Optoma GT5500 [Test]: Kæmpe billede i et lille rum

Optoma GT5500 [Test]: Kæmpe billede i et lille rum

Share

Film skal ses i biografen siges det, men der findes et alternativ. Bring biografen hjem til dig, anskaf dig en Home Cinema-projektor, og se film på det store lærred

Uagtet at vores tv i hjemme-ne har fået vokseværk, så er det nu en anden oplevelse at se film i biografen på det store lærred. Her smelter billede og lyd sammen til en totaloplevelse, hvor selve det at se film med andre også indgår.

Det er svært at genskabe hjemme, men ikke helt umuligt. Med en god projektor og et hæderligt lydanlæg kan man komme ret tæt på. Selskabet kan man jo sørge for ved at invitere vennerne hjem til filmaften.

Hvert sit segment

Projektorerne i denne test er delt op i tre segmenter, alt efter hvad det må formodes, at deres hovedanvendelsesformål måtte være. Det skal dog ikke forstås så rigidt, at en gamingprojektor ikke med fordel kan bruges til spil og vice versa. Projektorerne dyster indbyrdes i det segment, de tilhører, og der erklæres en vinder for hver anvendelsessegment.

Se også:  The Great Danish Battery Contest [TEST]: All AAA batteries are not created equal
Film på det store lærred

Vi er blevet forvænt med stadig større tv-skærme, hvor 32″ var kæmpestort for nogle år siden, er 50″ og endog større normen i dag. Der er altså rig mulighed for at nyde film i storformat. Har man de rette betingelser derhjemme kommer man dog ikke udenom, at projektorer er vejen til endnu større filmoplevelser.

Når man taler pris kontra skærm/lærred-størrelse, så kan et tv ikke konkurrere med en god projektor. Slet ikke når vi når op i visningsstørrelser fra 75″ til 100″. Det er dog langt fra grænsen for, hvad de fleste projektorer kan klare at vise.

Projektorer er ikke de mest strømbesparende enheder, man kan finde, omend at tv også bliver noget forslugne, når de størrelsesmæssigt blot nærmer sig underkanten af, hvad en projektor kan klare.

Man skal påregne at udskifte projektorens lampe efter nogle år, og der er også ekstra udgifter til et lærred. Men alligevel kan en projektor betale sig. Hvis man vil have noget, der reelt skal kunne skabe den rette biografstemning i hjemmet, kommer man ikke uden om, at projektoren er vejen frem.

Se også:  Projektorer [TEST]: Hjemmebiografens giganter
Den rette filmoplevelse

Man skal altid starte med et godt lærred, det kan ikke betale sig at prøve at smyge sig udenom her, det vil kunne ses. Man skal også planlægge, hvor projektoren skal anvendes. Det er vigtigt at have i tankerne, når man skal købe projektor, for der er stor forskel på, hvor tæt på lærredet en projektor kan placeres. Det er også vigtigt, at man kan lukke udefrakommende lys ude for den bedste filmoplevelse.

Når det kommer til hjemmebiografen må 1080p-projektorer siges at være det bedste køb lige nu. 4K-projektorer er stadig voldsomt dyre. Lysstyrken angives typisk i ANSI lumens, desværre kan man ikke altid regne med, at to projektorer med samme ANSI-lumens tal er lige lysstærke.

Del denne