Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Ny mobil til Helle Thorning?

Det kinesiske firma Oppo er ude med en ”selfie-ekspert” i form af en mobil med et frontkamera på hele 16 megapixel plus forskønnende software.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Salget af mobiltelefoner er stadig enormt, men det vokser ikke så hurtigt som tidligere. Dette kan skyldes, at forbrugerne beholder deres mest uundværlige gadget lidt længere. Måske fordi der er blevet længere mellem de killer-features, som kan skabe køer uden for butikkerne.

Hvis et firma vil have mere gang i mobiltelefonsalget, hvad kan det så skrue på:
• Større skærme? Nok ikke en farbar vej. Folks lommer er ikke vokset, og lige nu har Apple succes med en mindre skærm på SE-modellen.
• Mere datakraft? Altid godt, men hvis folk ikke oplever deres eksisterende mobiler som irriterende langsomme, er de nok ikke så tilbøjelige til at købe nye.
• Unikt design? LG har forsøgt sig med tv-krumme løsninger, og Samsung har fået omtale på at gå ud til kanten med Edge-skærmen. Her kan der være noget at hente, men det kræver kostbar udvikling.
• Bedre kamera? Bestemt. Hvis forbedringerne er tilstrækkeligt attraktive og relevante.

 

Selfie-ekspert

Hvis nogen er vilde med at tage billeder af sig selv og deres nærmeste, er det folk fra de forholdsvis nye elektronikproducerende lande Japan, Korea og Kina. Tidligere kunne rejseselskaber fra disse dele af verden kendes på deres konstante støj fra klikkende spejlreflekskameraer. Og man kunne nemt blive bedt om at fotografere turister, hvis man vovede sig i nærheden af Den lille Havfrue og andre seværdigheder.

Nu er det selfie-stænger, man skal passe på. Når turisterne oplever verden med ryggen til, mens de fotograferer sig selv foran havfruen, glemmer mange af dem alt om deres omgivelser.
Oppo, som hører hjemme i Kina, har set lyset og var sandsynligvis først på markedet med en mobil, hvor det fremadrettede frontkamera på skærmsiden er prioriteret højere end det bagudrettede kamera.

Oppo F1 Plus, som efterfølger selfie-telefonen F1, har et frontkamera på 16 megapixel med en lysfølsomhed på f/2.0. Bagkameraet er ”kun” på 13 megapixel med f/2.2. Og for at selfie-stangen ikke skal blive livsfarligt lang, er begge objektiver ret vidvinklede med en synsvinkel på 78°, svarende til et 28 mm objektiv (35 mm-format).

Stor sensor

Og ikke nok med det, så har selfie-kameraet en sensor, som – ifølge Oppo – arrangerer pixel i et specielt mønster, der skal maksimere billedkvaliteten. Det skal sikre fotos, der er klare, lyse og har strålende farver. Ydermere er mobilens algoritmer til billedbehandling opgraderet til Beautify 4.0. Det gør selfie-personernes ansigter lyse og klare med smukt definerede konturer.

Selfie-panoramaer er endnu en mulighed, hvor man med en let håndledsbevægelse kan tage gruppebilleder over en vinkel på hele 120°.

Jeg skal skåne Alt om DATAs læsere for dokumentationen. Men jeg har taget en stribe selfies under dårlige lysforhold med Oppo F1 Plus. Og sammenlignet billederne med optagelser på en seks måneder gammel, mindre selfie-fikseret telefon fra et firma, der også er kendt for at bygge rigtige kameraer. Konklusionen på dette punkt er klar: Oppo tager suveræne selfies rent teknisk, men nogle personers ansigter kan desværre ikke nøjes med Beautify 4.0.


Pletskud fra Oppo

Her på Alt om DATA har flere af os været vilde med Oppo, siden firmaet i Blu-ray-teknikkens barndom lancerede en disc-afspiller, som gav de etablerede firmaer baghjul og oven i købet nemt kunne frigøres for de forhadte regionskoder. Oppo har også været blandt pionererne inden for avancerede bærbare audioprodukter med hundedyre hovedtelefoner og matchende afspillere.

De tekniske specifikationer for Oppo F1 Plus er da også temmelig nørdede. Den meget store og flotte 5,5” Amoled FHD-skærm gør ikke telefonen så voldsom, som man kunne frygte, for rammen er så smal som 1,66 mm på hver side.

Der er også fyldt pænt godt op i motorrummet, som domineres af en MediaTek octa core-processor på 4 x 2,0 GHz plus 4 x 1,2 GHz, suppleret af 4 GB ram og 64 GB lager med mulighed for udvidelse med op til 128 GB i form af et microSD-kort.

Batteriets kapacitet er mere normal med 2850 mAh, men også her går Oppo sine egne veje med en VOOC (Voltage Open Loop Multi-step Constant Current Charging) teknologi. Den gør det muligt at oplade batteriet 75 % på blot en halv time. Samtidig med at telefonen kan bruges. Den medfølgende adapter kan da også levere ikke mindre end 4 A ladestrøm.

Styresystemet er i skrivende stund Android 5.1, og AnTuTu-scoren er respektabel, men ikke imponerende, 51.345 point. Her kan der udmærket været sket ting og sager, når telefonen bliver tilgængelig hos Amazon.

Oppo F1 Plus Oppo F1 Plus er nydeligt udført i et design, som ikke kan ophidse ret mange.