Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Med mobilrouter i Vandkantsdanmark

Ingen Wi-Fi på Det gamle Badehotel? Så medbring din egen mobilrouter. Alt om DATA rapporterer fra første klitrække ved Jammerbugten.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 

”Vi vil hellere have Wi-Fi end minibar”, skrev kollega Rasmus Elm Rasmussen tidligere på året i overskriften til en omtale af en opinionsundersøgelse, som Wilke havde udført for teleselskabet 3. Formålet med undersøgelsen var at skaffe omtale af 3’s 3LikeHome-koncept. Selv havudsigt er lavere prioriteret hos danskerne, når de bor på hotel i udlandet.

Tidslommen ved Jammerbugten

Ordentlig mobildækning her i Danmark tager 3 åbenbart for givet. Men masser af steder i Udkants- eller Vandkantsdanmark kan datatransmission være så langsom, at man med fordel kan nyde havudsigten og/eller sidde ved en rigtig bar. Sådan et sted er Svinkløv Badehotel (som efter artiklens blev skrevet desværre er brændt ned), hvor der hverken er Wi-Fi, minibar, telefon eller tv på de knap 50 værelser. Og mobildækningen på hotellet er de fleste steder så dårlig, at en ellers hurtig smartphone eller tablet med simkort bliver sneglelangsom, når den skal på nettet.

Denne AOD’er hører til de digitale stakler, der har svært ved at overleve mere end to timer uden en internetopkobling. Og som stamgæst har jeg i flere år hutlet mig igennem med en smartphone som modem.

I år er jeg blevet inspireret af en Hi-Tech internet-antenne fra danske Tertek, som igen er en del af Sat-Com Teknik i Haderslev. Firmaet fik i sin tid sit gennembrud med en tv-antenne forklædt som flagstangsknop. Og nu har man lanceret en lige så diskret løsning til mobiltelefon-frekvenser. Den runde, vejrfaste antenne med målene 138 x 55 mm er designet med tanke på fast montering på campingvogne, lystbåde og fritidshuse. Men hvorfor skulle den ikke kunne bruges i en interimistisk løsning på et hotelværelse?

Tertek Internet  Hi-Tech antenne Terteks Internet Hi-Tech antenne (nederst og indblændet i det store billede) er også ideel til lystsejlere. Paddehattene af samme mærke på den rustfri stålbøjle modtager radio og tv, når man bliver træt af havudsigten.

Ulejligheden værd

Mine projekter har det med at udvikle sig til kædereaktioner, og dette er ingen undtagelse. Mobiltelefoner kommer ikke med antenneindgang, men heldigvis findes der mobile hotspots med denne facilitet såsom Netgear AirCard 790, der i nummer 4/2016 fik fire stjerner og et ”Alt om DATA Anbefaler” logo.

Ligesom en stationær router har AirCard 790 et væld af funktioner og indstillinger. Men den grundlæggende opsætning er begrænset til isætning af et micro-simkort og brug af tænd/sluk-knappen. Routeren viser både sit navn og den forprogrammerede 8-cifrede adgangskode på displayet. Routeren har selvfølgelig sin egen indbyggede antenne, men den er ikke meget bedre end de ofte kritiserede antenner i smartphones. I vindueskarmen med havudsigt viser signalmåleren kun en streg eller to. Men når Tertek-antennen tilsluttes, tænder både tredje og fjerde søjle, og 4G-symbolet lyser konstant.

Jeg har kørt den almindelige Ookla hastighedstest via AirCard 790 med og uden Tertek-antennen samt min Sony Xperia Z5 Compact smartphone opkoblet både trådløst og med USB-kabel. På Svinkløv Badehotel ligger upload-hastigheden meget konstant mellem 3,53 og 3,85 Mbps, mens download svinger noget mere. Fra 12,15 Mbps med AirCard 790/Tertek-antenne til 6,04 Mbps med smartphonen i USB-tethering indstilling. Hjemme hos mig selv, hvor mobildækningen ikke altid er meget mere bevendt end ved Jammerbugten, har jeg kunnet komme op på godt 25 Mbps download og næsten 9 Mbps upload. Det er klasser bedre, end hvad TDC kan levere via fastnet til denne adresse.

Ingen signalforstærker

Det skal understreges, at Tertek-antennen ikke indeholder nogen signalforstærker, som kan være en effektiv kur mod dårlige mobilforbindelser. Men er ulovlig at bruge i Danmark. Den testede antenne er en passiv konstruktion med et såkaldt gain på 5 dBi – næsten en fordobling – i forhold til de små pinde, der sidder på mange stationære routere. Antennen er rundstrålende og modtager og sender signaler lige godt i alle retninger. Men det kan stadig anbefales at dreje den lidt og holde øje med signalmåleren. AirCard 790-routeren har to antennetilslutninger, så hvis omkostningerne er underordnede, vil to antenner give en endnu stærkere og mere stabil modtagelse.