikke overveje, om du vil skyde video eller tage billeder af en begivenhed - du kan gøre begge dele.

Denne feature er også tilgængelig i lavere opløsninger. Vi skal indrømme, at vi havde det bedst med kompromisset mellem en 4K-video og et 8 MP-billede, for denne opløsning er trods alt nemmere at sluge både for både kameraet, der skal kæmpe lidt når du skyder 8K, og for andre programmer, der skal håndtere filerne bagefter. Det er ikke alle der understøtter så høj opløsning.

Ved video er det også muligt at vælge en "Superrolig" tilstand, hvor billedstabiliseringen tager ekstra godt fat. Så er det muligt at skyde vild action nedad pisten eller ud af motions-biketracket, uden at de slører helt ud.

Smarte features

Samsung har desuden introduceret en ny smart kamerafeature med S20-modellerne. Den hedder "Tag ét" og giver dig på en nem måde fornøjelse af kameraets mange egenskaber. Ved at klikke en gang på aftrækkeren eller holde den inde et stykke tid, får du en række forskellige versioner af dit skud. Både som foto og som video i forskellige afstande og med forskellige effekter, filtre m.m.

Det kan lyde som en fjollet gimmick, men hvis man gerne vil have et interessant skud, man kan dele på sociale medier, så kan det faktisk være en hurtig genvej.

Kameraet byder også på det "sædvanlige" udvalg af features som ultravidvinkel, Pro-mode, panorama, portræt osv.

Det skal dog mere til et godt kamera end smarte features, men heldigvis er den grundlæggende billedkvalitet af absolut fineste klasse. Billederne står med en fremragende kontrast og farvegengivelse, og ved svagere lysforhold er kameraet i stand til at kombinerer ni pixels fra 108 MP-sensoren ned til én stor, så du får imponerende lysstærke og skarpe billeder i kassen.

Frontkameraet skyder 40 MP billeder og video op til 4K 60 fps med lige så fine resultater som det bagerste kamera.

Den stærkeste Android

Samsung har anvendt sin egen nyudviklede processor i mobilen, og det er en særdeles heftig sag. I vores benchmark tromlede den alle Android-konkurrenter på rå ydelse.

Grafikken kører flydende på en måde, vi ikke helt set før, og mobilen håndterer spil, video og multitasking i stor stil uden at brokke sig. Det har de 12 GB ram, der er indbygget, også en vis del af æren for.

Netværksdelen er toptunet. Der er den nye hurtige Wi-Fi 6-standard, og så er det den første mobil på markedet med indbygget 5G. Det er ikke noget, vi kan drage nytte af lige nu og her, men i løbet af året åbner de første 5G-netværk i Danmark, og så er S20 Ultra klar til at modtage det lynhurtige mobile internet.

Kæmpe batteri

Batteriet i mobilen er en stor sag på 5000 mAh. Men den hurtige skærm og det stærke kamera trækker også en del strøm, så du skal ikke sætte næsen op efter dagevis af brug på en opladning.

Mobilen klarer uden problemer en dag, for det meste også en del længere, men batterilevetiden er ikke markant længere end med andre smartphones.

Den medfølgende oplader er på 25 W. Den oplader mobilen fuldt på cirka halvanden time. S20 Ultra understøtter dog hurtigopladning op til 45 W, så hvis du har en kraftig USB-C-oplader fra eksempelvis en bærbar, kan du få strøm på mobilen i løbet af en times tid. Den bliver dog ret varm, når du lader den så hurtigt, og batteriet vil ikke holde så længe, hvis du konsekvent bruger den metode.

Trådløs opladning understøttes også, og det samme gælder omvendt trådløs opladning, så du kan oplade andre enheder ved at lægge dem bagpå mobilen.

Galaxy S20 Ultra sælges med 128 GB lager. Det er fint for de fleste, man skyder man mange 108 MP-billeder (de fylder over 25 MP pr styk) og 8K-videoer, kan pladsen godt slippe op. Så er det muligt at udvide med microSD-kort op til 1 TB.

Lærer dig at kende

Styresystemet i Galaxy S20 Ultra er Android 10 tilsat Samsungs egen One UI-brugerflade, som er simpel og ret nem at gå til.

Ved hjælp af kunstig intelligens lærer mobilen dine vaner at kende. Den kan eksempelvis registrere, når du er hjemme, samt hvornår du plejer at gå i seng eller kører på arbejde og tilpasse indstillinger, så de passer til situationen. Den kan også lukke ned for unødige funktioner, når du sover eller kører bil, gå i arbejdstilstand, når du går på firmaets Wi-Fi, lade skærmen være ulåst, når du er hjemme og meget andet. Det lærer man hurtigt at sætte pris på.

Specifikationer

Pris: 10.499 kroner

Skærm:
6.9” Quad HD+ Dynamic AMOLED 2X Infinity-O Display (3200X1440) HDR10+ certificeret
120 Hz skærmopdatering

Kamera:
[Bagsidekamera]
Quad camera
Ultravidvinkel: *12 MP, F2.2(120˚)
Vidvinkel: *108 MP, F1.8(79˚)
PDAF, OIS
Telefoto: **48 MP, PDAF, F3.5(24˚), OIS
DepthVision Camera

[Frontkamera]
40 MP, PDAF, F2.2(80˚)

Processor:
Samsung Exynos 990 - 7nm 64-bit Octa-Core Processor * 2.7 GHz (Maximum Clock Speed) + 2.5 GHz + 2 GHz

Hukommelse:
12 GB RAM (LPDDR5)

Lager:
128 GB intern lagring + microSD-kort

Batteri:
5000 mAh, op til 45 W opladning, trådløs, omvendt trådløs

Dimensioner:
166,9 x 76 x 8,8 mm Vægt: 220 g

Styresystem: Android 10 + EMUI 10