Home » Netværk » Mesh vs. Wi-Fi vs. Ethernet [TEST]: Hvilken type netværk er bedst?
Mesh vs. Wi-Fi vs. Ethernet [TEST]: Hvilken type netværk er bedst?

Mesh vs. Wi-Fi vs. Ethernet [TEST]: Hvilken type netværk er bedst?

Share

Et fungerende netværk er ikke kun en luksus. Det er en af livets grundpiller. Varme, vand og herlig båndbredde, der skyller gennem hjemmet. Men der er meget at vælge imellem. Bliver det gode gamle Wi-Fi? Måske dets nære slægtning mesh? Eller ender vi med de pålidelige kabler hos ethernet? Vi afgør, hvilken type der er bedst … 

RUNDE 1: Driftssikkerhed

Wi-Fi er nået langt siden 802.11b. Tidligere var det puristens foretrukne hadeobjekt – hastigheden var begrædeligt lav, og enhver, der tændte for en mikroovn i en radius af fem kilometer, gjorde 2,4 GHz-båndet ubrugeligt. Mikrobølger udsender stadig interferens, men 5 GHz betyder, at det ikke længere tæller.

Når det er sagt, har Wi-Fi i den billige ende stadig problemer, navnlig når der er mange konkurrerende signaler i nærheden. Det kan være svært at finde en fri kanal i et tæt bebygget område, og mange døjer stadig med metal- og betonkonstruktioner. Elektromagnetiske felter er også et stort problem for Wi-Fi-signaler: Hvis du har oplevet et dyk i signalkvalitet på helligdage, er synderen sandsynligvis de blinkende og festlige lysdekorationer.

Mesh hjælper med sine kontaktpunkter med at løse mange af de problemer, der knytter sig til Wi-Fi-driftssikkerhed. Hvis én node bliver belastet, burde den næste (hvis den er indenfor række-vidde) være i stand til at bakke den op. Men hvis man satser på et trådløst backhaul, kan ens problemer blot blive værre. Ethernet? Så snart det er sluttet til, virker det – forudsat at der ikke er en, der tilslutter noget dumt. Hvis stabilitet er din første prioritet, skal du holde dig til kablerne.

Se også:  Huawei WiFi Q2 Pro (3-pak) [TEST]: Mesh for dummies

Vinder: Ethernet

RUNDE 2: Hastighed

Det er svært at måle hastighed i en Wi-Fi-sammenhæng, fordi gennemløb og latens ofte afhænger af, hvilke specifikke enheder der er i hver ende af sagerne. Anskaf en MU-MIMO-router og et trådløst kort, der understøtter flere kanaler, hold dem fri af forhindringer, og der er ingen grund til, at du ikke skulle kunne opnå et gennemløb, der er langt højere end din bredbåndsforbindelses maksimale kapacitet.

Mesh er måske ikke helt så enkel, fordi der skal være en backhaul-kanal, som styrer kommunikation mellem noderne. Hvis der ikke – som hos Linksys’ Velop – er nogen dedikeret trådløs radio til dette formål, kan kommunikation mellem enheder i travle perioder virke lidt langsommere. Medmindre, naturligvis, du foretrækker at køre via ethernet, og i så fald vender argumentet på en tallerken.

Selv hvis dit hjem myldrer med Cat 5-kabler fra forrige århundrede, burde ethernet være i stand til at understøtte Gigabit-netværk. Det er endnu hurtigere end trådløst. Maksimalt gennemløb afhænger af kablernes kvalitet såvel som deres specifikationer, og hvis du installerer i dag, vil det være fjollet ikke at trække noget 10 G-kompatibel Cat 6, der forbedrer ethernets modtagelighed for crosstalk, og det øger tophastigheden.

Se også:  Guide til hurtigere internet

Vinder: Ethernet

RUNDE 3: Bekvemmelighed

Når du skal opnå forbindelse, får du brug for dit netværks hjælp. Uanset hvor du er, og uanset hvad du bruger, skal du kunne komme online så hurtigt som muligt. Ethernet har tjent os trofast, men det er et umådelig subjektivt valg – hvis man ikke også kører mindst en lille smule Wi-Fi ved siden af kablerne, er behovet ikke ganske indlysende.

Et trådløst netværk, der er konfigureret rigtigt, er til stede. Det venter. Vil du slutte en ny enhed til? Gå til den. Vil du have dine venner med ombord? Luk dem ind på dit gæstenetværk. Porterbare enheder? Intet problem. Og de akavede stunder, hvor man ikke har et egnet ethernet-stik eller -kabel hører fortiden til. Der er ingen vej udenom: Mesh gør det endnu bedre.

Det var tidligere et endeløst bøvl at udvide et Wi-Fi-netværk med flere ssd’er og ofte forvirrede enheder. Med en mesh-opsætning, derimod, har man alt samlet på den samme side. Ethernet har visse fordele på dette område (man skal for eksempel ikke jonglere med kodeord). Men mesh, der ofte afbalancerer sine styringsfunktioner med en meget praktisk mobiltelefon, er langt overlegen.

Vinder: Mesh

TAGS
Ethernet
Mesh
nætværk
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S